Portugalský hacker, jenž stál za webem Football Leaks, dostal čtyřletou podmínku

11.09.2023, 21:11
Aktuality
Rui Pinto (© AFP)

Portugalský hacker Rui Pinto, jenž byl hlavní postavou platformy Football Leaks, dostal dnes u lisabonského soudu čtyřletý podmínečný trest vězení. Informace z Football Leaks v minulém desetiletí otřásly fotbalovým světem a vedly k vyšetřování finančních záležitostí klubů a hráčů.

Nyní čtyřiatřicetiletého Pinta uznal soud vinným z neoprávněného vstupu do počítačových systémů, zachycování e-mailové korespondence a pokusu o vydírání.

Soud odsoudil Pinta za to, že se naboural do počítačů patřících investičnímu fondu Doyen sports, kanceláři portugalského nejvyššího žalobce a lisabonské právnické firmě. Nebylo dokázáno, že by hacknul web Portugalské fotbalové federace.

Pintova odhalení postavila v letech 2015-18 do nepříznivého světla hvězdné fotbalisty, špičkové kluby a vlivné agenty a pomohla spustit vyšetřování po celé Evropě. Web zveřejnil informace o přestupových částkách a smlouvách hvězd, jako byl tehdy v Barceloně Neymar, Radamel Falcao v Monaku a Gareth Bale v Realu Madrid. Football Leaks také ukázaly, že Manchester City a Paris Saint-Germain porušují pravidla UEFA o utrácení.

Během soudu Pinto přiznal, že stojí za zveřejněním citlivých informací, ale zdůrazňoval, že je whistleblower, ne zločinec. Navzdory tomu, že byl usvědčen z vydírání, tvrdil, že jednal ve veřejném zájmu, ne pro osobní prospěch.

Jeho právníci argumentovali tím, že Pinto spolupracoval při vyšetřování finančních záležitostí ve fotbale s úřady ve Francii, Belgii, Švýcarsku a na Maltě.

Pinto byl v roce 2019 zatčen v Budapešti a vydán do Portugalska. Později byl propuštěn a umístěn do programu na ochranu svědků. Soudní proces začal v září roku 2020.

Úřady Pintovi prominuly několik desítek menších přečinů v rámci amnestie vyhlášené vládou při příležitosti srpnové cesty papeže Františka do Portugalska.

Hackera nicméně ještě čeká další soud, neboť ho úřady obvinily z dalších 377 činů souvisejících s neoprávněným vstupem do počítačových systémů. Také tento proces se podle agentury AP může táhnout roky.

Autor: ČTK

Komentáře (37)

Přidat komentář
Moshe Dajan

Hodně hackerský účes tvl.

Reagovat
Kejza

Reagovat
miguel bain

3 roky dostal za účes...

Reagovat
ACSMan

Tokio hotel normálně. Dur dech monsun

Reagovat
j_mrazik

V trenkách máš durch monzun.

Reagovat
Sosi

Tam ma durchfall

Reagovat
Pablos

Ten přes zimu hostí čápy ne

Reagovat
vceradnesazitra

Trochu menší sexouš než Neo

Reagovat
Thimpu25

na to může napíchat ovoce

Reagovat
hematop

Má účes jak já prdel, když se pořádně proženu po Beskydech.

Reagovat
Kucka

Reagovat
celeb

to sa tam prehanas na dikobrazoch? (nemyslim dick obrazoch)

Reagovat
Rudnevs

Ten si asi mysli ze je rok 2005

Reagovat
Neutron

Pozeravas aj nakupne maniacky? No offense, iba ma to zaujima.

Reagovat
Rudnevs

Ono to teraz začalo chodiť znovu asi po 10 rokoch, moja priatelka to ma rada, takže sme si to pozreli spolu. Ja viem, je to v podstate odpad, kam dávajú schválne kontroverzných kktov, aby tam vytvárali hádky, ale popri práci, škole a dalších starostiach v živote je to holt také odreagovanie. Jak tam najnovšie bol ten/tá(? ) Slaytina, tak to už je ale asi aj na mňa moc.

Reagovat
Luc-Luc

Uces to je tak zacatek milenia

Reagovat
Lemond Laws

Football Leaks také ukázaly, že Manchester City a Paris Saint-Germain porušují pravidla UEFA o utrácení.

Asi bylo v zájmu všech ho radši potrestat

Reagovat
Mass

To už stejně každej ví, ale prachy od ropáků nesmrdí.

Reagovat
Godwinson

Za ten uces mel dostat provaz.

Reagovat
Mass

Tohoto člověka by mělo nejvyšší státní zastupitelství naverbovat k sobě, ne se ho pokoušet zavřít. Jo a sry a že nejsem pičus a nekomentuju jeho účes.

Reagovat
Benfica

Naburavat sa do cudzich uctov a citat cudziu postu a neskor ju este zverejnit nie je ok. To je vaznejsi zlocin, ako porusovanie nejakeho FFP.

Reagovat
inferno08

Ale zase když to zveřejnění vede k odhalení nějakého porušení zákonů? Dejme tomu, že by třeba zachytil zprávu o vraždě na objednávku. Těžko mu pak vyčítat, jak k takové zprávě přišel.

Reagovat
Benfica

No, ale medzitym kolko krat sa musis naburat niekomu do PC a nezistis nic ilegalne..

Nemozes porusovanie zakana odhalovat porusovanim zakona, to si potom rovnaky zlocinec..

Reagovat
Mass

A jak myslíš, že se na různý třicetníky na oběd, kapříky a Dirigenty s notičkama přišlo? Ano, policie to špehování měla povoleno od soudu, ale v konečnym důsledku dělala to stejný co tenhle hacker. Proto píšu, že by ho měli naverbovat, ať to dělá legálně.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Benfica

Takto ano, ale popravde spravilo by to zly obraz

Reagovat
Jkb

Reagovat
romeo351

Spíš borec než padouch

A myslím, že bych se rád pousmál nad účesem zdejších debilů

Reagovat
Pablos

Tak to bys byl taky debil přece. Vítej v klubu

Reagovat
romeo351

Díky za přivítání!

Reagovat
Lemond Laws

Jinak musím říct, že tenhle "svět hackerů" je pro mě strašně zajímavý.

Co se všechno přec PC dá udělat, když já si psutím email a excel

Reagovat
Mass

Nebyla to tehdy Hillary Clintonová, která státní záležitosti probírala přes běžný e-mail? A i pro začínajícího hackera je jednoduché přihlásit se do cizího emailu nebo na cizí stránky jako administrátor.

Reagovat
bobis21

Nebyl to běžný e-mail. Jelikož je její manžel bývalý prezident, pořád jsou pod ochranou tajné služby. Používala to, co jim oni vytvořili - normálně zabezpečené tou tajnou službou. Ten ona pak používala i když byla ve vládní funkci. Tehdy ho ale používat už neměla a měla mít jiný e-mail. Ale fakt to nebylo že by prostě používala normální gmail, jak si to někteří představují.

Reagovat
Joe.Cole

Clintonová úplný amatér. To u nás Bohuš Sobotka používal běžný účet na seznamu.

Reagovat
Sosi

Bohuš kde tomu je konec...

Reagovat
Freedo

Football Leaks byla docela zajímavá kniha a dá se sehnat velmi levně.

Reagovat
KKralik77

Minulý rok jsem jí kupoval v levných knihách za pár korun.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele