Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Željko Jovanović: Romská nadace pro Evropu - Nová vize pro Romy, kterou budou určovat samotní Romové

12. září 2023
Čtení na 4 minuty
Željko Jovanović (FOTO: se souhlasem ERIAC)
Željko Jovanović (FOTO: se souhlasem ERIAC)
Nadace Open Society Foundations jsou již více než tři desetiletí hlavním soukromým sponzorem v historickém boji za dosažení rovných příležitostí k úspěšnému životu pro téměř 12 milionů Romů žijících v Evropě.

Od příštího roku však bude Open Society uplatňovat jiný přístup – své financování bude realizovat prostřednictvím jediné, externí a zcela nové instituce vedené Romy – Romské nadace pro Evropu (The Roma Foundation for Europe). Open Society se sice zavázala k poskytnutí finanční pomoci ve výši 100 milionů eur do konce desetiletí, ale nová romská nadace bude získávat peníze i od jiných dárců.

Jaká je tato nová nadace? A proč se zakládá právě teď? Nejprve několik základních informací.

Před pádem Berlínské zdi v roce 1989 věnovaly evropské země Romům poměrně málo pozornosti. Pád zdi a následné rozšíření EU směrem na východ však tuto situaci změnily, a to otevřením bývalých komunistických zemí jihovýchodní Evropy – domova pro značnou část nejvíce marginalizovaných evropských romských komunit.

Tento krok představoval vůbec první nadnárodní úsilí na podporu evropských Romů v rámci Dekády romské inkluze, kterou v roce 2005 zahájily instituce Světová banka, Rozvojový fond OSN a Open Society. Dvanáct vlád se zavázalo, že v letech 2005 až 2015 vypracují zásadní strategie a vyčlení veřejné prostředky na zlepšení životních podmínek Romů.

Dekádu Romů však zkomplikovaly dva významné problémy. Zaprvé, jakmile si kandidátské země z východní Evropy zajistily členství v EU, necítily se již povinny prokazovat splnění kritérií lidských práv a práv menšin pro členství, která byla podstatou vize lepší budoucnosti uvedené iniciativy.

Za druhé, důsledky finanční krize v roce 2008, která se projevila snížením veřejných výdajů, ochromily iniciativy Dekády Romů, a to navzdory nejlepším úmyslům a společnému úsilí několika romských osobností ve vládních orgánech.

Komentář Željko Jovanoviće, který byl publikován v angličtině na serveru Open Society Foundation pod názvem A New Roma-Led Vision of Power. Pro Romea.cz přeložila Helena Markusová.

V konečném důsledku nedošlo prakticky k žádnému pokroku při odstraňování zakořeněného ekonomického a sociálního vyloučení Romů.

Místo toho se politické podmínky k jednání zhoršily. Od roku 2008 se evropská politika posunula doprava v důsledku řady faktorů, které neměly nic společného s Romy (včetně dopadu úsporných opatření, dopadu teroristických útoků a prudkého nárůstu migrace na jižních hranicích Evropy).

Na pozadí této nové politické situace se oportunističtí politici rozhodli Romy ignorovat nebo v nejhorším případě na ně útočit, což ještě více snížilo šance na to, aby politika EU vůči Romům přinesla významné změny na vnitrostátní úrovni.

Po celou dobu byla Open Society největším soukromým sponzorem ve prospěch Romů, o což se v 90. letech zasloužil její zakladatel George Soros. Open Society zaměřila svou podporu na kultivaci leadershipu a participace Romů a zároveň kladla důraz na klíčové otázky, jako je ochrana práv, předškolní výchova, přístup k veřejnému vzdělávání a zdravotnictví a romská kultura. Open Society podporuje občanskou angažovanost Romů poskytováním vysokoškolských stipendií, stáží a školení v oblasti právní ochrany a zároveň podporuje iniciativy vedené Romy zdola. Se zhoršující se situací v Evropě v posledních letech se důraz OSF na kultivaci nových romských vůdčích osobností projevil ještě výrazněji.

Poučili jsme se z toho, jak může pouhá závislost na externím financování podporovat přílišnou závislost a oslabovat odpovědnost ostatních zúčastněných stran.

Určitě ne všechno proběhlo tak, jak bylo zamýšleno; poučili jsme se z toho, jak může pouhá závislost na externím financování podporovat přílišnou závislost a oslabovat odpovědnost ostatních zúčastněných stran.

Nicméně tři momenty jsou neměnné: Open Society se zásadním způsobem podílela na rozvoji romských organizací a na prosazování zájmů Romů; na zvýšení počtu vzdělaných Romů; a na posílení jejich angažovanosti v mezinárodních i národních politických strukturách.

Přestože je odkaz Open Society jedinečný, je klíčové, aby Romové sami řídili své aktivity v oblasti obhajoby svých občanských práv. Současně se situace změnila tak dramaticky, že se musí změnit i samotná proromská obhajovací činnost. A to nás přivádí k nové Romské nadaci pro Evropu.

Nejdůležitější je, že nová nadace přinese nový a vyšší rozměr vize, strategie, odborných znalostí a vytváření kontaktů pod vedením Romů, které nejen zohledňují výzvy, s nimiž se Romové potýkají, ale také staví na našich silných stránkách a potenciálu.

K těmto silným stránkám patří demografický vývoj Romů ve stárnoucí Evropě, zejména ve východní a jižní Evropě, kde již dochází k úbytku obyvatelstva. Dvanáct milionů Romů dohromady představuje budoucí pracující a budoucí voliče – proto je důležité vnímat iniciativy týkající se Romů nikoli jako charitativní výdaje, ale jako veřejné investice.

Budeme také usilovat o využití mimořádné schopnosti Romů být odolní. Naši lidé přežili středověké pronásledování a přežili jsme holocaust. Dnes snášíme násilí a kulturní područí, aniž bychom se uchylovali k násilí a ozbrojeným konfliktům. Naše komunity se také přizpůsobily životu v téměř každé evropské zemi, jejich jazykům a kulturám. Nová nadace si klade za cíl využít těchto vlastností a mobilizovat nejvýznamnější atributy komunity.

A naše odvážné ambice překračují rámec Romů. Představíme řešení rostoucího nedostatku pracovních sil a přispějeme k hospodářskému oživení Evropy a ekologickému a digitálnímu přechodu. Romská nadace pro Evropu bude podporovat soudržnost, vzájemný respekt a solidaritu ve společnostech, které se nebezpečně kulturně polarizují. Budeme spolupracovat s romskými komunitami na odstranění předsudků, korupce a represí, které vytvářejí podmínky pro vykořisťování romských voličů.

Romská nadace pro Evropu nebude nahrazovat stávající místní iniciativy ani zastiňovat jiné subjekty, které sledují podobné cíle. Nemůže přebírat roli vlád, mezinárodních organizací, podniků a médií – všechny tyto subjekty jsou pro systémovou změnu klíčové. Nadace bude naopak spolupracovat se všemi, kteří sdílejí naši vizi: položit základy k vytvoření omlazené Evropy, která bude prosazovat rovnost, spravedlnost a právo pro všechny své občany.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon