Po více než čtyřech letech stavby je hotový horkovod z temelínské elektrárny do Českých Budějovic

14. září 2023 08:06

Bezemisní a cenově stabilní zdroj tepla přinese Českým Budějovicím horkovod z Jaderné elektrárny Temelín. Přibližně 26 kilometrů dlouhé potrubí je kompletně hotovo a zaneseno pod zemí. Zkušební provoz zahájí horkovod zhruba do měsíce. Aktuálně technici dokončují připojení na městskou distribuční síť.

Potrubí z Temelína končí na českobudějovickém sídlišti Vltava. Na zdejší výměníkové stanici právě finišují přípravné práce. Podle mluvčího Jaderné elektrárny Temelín Marka Svitáka je horkovod prakticky připravený k použití. „Aktuálně běží zkoušky, které ověří funkčnost celého systému ještě bez dodávek tepla. Od jejich výsledků se pak bude odvíjet zkušební provoz, ten už bude znamenat dodávky tepla do Českých Budějovic,“ uvádí.

Na spuštění provozu se intenzivně připravuje i českobudějovická teplárna. „Teplárna se připravuje technicky na vlastní distribuci i řízení celé sítě a nasazování jednotlivých zdrojů, které má ve svém portfoliu,“ upřesňuje člen představenstva akciové společnosti Martin Žahourek.

S výstavbou horkovodu do Českých Budějovic se počítalo prakticky od začátku výstavby temelínské elektrárny. Pro krajské město to bude znamenat zásadní snížení emisí. „Jde o zhruba třetinovou úsporu spalovaného uhlí,“ potvrzuje Martin Žahourek.

Čtěte také

Potrubí začala skupina ČEZ stavět v roce 2019 a původně mělo teplo dodávat už před více než dvěma lety. Kvůli finančním a personálním potížím ale ze stavby odstoupil původní zhotovitel, firma Tenza.

Kromě ekologie má horkovod zásadní přínos z ekonomického hlediska. „Máte jistotu, že budete vyrábět dlouhodobě za stejnou cenu. Máte předvídatelné podmínky, nejste vystaveni zlomům na trhu. To bylo i součástí té smlouvy, kde jasně definujeme dlouhodobě udržitelnou cenu pro obyvatele,“ vysvětluje jihočeský hejtman, českobudějovický radní a člen dozorčí rady teplárny Martin Kuba.

Ročně by měl horkovod z Jaderné elektrárny Temelín do města České Budějovice dodat asi 800 terajoulů tepla.

Spustit audio

Související