facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 14. 9. 2023 - Ing. Lukáš Grásgruber

Konference VeeamON Tour 2023 ukázala cestu ke kybernetické odolnosti

VeeamON Tour 2023Na konferenci VeeamON Tour 2023, která se konala 12. září v pražské Spojka Events Karlín, se sešli zástupci společnosti Veeam Software a místní odborníci na kyberbezpečnost, aby sdíleli s českými organizacemi nejnovější poznatky a ověřené postupy pro posílení jejich kybernetické odolnosti zejména v oblasti ochrany dat a obnovy po útocích ransomwaru. Podle aktuálních průzkumů je totiž 93 % kybernetických útoků zaměřeno na zálohovací úložiště a podniky se této realitě musí přizpůsobit rozšířením své obrany. Společnost Veeam Software během své konference představila, jak toho mohou české podniky dosáhnout.



Martin Štětka, regionální ředitel společnosti Veeam pro oblast střed­ní a východní Evropy, představil strategii a vizi Veeamu v oblasti ochrany dat a obnovy po ransomwaru: „V posledních dvou letech se k výzvám, s nimiž se podniky potýkaly již při překonávání celosvěto­vé pandemie, přidali další včetně rychle rostoucího počtu ransom­wa­ro­vých útoků. Dnes je už každá organizace digitálním podnikem, což znamená, že pro zajištění jejího chodu je klíčový rychlý a spo­leh­li­vý přístup ke všem datům za každých okolností. Do roku 2025 se očekává nárůst vygenerovaných dat v objemu 175 zettabajtů, a proto jsou bezpečné a neměnné zálohy jako nejlepší obranná linie proti ransomwaru tím nejdůležitějším opatřením. Naším posláním je umožnit podnikům zajistit bezpečnost, obnovu a svobodu dat pro každé IT prostředí bez ohledu na to, kde se data nacházejí.“

Martin Štětka
Martin Štětka, regionální ředitel pro oblast střední a východní Evropy, Veeam Software

Program konference VeeamON Tour: Expand 2023 nabídnul účastníkům prezentace o základních předpokladech bezpečnosti včetně tří klíčových taktik, které by měli nasadit do arzenálu proti kybernetickému zločinu - neměnná úložiště, hybridní IT infrastruktury a vícestupňový program obnovy.

Na konferenci byly prezentována také zjištění ze studie Veeam Ransomware Trends Report 2023, která zjišťovala názory 1 200 nezaujatých IT manažerů po celém světě, kteří se v uplynulých dvanácti měsících stali obětí kybernetických útoků, vzrostl počet útoků ransomwaru meziročně o 12 %, což je více než dvojnásobek míry globální inflace. Sice 87 % firem potvrdilo, že mají program na řízení rizik, který určuje jejich bezpečnostní plány, nicméně pouhých 35 % z nich má pocit, že funguje. Vytvoření většího souladu mezi týmy kybernetické bezpečnosti a týmy zodpovědnými za zálohování je tedy zásadní pro odstranění mezery, kterou mohou kybernetičtí zločinci využívat.

Ze 350 dotazovaných organizací v regionu EMEA pak plných 82 % zaplatilo výkupné s využitím pojištění, 20 % ale i tak nemohlo obnovit svá data; navíc 12 % firem uvedlo, že jejich pojišťovny nyní ransomware z pojistných smluv vylučují. Studie dále ukázala, že pouze 13 % respondentů mělo zálohy, které by byly dostatečně odolné, aby je mohli obnovit bez placení výkupného. Pokud je nejlepší obranou útok, pak je jasné, že zálohy musí být neměnné, takže nemůže dojít k jejich smazání nebo poškození.

Mezi partnery akce, kteří účastníkům poskytli své technické a expertní know-how související s ochranou dat a obnovou po ransomwaru patřili platinový partner společnost Hewlett Packard Enterprise a zlatí partneři společnosti ExaGrid, Scality a Pure Storage. Mediálním partnerem konference byl časopis IT Systems.


 
  

- PR -

Wittmann zálohuje a chrání svá data s Acronis Cyber Protect Cloud

Skupina WITTMANN Group se sídlem ve Vídni působí na celém světě. Prostřednictvím 10 výrobních závodů v 6 zemích a 37 poboček je zastoupena na všech důležitých světových trzích plastikářského průmyslu.

  

- PR -

Chytřejší sítě, bezpečnější firewally

Role AI ve firewallech a cloudové platformě Nebula od Zyxel Networks


V poslední době se neustále mlu­ví o umělé inteligenci a o tom, jak všechno změní. Ve spo­leč­nos­ti Zyxel Networks jsme toho názoru, že ačkoliv umělá inte­li­gen­ce bude nepochybně hrát stále větší roli, nepředstavuje vlastně úplnou novinku. Umě­lou inteligenci (AI) a strojové učení (ML) totiž naše platforma Nebula pro správu sítí v cloudu používá už nějakou dobu.