Stesk z konce léta může přerůst v depresi

Sbohem, léto. Máte z toho po náladě? Nejste jediní. Nemohou za to jen kratší dny, ale kupodivu i televizní reklamy. A jakou roli v tom hraje mozek, jehož silnou stránkou je předvídatelnost?

Už pár dní je patrné, že venku začíná být cítit podzim. Jste z toho smutní, protože se s létem ještě nechcete rozloučit? Stesk po letní pohodě, koupání a opalování může přerůst i v pořádně velkou úzkost nebo dokonce depresi. Co když tohle postihne i vás?

Mozek zkrátka nepřelstíš

„Mozek je úžasná věc, pokud jde o předvídání,“ myslí si americký psychiatr a vědec Norman Rosenthal, který přidává jeden výborný příklad z osobní praxe. „Jsem alergický na kočky. I pohled na ně mi automaticky spouští kýchání. Můj mozek je naprogramovaný k předvídavosti, čímž mi chce připomenout, že tento podnět vede k určitému druhu tělesných reakcí, vysvětluje jmenovaný specialista. A co má tohle společného s podzimním splínem?

Viditelné očekávání

„Tento jev pozoruji i u svých pacientů. Podzim jako takový se dává do souvislosti s únavou i špatnou depresivní náladou. Řada mých klientů si stěžuje na to, že když na konci léta v televizi vidí reklamy na podzimní oblečení a vitaminy posilující imunitu, nesmírně je to deprimuje. Jejich mozek jednoduše předvídá to, co brzy přijde,“ doplňuje Norman Rosenthal. Kromě toho do hry vstupuje ještě jeden psychologický faktor – je jím světlo.

Tma jako nepřítel duševní pohody

Jak se dny postupně zkracují, můžeme podle jmenovaného experta pociťovat nedostatek přirozeného světla, což psychice nepřidá, protože vstávání do tmy a brzké stmívání omezuje produkci vitaminu D a zvyšuje riziko sezonních afektivních poruch, mezi které patří i nechvalně známá „podzimní deprese“. Co se s tím dá dělat? Psychiatr Norman Rosenthal doporučuje pobývat co nejvíce času venku a vystavovat se světlu, jak to jenom jde. Pobyt na čerstvém vzduchu a v přírodě je balzám pro nervy a pohyb zrovna tak. Nabízí se také světelná terapie a pořízení speciální lampy, díky které budete optimisticky „osvícení“.

Zdroj: www.wellandgood.com/preemptive-seasonal-affective-disorder/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat