Zaznělo na konferenci: Podpora ženského sportu je pro NSA jednou z důležitých priorit

Svazoví funkcionáři, dále představitelé jednotlivých sportovních asociací, sportovkyně a zástupci odborné veřejnosti včetně novinářů debatovali v úterý 12. září 2023 na téma financování ženského sportu v Česku v rámci Euro Business Breakfast, kterou pořádal týdeník Euro.



Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Ondřej Šebek, který hovořil jako první, se věnoval projektu na podporu ženských kolektivních sportů s vidinou jejich účasti na olympijských hrách. Vyzdvihl především nedávné úspěchy ragbistek a pozemních hokejistek, neboť nejrychleji se podle něj projevila podpora právě v menších svazech, jakými jsou spolky ragby a pozemního hokeje.   Projekt ocenili i přítomní zástupci dalších svazů, které tu podporu mají, ale jeho budoucnost je bohužel nejistá. NSA totiž nedokáže plánovat jakékoliv podpory s delším než ročním horizontem.

Fotbalová asociace ČR (FAČR) by se bez těchto prostředků pro ženy neobešla.

 Jak říkám...



"Polovinu podpory dáváme do reprezentace, polovinu do klubů. Tam hradíme trenéry. Může nám to obrovsky pomoci v tom, abychom se v ženském fotbale dostali dále. Díky této podpoře můžeme realizovat projekty, na které by nám na FAČRu nezbyly peníze. Díky tomu můžeme být konkurenceschopní v Evropě. Ta je v ženském fotbale nejsilnější, proto je o to těžší se kvalifikovat na velké akce," řekl na konferenci Erich Brabec, vedoucí úseku ženského fotbalu FAČR.

Těžko by si dnes uměl někdo představit sporty bez zastoupení žen. Ty totiž do sportu neodmyslitelně patří a staly se absolutní plnohodnotnou součástí klubů a reprezentací.


 Jak říkám...



„Doba se mění, my jsme za to samozřejmě rádi. Doména sportování je, že sport je pro všechny bez odlišnosti pohlaví, rasy, vzdělání či národnosti. Sport je zkrátka součást našich životů a jeho ženská složka nevyjímaje," uvedl m,imo jiné předseda Ondřej Šebek.


Hokejistky, které získaly bronzové medaile na posledních dvou MS, na posledních  ZOH skončily dokonce na lepším místě než muži, už mají jistou účast na zimních olympijských hrách v roce 2026. Svaz peníze z projektu NSA využívá na podporu mládeže.


 Jak říkám...


"Otevřeli jsme projekt futures U19 pro talentované holky, které mají ambici dostat se do týmu pro ZOH 2026. Bude sídlit v Holešovicích, je to ve spolupráci se Spartou. Druhý projekt je kategorie U15, které směřují na ZOH 2030," přiblížila předsedkyně komise ženského hokeje a manažerka ženské reprezentace Tereza Sadilová.

Na konferenci vystoupili za Národní sportovní agenturu předseda Ondřej Šebek, za Českou obec sokolskou starostka Hana Moučková, za Fotbalovou asociaci České republiky vedoucí úseku ženského fotbalu Erich Brabec, za Český olympijský výbor tajemnice Alena Kindová, za Český svaz házené generální sekretářka Šárka Drozdová.



V druhém bloku pak za Český svaz ledního hokeje předsedkyně komise ženského hokeje Tereza Sadilová, za Český olympijský výbor předsedkyně komise pro rovné příležitosti a bývalá basketbalová reprezentantka Ilona Burgrová, za Fotbalovou asociaci České republiky fotbalová reprezentantka a trenérka Simona Necidová a Českou basketbalovou federaci reprezentovala Tereza Vyoralová.

Třetího bloku se pak zúčastnili za Centrum sportu Ministerstva vnitra OLYMP ředitel Michal Volf, za Vysokoškolské sportovní centrum Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy VICTORIA ředitelka Lenka Kovářová, za Hlavní město Prahu poradce primátora pro sport Miroslav Šmíd, za Českou asociaci univerzitního sportu předsedkyně Ivana Ertlová a za Národní sportovní agenturu místopředseda Roman Brandýs.

Nutno dodat, že tříhodinová tříbloková konference o sportu žen proběhla za přiměřené účasti lidí, kterých se ženský sport nějak dotýká a kteří si udělali na toto společné setkání čas. Hledali jsme mezi přítomnými nějakou zajímavost a našli jsme ji. Nejvyšší účastnicí konference byla bývalá basketbalová reprezentantka 195 cm vysoká Ilona Burgrová a nejmladší účastníkem byl její osmnáctiměsíční synek Tadeáš, pokud jsme ovšem nepopletli jeho křestní jméno. 





Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu? Více na facebookovém profilu webu SportovníListy.cz 
zde.





(Petr Skála pro SportovníListy.cz s využitím zprávy na agenturasport.cz , foto: Petr Skála)