Zázrak jménem jedlá soda. K čemu se hodí a na co ji raději nepoužívat?

O tom, jak funguje jedlá soda, z čeho se vyrábí a na co všechno se dá využít, mluví redaktorka Eva Kézrová s odborníky na chemii, s lékařem se baví o účinku jedlé sody v lidském těle. Poslechněte si celou reportáž.

„Jedlá soda je léty osvědčený prostředek především pro snižování kyselosti. Například pokud to přeženeme při vaření s octem.” Jan Havlík z Ústavu učitelství chemie Vysoké školy chemicko-technologické nabírá jedlou sodu na lžičku a sype ji do kádinky, ve které je ocet.

Prášek do pečiva

Jedlá soda a voda

„Slyšíme, že nám začíná utíkat plyn, oxid uhličitý. Chemický proces, který tam probíhá, se nazývá neutralizace. A kyselá chuť se ztrácí.„ Jedlá soda během chemické reakce vzkypí. „Soda je jedna ze složek prášku do pečiva. Dá se použít i sama o sobě, ale pak v tom jídle potřebujeme něco kyselého, takže se zároveň přidává například citronová šťáva.“

Při pálení žáhy

Princip neutralizace pomáhá i při pálení žáhy. „Jedlá soda patří k tzv. reaktivním antacidům, to znamená, že reaguje s kyselým obsahem žaludku, neutralizuje jej a tím pádem tam dochází k tomu, že ten obsah je potom zásaditý nebo neutrální,“ říká Pavel Kohout z interní kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy fakultní nemocnice.

Čtěte také

Po zažívací sodě bychom ale měli sáhnout jen výjimečně. „Když se dostanou buňky v žaludku, které produkují kyselinu solnou, do zásaditého prostředí, jsou stimulovány k tomu, aby vyráběly kyseliny více. Z tohoto důvodu dlouhodobé užívání není vhodné. Při opakovaném pálení žáhy je vhodné vyšetření pacienta.“

Změkčovač

V laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické je na laboratorním stole vysypaná jedlá soda. Vypadá jako sůl, jen rozdrcená. Pochází ze soli? „Je to tak. Jedlá soda se vyrábí průmyslově ze sody a ze čpavku. Ta výroba je poměrně levná, proto se s ní setkáváme velice často ve všech možných použitích,“ doplňuje Jan Havlík a nabírá lžičku bílého prášku, sype do kádinky s vodou a připravuje si pH papírky.

Usazeniny se díky abrazivnímu účinku krystalků jedlé sody daří dostávat z povrchu pryč.

„Hydrogenuhličitan sodný je naše známá jedlá soda. Vidíme, že papírek nám lehce zezelenal. pH odpovídá přibližně číslu 8, to znamená, že je to slabounce zásadité prostředí. Některé minerálky mívají pH 8.“ Jedlá soda rozpuštěná ve vodě je ideální pro změkčení kůže nohou.

Jako pohlcovač pachů

Čtěte také

Prášek zase umí pohlcovat pachy, ať už nad odpadkovým košem anebo od potu. „Mnoho látek, které jsou těkavé, jsou kyselého charakteru, a pokud umístíme do stejného prostoru jedlou sodu, tak je schopna neutralizovat molekuly, které v něm poletují.

Zároveň je prášek hodně jemný, takže na svůj povrch může vázat některé látky, které se také vyskytují ve vzduchu, ale ten účinek není nějakým způsobem zázračný.“

A také jako čisticí prostředek

Jedlá soda si poradí i s čištěním. „Z jedlé soli vytvořím takovou kašičku a pokusím se houbičkou vyčistit povrch nerezové nádobky. Vidíme, že fleky od různých chemikálií a povrchové rzi postupně mizí a na houbičce můžeme vidět usazeniny, které se nám díky abrazivnímu účinku krystalků jedlé sody daří postupně dostávat z povrchu pryč. To znamená, že pokud někdo hledá ekologickou alternativu, může určitě po jedlé sodě sáhnout.“

Naproti tomu na vlasy, zuby nebo jiné části těla bychom měli jedlou sodu vzhledem k její zásaditosti používat jen výjimečně.

autoři: Eva Kézrová , mga
Spustit audio

Související