Dnes Úterý - jasno 22°C
Zítra Středa - oblacno 24°C
Úterý 4. 6. 2024
Svátek má Dalibor
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Občanská sdruženíPrávo

Pomoc lidem ve finanční tísni zintenzivňují innogy a občanské poradny

Společný projekt energetické firmy innogy a Asociace občanských poraden (AOP) pomohl v rámci celé České republiky v tomto roce již více než 10 tisícům klientů. Jedná se současně o zákazníky dodavatelů energií napříč trhem. Zejména kvůli rostoucím cenám v důsledku vysoké inflace totiž roste počet lidí, kteří nezvládají splácet své pravidelné závazky. Ze statistik AOP vyplývá, že poradenství pro získání příspěvku na bydlení či dávek okamžité pomoci narostly v meziročním srovnání o 95 procent. Spolupráce innogy a AOP bude proto intenzivně pokračovat i nadále, mimo jiné edukací v oblasti úsporných opatření v domácnosti nebo energetické či finanční gramotnosti.

Po nepříjemných zkušenostech statisíců zákazníků v posledních dvou letech se jasně ukazuje, že je vhodné mít dodávky energií nasmlouvané od spolehlivé, renomované a finančně silné společnosti, která se dokáže o své zákazníky postarat. Zákazníkům ve finančních problémech poskytujeme individuální konzultace a jsme schopni nastavit třeba splátkové kalendáře. Když zjistíme, že jsou problémy zákazníka hlubší, doporučíme konzultace a poradenství v nejbližší občanské poradně,“ uvedl David Konvalina, ředitel pro retail a marketing innogy.

Podle AOP je v současnosti výrazným problémem nedostatečný příjem s ohledem na zdražování způsobené vysokou mírou inflace a energetickou krizí.

„V našich poradnách registrujeme nárůst počtu klientů, kteří nejsou schopni hradit své závazky. Kvůli vyšším cenám potravin, zboží denní spotřeby a služeb už některým lidem prostě nezbývají peníze na pravidelné platby za bydlení či energie a podobně. Hrozí jim proto pád do dluhové spirály a následná exekuce. Velmi ohroženou skupinou obyvatel jsou zejména senioři, kteří se obecně hůře orientují ve složité situaci,“ sdělil Hynek Kalvoda, předseda výboru AOP.

Společné aktivity innogy a AOP fungují na celostátní úrovni již dva roky a za tuto dobu se ukázalo, že to byl rozhodně krok správným směrem. „I když v innogy neregistrujeme dramatický nárůst pohledávek, tak například nezaplacené zálohy za energie mohou být často jedním z prvních signálů, že má zákazník nějaké finanční starosti. V takových případech se vždy snažíme se zákazníkem hledat řešení a spolupráce s AOP je velkým přínosem. Tito lidé totiž často ani netuší, že mají nárok na pomoc od státu nebo si ji sami nedokáží vyřídit. Tato efektivní a koordinovaná pomoc může zákazníky zachránit před pádem do dluhové pasti,“ doplnil David Konvalina.

Právě poradenství v oblasti možné pomoci od státu v poradnách AOP meziročně narostlo o 95 procent. „S klienty v prvé řadě hledáme možnosti, jak upravit rodinný rozpočet nebo snížit splátky jejich závazků. Nejčastěji jim pomáháme s vyplněním žádostí o příspěvek na bydlení nebo o jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci. V závažnějších případech pomáháme s formulováním insolvenčních návrhů a snažíme se informovat také o jiných možnostech řešení jejich dluhů, například formou splátkových kalendářů nebo zastavením či pozastavením exekuce. Bohužel u některých klientů je situace natolik neúnosná, že jim bylo doporučeno podat návrh na povolení oddlužení,“ zdůraznil Hynek Kalvoda.

Lidé s finančními problémy se často neorientují ve vyúčtování energií, nerozumí svým pohledávkám a dlužním částkám nebo si neumějí správně nastavit priority při splácení. Pokud naznačí své finanční problémy v zákaznických centrech nebo po telefonu, innogy je bude společně s AOP instruovat a hledat pro ně vhodné řešení. Experti v poradnách jim mohou také pomoci s přípravou podkladů k získání konkrétních dávek pomoci od státu.

AOP je nezisková organizace, která působí v ČR od roku 1997. V jednotlivých krajích sdružuje celkem 33 občanských poraden, jejich detašovaných pracovišť a kontaktních míst, jež bezplatně pomáhají lidem v nepříznivých životních situacích.


Autor: red

Z ubytovny do pronájmu: Díky W4W získalo domov 64 dětí samoživitelů

29. května 2024 v 09:53

Během necelého prvního půl roku 2024 projekt W4W: Bydlení pro děti podpořil 64 dětí ve 26 rodinách samoživitelů a samoživitelek poskytnutím kauce na nájem. Tyto rodiny tak získaly důstojné bydlení a nemusí již žít v nevyhovujících podmínkách. Celková částka, která byla těmto rodinám vyplacena, je...

Praha 14: Utkání sportovních hvězd Real Top Praha

29. května 2024 v 09:11

Charitativní utkání sportovních hvězd Real Top Praha, který disponuje takovými osobnostmi jako jsou Patrik Berger, Vladimír Šmicer, Jiří Jarošík, Radek Bejbl, Ivan Hašek, Marek Jankulovski, Jan Koller ale i herci a známé osobnosti Vojtěch Dyk, Ivan Trojan, Adam Mišík a spousta...

Dluhová poradna Prahy 14 je do odvolání zrušena

28. května 2024 v 09:42

Ze zdravotních důvodů na straně poskytovatele byla zrušena dluhová poradna, kterou mohli lidé každé sudé pondělí využívat v prostorách ÚMČ Praha 14.

Forrest Gump se vrací na plátna kin

27. května 2024 v 11:46

Forrest Gump se po 30 letech od premiéry vrací na plátna kin. Charitativní promítání se koná 30. května v Kině Světozor.

Veletrh sociálních služeb v Praze 10

19. května 2024 ve 12:14

Veletrh sociálních služeb představí organizace, které pomáhají v obtížných situacích.

Den dobrovolnictví v Praze 9

16. května 2024 v 10:13

Organizace působící v Praze 9 se sejdou v pátek 17. května na Dnu dobrovolnictví. Akce se koná od 9 do 16 hodin na náměstí OSN.

Nadační fond Dvojka srdcem opět nabízí příspěvek dětem na letní tábory

16. května 2024 v 07:19

S blížícím se obdobím letních prázdnin přichází Nadační fond Dvojka srdcem s nabídkou pomoci pro rodiny s dětmi, které si nemohou dovolit poslat děti na tábory.

Acorus pomáhá obětem a svědkům domácího násilí

11. května 2024 v 19:26

Poradenské a terapeutické centrum Acorus zajišťuje podporu klientům, kteří zažili, zažívají anebo jsou svědky domácího násilí ve své primární rodině.

Dny neziskovek v Praze 4

8. května 2024 ve 12:46

Jeden květnový týden věnuje i letos Obchodní centrum DBK Budějovická neziskovým organizacím z Prahy 4 a blízkého okolí. Od 13. do 16. května bude v prvním patře DBK probíhat akce nazvaná Dny neziskovek aneb Malý dárek, velké srdce.

Odstartoval další ročník Energy Streetfootball

8. května 2024 v 07:47

Včera odstartoval další ročník Energy Streetfootball, série turnajů pro žáky základních a středních škol.

Podpora pro tradiční řemeslníky a živnostníky

7. května 2024 ve 13:46

Nadační fond Veolia podpořil v rámci svého nejstaršího programu Startér, Věř si a podnikej! tradiční řemeslníky a další živnostníky. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji díky tomu vznikne 10 nových pracovních míst.

ZRUŠENO: Den bez bariér Prahy 14

6. května 2024 v 15:33 | Aktualizováno 15. května 2024, 18:33

Den bez bariér Prahy 14 je akce, která chce bořit bariéry, předsudky a současně podporovat vzájemné porozumění a laskavost mezi lidmi. Setkání se koná ve čtvrtek 16. května od 14 do 18 hodin na náměstí Hloubětín.

Pro Miminka do dlaně

2. května 2024 v 05:14

V neděli 5. května se slaví Světový den rodičů předčasně narozených dětí. Nedoklubko organizuje na tento den charitativní běh/procházku s cílem podpořit rodiče předčasně narozených dětí na jednotkách intenzivní a intermediální péče 27 českých perinatologických center, kde se specializují na péči...

Primátor Svoboda navštívil Prahu 13

28. dubna 2024 ve 20:43

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) postupně navštěvuje jednotlivé městské části metropole, ve čtvrtek 25. dubna zavítal i na Prahu 13. Zde se kromě jiného zúčastnil každoroční akce Bezpečná 13.

Další články
Nahoru