Hlavní obsah

Zabiják z Tiergartenu vraždil před očima dětí, Putin ho chce vyměnit za amerického novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rus Vadim Krasikov šokoval v roce 2019 Spolkovou republiku hrůzným činem: chladnokrevnou vraždou na německé půdě za bílého dne uprostřed hlavního města v oblíbeném parku Tiergarten, pravděpodobně na objednávku Kremlu. Vrah by přitom mohl být brzy opět na svobodě.

Foto: Německá Policie

Vadim Krasikov

Článek

Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) by se Krasikov mohl stát součástí výměny vězňů.

Vraždu Gruzínce Zelimchana Changošviliho, bývalého vůdce čečenských povstalců, který podle Moskvy za druhé čečenské války provedl v roce 2004 útok v Rusku, posoudil německý soud jako záměrně brutální vzkaz Ruska svým nepřátelům v zahraničí: I když budete hledat útočiště na Západě, budeme vás pronásledovat.

„V té době, krátce před vynesením rozsudku, dal kremelský vůdce Vladimir Putin (70) pokyn svému hlavnímu bezpečnostnímu poradci Nikolaji Patruševovi (72), aby zvážil výměnu vězňů za Krasikovovo propuštění,“ píše WSJ s tím, že to podtrhuje mimořádný význam, který Putin Krasikovovi přikládá.

Výměna vězňů: Americká basketbalistka za ruského obchodníka se smrtí

Evropa

Podle zprávy Moskva nyní vznesla Krasikovův případ při jednáních o výměně vězňů.

Američtí představitelé WSJ sdělili, že Krasikov je ústředním bodem amerického úsilí o propuštění osob zadržovaných v ruské vazbě. Mezi nimi mohou být Paul Whelan, veterán amerického námořnictva, či mnohem pravděpodobněji Evan Gershkovich (32), reportér listu WSJ, zatčený v Rusku 30. března při přípravě článku o žoldnéřských jednotkách, tzv. wagnerovcích, v Jekatěrinburgu.

Jednáme, potvrdil Biden

Jeden z vysokých západních představitelů zapojených do diplomacie s Ruskem kolem vězňů potvrdil listu WSJ, že Putin stojí pouze o Krasikova, podle německého soudu důstojníka ruské zpravodajské služby FSB, a nikoho jiného.

Prezident Joe Biden v červenci prohlásil, že vážně jedná s Kremlem o výměně vězňů za novináře Gershkoviche, avšak nesdělil žádné podrobnosti.

Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničí, v dubnu podotkl, že Rusko bude o výměně uvažovat až po vynesení rozsudku v Gershkovichově případu. Německá vláda se zatím podle listu Bild nevyjádřila k tomu, zda by uvažovala o výměně Krasikova.

Vražda u houpaček před očima dětí

Dne 23. srpna 2019 jel Krasikov na kole za svým cílem na přeplněné dětské hřiště v době oběda, oblíbené výletní místo v srdci Berlína, kde se scházejí rodiny, maminky s dětmi a zaměstnanci okolních firem a úřadů o přestávkách na oběd.

Když muž vstoupil do parku Tiergarten, Krasikov šlapal do pedálů těsně za ním. Nedaleko houpaček vytáhl z batohu pistoli a střelil ho do zad, přičemž jeho oběť, bývalý vůdce čečenských povstalců, se zhroutila na zem. Krasikov sesedl z kola a klidně dvakrát vystřelil do hlavy muže, kterého sledovaly děti a rodiče, uvedli svědci během soudního procesu, který skončil jeho odsouzením.

Ruské ministerstvo zahraničí po Krasikovově odsouzení v prosinci 2021 uvedlo, že rozsudek o vině byl politicky motivovaný a že tvrzení, že za vraždou stojí Moskva, vykonstruovaly západní tajné služby. „Trváme na tom, že náš občan je nevinný,“ stálo v prohlášení ruského ministerstva zahraničí po vynesení rozsudku.

CNN: Rusko za propuštění Whelana chtělo Rusa odsouzeného v Německu za vraždu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám