Pondělí, 6 května, 2024

Občané se podílejí na novém bulváru ve Frýdku-Místku

V budově bývalé tkalcovny v Těšínské ulici se 11. září uskutečnilo participační setkání k projektu bulváru Adolfa Landsbergera, který spojí budoucí autobusový terminál se sídlištěm Slezská.

Setkání s občany se zúčastnili primátor Petr Korč, náměstek primátora Jiří Kajzar (oba Naše Město F-M), hlavní architektka Frýdku-Místku Lucie Šidlová a architekt Tomáš Čech, který se zabývá participačními projekty. Náměstek primátora Jiří Kajzar vysvětlil jako iniciátor memoranda mezi městem Frýdek-Místek a společností Slezan okolnosti jeho vzniku a přínos pro rozvoj města. Díky memorandu se otevřely oplocené a uzavřené slezanské areály, konají se v nich akce, jeden z areálu koupil místní podnikatel, v dalším vzniknou byty a díky memorandu vzniká nový bulvár a obytné domy v jeho těsném sousedství.

„Veřejnost byla na setkání seznámena s historií lokality a aktuálním stavem spolupráce mezi městem a společností Slezan Holding. Hlavním bodem setkání pak byla prezentace aktuálního stavu návrhu bulváru, který představil architekt Jan Beneš,“ popsal architekt Tomáš Čech.

„Lidé se zajímali, jaké budovy a prodejny na bulváru vzniknou, zda v místě vysadíme zeleň, ptali se na možnosti parkování v okolí anebo zda tam budou lavičky k posezení,“ uvedla architekta Lucie Šidlová.

Dotazy směřovaly i k možnostem umístění stojanů na kola a zda bulvár budou moci využívat i cyklisté. „Původně jsme bulvár zamýšleli jako pěší zónu s malým náměstím s podiem a dále s kavárnami a občerstvení, kde se počítá s předzahrádkami. Ale s námětem týkajícím se průjezdu cyklistů budeme pracovat,“ slíbila architektka Šidlová. Zmínila také, že u bulváru bude zřízena retenční nádrž na zachycování dešťové vody, která bude využívána k zalévání zeleně. Boční komunikace pro pěší směřující ke schodišti budou tvořit zelenou oázu s lavičkami.

Bulvár, který ponese jméno zakladatele textilního průmyslu ve městě Adolfa Landsbergera, propojí sídliště Slezskou s vlakovým nádražím a budoucím autobusovým terminálem. U vstupu od sídliště stojí budova bývalé tkalcovny, naproti je nyní dokončováno sídlo městské policie, za ním se počítá s malým náměstím s podiem. Další objekty by měly sloužit službám a gastronomii. Provozovatelům kaváren a restaurací bude umožněno mít u svých zařízení předzahrádky. Následuje prostor pro malý pivovar a k nádraží lidé sejdou širokým schodištěm. 

Po dokončení sídla městské policie v letošním roce začnou práce na výstavbě a úpravách bulváru.

Fota: Libor Solař, vizualizace: petit atelier

Zdroj: frydekmistek.cz

RELATED ARTICLES