Stávkové pochodně zapáleny. Fiala, Pekarová a spol. do Vltavy!

Slavnostním zapálením dvou pochodní začala hodinová stávka, kterou zorganizoval tzv, Stávkový výbor v čele s publicistou Václavem Hrabákem. »Plamenem budeme hořet, dokud se nezbavíme Fialovy vlády, ale tím to nekončí, je potřeba nastartovat změny, aby ti, co přijdou po ní, nebyli stejní,« uvedl Hrabák na setkání přibližně dvou stovek lidí u Metronomu v pražských Letenských sadech.

Konstatoval, že ho účast mile překvapila, protože nezamýšlel akci na místě bývalého Stalinova pomníku jako demonstraci. »Spíše jsme mysleli, aby lidé působili tam, kde jsou. Podobné skupiny se sešly po celé České republice,« řekl Hrabák s tím, že další setkání budou na náměstích v celé zemi dnes od 18 hodin.

Bezpečnostní expert a člen politické strany Trikolora David Bohbot na Letné prohlásil, že »můžeme vrátit zemi, kde byla před Petrem Fialou«, pokud se povede vlastenecké scéně, aby zůstala jednotná. Vláda podle něj jen poslouchá pokyny Američanů.

O jednotě mluvil i zastupitel města Prahy za SPD Josef Nerušil. »Nejvíce ze všeho je potřeba spojit síly a ne je rozmělňovat vznikem dalších iniciativ. Jak říká kolega Kobza, každý pátý hlas v minulých volbách propadl, a my musíme udělat všechno pro to, abychom se zbavili traumatu z milionu propadlých hlasů. Jen díky nim tu máme současnou vládu. Momentálně je v pololetí svého vládnutí a jinou známku než pětku si nezaslouží. Vše musí směřovat k volbám za dva roky,« zmínil Nerušil volby do Poslanecké sněmovny na podzim 2025.

Předsedkyně Aliance národních sil Vladimíra Vítová se nechala slyšet, že všichni píšeme historii, a tudíž jsme historicky zodpovědní. Podle ní OSN ztratila svoji roli a »zběhla« tím, že preferuje zájmy NATO. »Západní svět chce zrušit státy, což vidíme na Evropské unii, kdežto společenství BRICS na nic takového netlačí. Nechce rušit státy, protože ví, že tím, že zanikne stát, zanikne národ,« zmínila Vítová, podle níž je BRICSu jedno, jaké zřízení ve kterém státě funguje. Nikdo nikomu do ničeho nemluví, což je v kontrastu s tzv. západním světem.

O zahraniční politice mluvil i Václav Novotný z NE základnám, jehož iniciativa měla na akci stánek s petičními archy. V petici se vyzývají zákonodárci, aby ratifikovali smlouvu o zákazu jaderných zbraní. Lidé koneckonců dorazili do Letenských sadů z transparenty jako »Stop vojenským jednotkám US Army do ČR« nebo »Ami Go Home«.

Jiný člen NE základnám a Alternativy zdola Karel Růžička nehovořil o zahraniční situaci, nýbrž o lékové krizi a označil Vlastimila Válka (TOP 09) za nejvíce slabé místo vlády, která je jinak »slabá jako celek«. »Nezajistit penicilin? To může proti vládě poštvat i její příznivce,« řekl mj. Růžička a vyzval účastníky, aby v neděli dorazili do Ostravy, kde se uskuteční lidský řetěz v rámci tzv. Dnů NACO.

Po skončení zhruba hodinu a půl trvajícího setkání u Metronomu v Letenských sadech, kde postupně vystoupila další desítka řečníků z vlastenecké scény, se vydali účastníci na druhý happening na Karlův most, kde se rozhodli slavnostně vhodit do Vltavy obrázky představitelů pětikoalice v čele s premiérem Fialou či předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou, vyvedené na žlutém, ekologickém papíře. »Zločince pošleme po vodě. Samozřejmě symbolicky,« řekl Hrabák.

O vyhlášení stávky se veřejnost dozvěděla v polovině června. Prvními jmény ve Stávkovém výboru byli kromě Hrabáka právník Oldřich Voženílek a občanský aktivista Ivo Osovský. »Vláda Petra Fialy – reprezentující přibližně 28 % oprávněných voličů – rozvrátila naši zemi již natolik, že i mnozí její vlastní voliči se právem cítí být zrazeni. Členové vlády jednají přesně opačně než slibovali před volbami. Vláda zadlužuje naši zemi nebývalým způsobem, rozhazuje naše peníze na cizí válečné konflikty a místo řádného hospodaření ožebračuje nejzranitelnější sociální vrstvy. Vnímáme, že situace již dospěla tak daleko, že není možné již dále mlčet. Aby vláda začala plnit alespoň své základní povinnosti služby vůči občanům, vyhlašujeme na 12. září výstražnou hodinovou stávku,« uvádělo se v úvodní tiskové zprávě.

Formy stávky oznámili organizátoři až poté, co se postupně Stávkový výbor rozrostl o desítky dalších jmen. V polovině srpna bylo oznámeno, že se mohou zapojit například klikáním na virtuální pochodeň, posíláním SMS či jen nošením samolepek s logem akce.

»Stávkou 12. 9. to nekončí, ale začíná,« upozorňují organizátoři. Nadcházející plány zveřejní Hrabák a spol. na zítřejší tiskové konferenci na pražské Novotného lávce. Již v sobotu se chystá další protivládní akce, a to v podobě demonstrace pořádané stranou PRO Jindřicha Rajchla. Na Václavském náměstí se od 14 hodin očekává účast sta tisíc lidí.

V Letenských sadech dnes na akci pozvala aktivistka Zuzana Vedralová. »Na sociálních sítích se diskutuje, zda na Václavák jít nebo ne. Je třeba každou iniciativu podpořit, každá má svůj význam. A na takové demonstraci můžeme ukázat svou sílu. Když náš hlas umlkne, bude z toho mít profit jen pětikoalice a my skončíme,« řekla Vedralová za celou vlasteneckou scénu. Reagovala tak na některé negativní ohlasy, jež v poslední době strana PRO zaznamenala, a množící se pokusy rozbít protifialovský tábor.

(pk)

FOTO – iportaL24.cz/Petr Kojzar

Související články

4 KOMENTÁŘŮ

  1. Paní Vedralovou jsem neznal, ale ta jeji výzva je super. Musime spojit síly, ať si o Rajchlovi myslíme, co chceme…

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy