Festival Space X představí Davida Boultera z Tindersticks i nové projekty Davida Kollara s Arve Henriksenem či Beaty Hlavenkové s HRTL

Festival Space X představí Davida Boultera z Tindersticks i nové projekty Davida Kollara s Arve Henriksenem či Beaty Hlavenkové s HRTL

Tisk

spacex 200Pátý ročník nadžánrového festivalu Space X proběhne ve dnech 14.–15. září v Divadle X10. Podzemí skvostu pražské funkcionalistické architektury, bývalého Domu uměleckého průmyslu, rozezní společné vystoupení slovenského kytaristy Davida Kollara se slavným norským trumpetistou Arne Henriksenem, sólové vystoupení Davida Boultera z legendárních Tindersticks, jinak autora filmové hudby třeba k seriálu Pustina, nového projektu Beaty Hlavenkové s HRTL a mnoha dalších. Space X nabídne návštěvníkům také výstavu, křty nových desek a oslavu čtvrtstoletí tuzemského labelu Blue Lizard.

 

David Kollar na festivalu pokřtí čerstvou novinku Where are They…? and other stories, na které hostuje i Arve Henriksen. Spolu představí také skladby ze společné desky A Sense of Destiny. Kollarovy zdánlivě jednoduché kytarové melodie jsou obklopeny Henriksenovou trubkou, svou jemností evokují dřevěné dechové nástroje.

spacex David Kollar

David Boulter je hudebník a skladatel, zakládající člen kapely Tindersticks, skládá také hudbu k filmům a seriálům – například téměř ke kompletní filmografii francouzské režisérky Claire Denis. Na festivalu vystoupí výjimečně právě se svou sólovou hudbou včetně fragmentů z tvorby pro film.

„Hudební festival Space X dozrál do svého pátého ročníku a jsem rád, že se nám daří stále přinášet inovativní program zcela nemainstreamového a objevného charakteru. Společně s výtvarnými výstavami a geniem loci historické funkcionalistické budovy v samém centru Prahy, může být festival svým pojetím pro řadu nových návštěvníků překvapivým zážitkem,“ říká ředitel festivalu Michal Kořán.

Beata Hlavenková je jednou z nejvýraznějších muzikantek a držitelek mnoha hudebních cen s nezaměnitelným nadžánrovým autorským rukopisem. Na festivalu vystoupí netradičně ve spojení s Leošem Hortem alias HRTL, producentem a virtuózem na modulární syntezátory. Nový materiál představí česko – běloruská dvojice Zabelov Group, Space X přivítá také Omnion, sólový projekt skladatele, multi-instrumentalisty a hráče na tabla Tomáše Reindla. Brněnský projekt Ensoi tvoří zpěvačka Tereza Kopecká a bubeník Martin Čech. Společně vytvářejí atmosférické poetické kompozice, jejichž nálady určuje elektronika protkaná živou výrazně repetitivní rytmikou a emotivními vokály. Pohybují se v žánrech elektroniky, ambientu, minimalismu i nu-jazzu.

spacex Beata Hlavenkova

Slezský rodák a kytarista Ladislav Buchta aka Ladbuch na svých koncertech propojuje živé hraní na kytaru s procesy v počítači, čímž vzniká zajímavá ambientní hudba. Vydal řadu sólových alb a EP Electric Points s hudebníkem Night Note. Filip Homola, člen elektronického projektu Kora et le Mechanix, přichází se svou zbrusu novou identitou aka Kung-Fuciu5. Na festivalu pokřtí své debutové album 16 Little Stories na kterém přináší hudbu na pomezí DJingu, lo-fi hip hopu, jazzu a elektroniky.

spacex Kung-Fuciu5

Čtvrteční večer zakončí Blue Lizard Ensemble, improvizovaný koncert u příležitosti 25 let vydavatelství Blue Lizard. Těleso se skládá z hudebníků, spolupracujících právě s labelem jako Ágnes Kutas, Michal Kořán a Josef Jindrák z tria M/Á/J, výtvarník a hudebník Petr Nikl, americký umělec Michael Delia, Klára Čížková z projektu Lunė, kytarista Ladbuch, elektronik Night Note a hostující zpěvačka a hráčka na perkuse Veronika Boulterová.

Koncerty doplní výstava malířek Market Lamoš Žitňanská a Hany Stinky Lundiakové, fotografů Katarína Hegyesy, Iva Karáska a Heleny Kořánové a objekt Michaela Delii. Vstupenky zakoupíte v prodejní síti GoOut.

Zdroj foto: Arnold Horvath, Shotby.us, Michal Kořán, Thao

Více informací:

https://festival-spacex.cz/
https://www.facebook.com/FestivalSpaceX


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s odvolaným ředitelem kroměřížského Domu kultury Jiřím Králíkem

Kralik perexNa webu Kultura21.cz se snažíme věnovat aktuálním tématům a rádi dáváme prostor lidem, aby se mohli vyjádřit. Proto jsme k rozhovoru vyzvali pana Jiřího Králíka, který byl Radou města Kroměříž odvolán z postu řed...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vánoční výstava v Libochovicích: Ozdobte si letos byt jinak!

200spVánoce už doslova klepou na dveře. Pokud ještě nemáte vyzdobený byt a vlastně ani nevíte, jak na to, určitě zajeďte do Libochovic. Právě tam probíhá prodejní výstava vánočních dekorací, nazvaná jednoduše – „Kouzlo Vánoc.“

...

Literatura

Co na to říct, Johne Irvingu

ulice zahadnych tajemstvi 200Svět podle Garpa – první Irvingův román, který mě naprosto ohromil, už když jsem byla náctiletá. Rok vdovou nebo zřejmě nejslavnější Pravidla moštárny na sebe dlouho nenechaly čekat. John Irving, americký spisov...

Divadlo

Lucie Trmíková: „Přijďte si poslechnout krásná slova plná barvy, života, touhy, lásky i bolesti.“

Dvoji domov 200V Experimentálním prostoru NoD se dnes odehraje premiéra inscenace Nebeský-Trmíková-Prachař: Dvojí domov / z Čepa, a proto jsme oslovili paní Lucii Trmíkovou, která je zde herečkou i scenáristkou. Co má předat toto dílo Jana Čepa a proč bys...

Film

Člověk a jeho symboly

logo-portalŠvýcarský psychiatr a psychoterapeut Carl Gustav Jung (1875-1961) patří vedle staršího rakouského kolegy Sigmunda Freuda (1856-1939) k nejznámějším osobnostem, které i laické veřejnosti přiblížily taje (pod)vědomí, nevědomí a...