28. dubna 2024

zprávy z Karlovarského kraje

Koalice hejtmana Kulhánka odmítá kontrolovat, kam tečou veřejné finance

REKLAMA
(Karlovy Vary, 13. 9. 2023) – Málo uvěřitelná situace byla k vidění na jednání zastupitelstva Karlovarského kraje. Během něj zastupitelé diskutovali o finančních zápůjčkách pro poskytovatele sociálních služeb. Zápůjčky mají pomoci poskytovatelům sociálních služeb překlenout začátek kalendářního roku, kdy ještě nemají na účtech státní dotace.  Podle stanoviska právního, finančního a kontrolního výboru krajského úřadu je ale třeba použití peněz kontrolovat a ujistit se, že jsou tyto veřejné finanční prostředky využity účelně a to zejména na úhradu zmíněné sociální péče. Radní pro sociální oblast Robert Pisár (STAN-v pravo), hejtman Petr Kulhánek (STAN- v levo) i další koaliční politici ale kontrolu odmítají, čímž se kraj dostává na hranu zákona.
„Doporučení jednotlivých odborů krajského úřadu a jejich odborníků je naprosto jednoznačné a navrhují v něm důkladnou kontrolu poskytnutí peněz v rámci zápůjček.  Vládnoucí koalice jejich doporučení neakceptuje a díky většinovému poměru hlasů schválila poskytnutí peněz bez nutnosti kontroly,“ vysvětluje poslankyně parlamentu a stínová hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO) s tím, že se jedná o částku ve výši devadesáti milionů korun, což rozhodně není málo peněz.
V rámci rozsáhlé diskuse upozornila vedoucí finančního odboru Martina Jánská, že podřízený úředník může právě vzhledem k nebezpečí porušení zákona odmítnout podepsat příkazy k vyplacení zápůjček, čímž bude chránit krajský úřad i veřejné finance před možným zneužitím.
„Pokud to odmítne podepsat, já to klidně podepíšu, protože jsem zvyklý ručit celým svým majetkem,“ uvedl radní Robert Pisár, který tak dokázal, že jsou mu zákony i doporučení krajských úředníků zcela lhostejné a nehodlá je dodržovat.
„Naprosto odmítáme jakýkoli postup na hraně nebo dokonce za hranou zákona. Žádali jsme, aby se v případě zápůjček pro poskytovatele sociálních služeb postupovalo v souladu s vyjádřením všech odborů a byla možnost použití vyplacených finanční prostředků kontrolovat. To se bohužel nestalo a z našeho pohledu je to velmi špatný signál směrem k voličům i nadřízeným orgánům,“ doplňuje starosta Sokolova a krajský zastupitel Petr Kubis (ANO).
Opoziční zastupitelé poukazují také na skutečnost, že v případě kontroly nadřízenými orgány může kraj dostat pokutu za nedodržení postupu při vyplácení a kontrole zápůjček.
 „Ctíme odborná stanoviska a považujeme je za kvalifikovaná. Jsme doslova a do písmene vyděšeni z toho, co radní Robert Pisár předvedl a s jakým klidem všem sdělil, že ho vyjádření odborů nezajímá a sporné příkazy bez váhání podepíše,“ dodala poslankyně a stínová radní pro sociální oblast Renata Oulehlová (ANO).
Radní Robert Pisár byl v minulosti ředitelem neziskové organizace poskytující sociální služby. Další zajímavostí je, že předsedou sociální komise je pan Bráborec, který je zároveň placeným poradcem pana Pisára s hodinovou sazbou cca 600 Kč/hod. Bude pan Pisár podepisovat finance pro zařízení, kde v minulosti působil? Proč se brání kontrole?
úvodní snímek: fotokoláž

 


Předvolební vtip se úplně vyplnil, jen s voliči si vytřeli řitě jako s fíkovým listem.

Copyright © Všechna práva vyhrazena | Newsphere by AF themes.