Obyvatelé Újezdečku se obávají plánů na stavbu závodu na zpracování lithia. Chybí jim i informace o projektu

13. září 2023 11:05

V Újezdečku na Teplicku plánuje skupina ČEZ postavit závod na zpracování lithia. Těžaři by tam rudu dopravovali z ložiska pod Cínovcem v Krušných horách. Lidé z okolí si ale stěžují na nedostatek konkrétních informací k rozsáhlému projektu.

„V první řadě nám vadí, že jsme nedostali informace a zároveň nám samozřejmě vadí, že to máme mít 50 metrů za domem,“ shrnuje za obyvatele Újezdečku Lubomír Hostek.

Lidé se obávají ztráty klidu i o svůj majetek

Před dvěma lety začal s kompletní opravou svého domku v Újezdečku-Dukle a ještě stále dokončuje poslední úpravy. Začátkem léta spolu se sousedy zaznamenal informaci o tom, že by se v blízkosti jejich osady mělo zpracovávat vytěžené lithium. „Vstupní portál do dolu v Dubí chtějí dělat mimo obydlenou oblast, ale zpracovatelský závod dají do obydlené oblasti,“ kroutí hlavou Hostek.

Josef Burianec v osadě Dukla bydlí už 50 let. Teď se obává, že přijde o klid: „To bude provoz. Tam za tím plotem, co vidíte tu posekanou trávu, by to mělo být. Přímo tady u nás.“

„Můj otec ještě svahoval důl Dukla. Nerada bych svým vnučkám nechala dům, který bude mít nulovou hodnotu. Navíc ani nikdo nepřišel s tím, co by pro nás mohl udělat,“ shrnuje Marcela Háblová, která má dům přímo v Újezdečku.

Osada Dukla v Újezdečku u Teplic se obává o svůj klid

Na nedostatek informací poukazuje také starosta z uskupení Pro lepší Újezdeček Květoslav Koutník. Obec podle něj plánuje poblíž Dukly zasíťování 77 stavebních parcel za zhruba 120 milionů korun. Peníze má dostat ze státního programu na zahlazení následků po důlní činnosti.

„Můžeme dát jenom připomínku k tomu, že nic nevíme, to je naše základní připomínka. Zatím se jen můžeme ptát, jako se ptají lidé. A je to stále dokola – jak často budou jezdit vlaky, jaký hluk, jaký prach, kde budou ty lidi ubytovaní, jestli bude ta silnice, jak nás postihne výstavba areálu, a tak dále,“ konstatuje Koutník.

Podrobnosti k projektu chybějí taky nezávislému starostovi sousedních Košťan, Tomáši Svádovi: „Pokud nevíte, co v tom areálu bude, tak je složité se k tomu vyjadřovat.“

ČEZ slibuje, že bude informace poskytovat

„Naším cílem je co nejvíce těch informací poskytovat. V těch dotčených obcích probíhají pravidelná jednání,“ vysvětluje mluvčí skupiny ČEZ Roman Gazdík.

Právě ČEZ totiž přes Severočeské doly vlastní většinový podíl v těžební firmě Geomet. „Chceme, aby ta jednání byla v tuto chvíli intenzivnější. Samozřejmě to souvisí s tím, že ten projekt postupuje dál,“ dodává Gazdík.

Další informace zaznějí veřejném projednání 6. aktualizace Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje k těžbě a zpracování lithia, které se koná v pondělí 25. září.

Spustit audio

Související