Olympijskou kolekci pro Paříž navrhne Černý. S novou tvorbou se chce vymykat

Olympijskou kolekci pro nástup české výpravy na hrách v Paříži navrhuje Jan Černý. Jméno autora, který na projektu pracuje už rok, v pondělí na setkání s novináři a sportovci zveřejnil Český olympijský výbor (ČOV).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrhář Jan Černý a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval

Návrhář Jan Černý a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval | Foto: Iva Roháčková

Konkrétní podoba modelů pro slavnostní zahájení a zakončení olympijských her 2024 bude odhalena až příští rok, ale návrhář už v pondělí slíbil, že se budou vymykat všemu, co bylo dosud k vidění. Svou kolekci označil jako „brutálně speciální“.

Krpálek, Fuksa nebo lukostřelkyně Horáčková. Českým sportovcům se rok před olympiádou daří

Číst článek

K Paříži má Černý blízko, půl roku tam strávil na stáži v centru Louis Vuitton. „Pro mě je to specifické a speciální v tom, že je to Paříž. Po čtyřech letech se tam vracím,“ ocenil návrhář Jan Černý.

Překvapilo ho, když nabídku po loňském vyhlášení hudebních cen Anděl dostal. „Byl jsem tehdy úplně v šoku, připadalo mi to neuvěřitelné. Přišel za mnou manažer digitálních médií České olympijského výboru Tomáš Houska. Tenhle moment si budu pamatovat navždy,“ vzpomínal Černý.

Národní olympijský výbor ho společně s dodavatelem oblečení Alpine Pro vybral díky jeho neotřelému pohledu na oblékání.

„Honza Černý je renomovaný mladý návrhář, má vše před sebou a jsme přesvědčení, že udělá maximum pro to, abychom při slavnostním zahájení her v Paříži uspěli. Nejen, aby se v kolekci dobře cítili čeští sportovci, ale aby oslovila svět. Když se bavíme s ostatními státy, všichni říkají: ‚Paříž, to je město módy. Zahájení bude na Seině. Oblečení musí být mimořádné.‘ A my určitě nechceme stát stranou. Věříme Honzovi, že dokáže zaujmout,“ uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

Kolekce jako výzva

Černý vzal tvorbu nástupové kolekce jako výzvu. „Máme deset sekund v nejsledovanějším přímém přenosu na světě zaujmout úplně všechny. Nástupová kolekce bude brutálně speciální. Během mojí rešerše jsem nenašel podobný přístup k navrhování ani v Česku, ani v zahraničí. Proces tvorby je pro mě velice intenzivní. Najednou musím shluknout všechno, co umím, do jednoho jediného outfitu, který bude reprezentovat celou zemi,“ řekl Černý.

Čeští sportovci s návrhářem olympijské kolekce pro olympijské hry v Paříži Janem Černým | Foto: Iva Roháčková

Snaží se v kolekci prezentovat nejen oblečení, ale i to nejlepší z českého designu a umění. Kloubí estetiku a nové technologie. Když studoval minulé nástupové kolekce, které Česko i jiné výpravy používají, našel tři hlavní skupiny.

Může to být formální oblečení, jako jsou obleky nebo kostýmky, sportovnější styl s bundami nebo modely inspirované národními kroji. „Nemíchají se tyhle aspekty dohromady a nepřemýšlí se mimo tyhle boxy. To jsme rozbili. Bude to něco, co jsem nejmenoval,“ naznačil Černý.

Tvorbu oblečení konzultuje se zdravými i handicapovanými sportovci, protože nástupová kolekce se v Paříži využije i na paralympiádě. Chce, aby jeho modely zaujaly. „Neúspěch by byl, kdyby to proplulo, nic se nestalo, nic se neřešilo a nikdo o tom nic nenapsal,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme