Průvodem masek začal v Jičíně 32. ročník festivalu pohádek. Zapojily se stovky dětí i dospělých

14. září 2023 10:16

Jičín už po dvaatřicáté ovládla pohádka. Tradiční festival Jičín - město pohádky začal ve středu 13. září odpoledne průvodem masek, do kterého se zapojily stovky dětí i dospělých. Letošní ročník má podtitul Pohádkové (o)kouzlení a potrvá až do neděle 17. září.

Čtěte také

„Prosím, seřaďte se!“
Před Základní školou Husova v Jičíně se už řadí hlavní pohádkové postavy v čele s patronem celého festivalu, hercem Jiřím Lábusem. A také letošním králem, hercem Václavem Vydrou.

V průvodu je samozřejmě připraven také Rumcajs. „Dnes je velmi dobrá účast. Jsme město pohádkových postav. Pozitivně to hodnotím. Doufám, že do průvodu se zapojilo aspoň tisíc lidí.

V tuto chvíli už se masky vydávají od školy směrem do zámeckého parku. Podél celé ulice stojí špalíry diváků. Také Jana s dětmi. „Moc se těšíme na pohádkový průvod. I pro děti to bude fajn. Už je to taková hezká tradice.

Z řad diváků jsem se nyní přesunula přímo do průvodu. A vedle mne jde Sněhurka. „Průvod se pěkně zaplnil. Je to tu momentálně hodně pohádkové. Myslím si, že je moc důležité pohádky pro děti udržovat a tento festival je prostě pohádkový.

Čtěte také

Celý průvod masek už se přesunul do zámeckého parku. „Začíná už 32. ročník festivalu Jičín - město pohádky! Na připraveném pódiu předává starosta klíče od města dětem. A tím začíná festivalový rej a několikadenní nadvláda dětí nad Jičínem.

„Návštěvníci se mohou už tradičně těšit na různé dílničky, které jsme si pro ně připravili, dále na pestrá divadelní a hudební vystoupení, a také na sobotní vyvrcholení akce. Celý festival bude ukončen videomappingem na Valdštejnově náměstí, říká za pořadatele Petra Hanušová.

Na hladký průběh celé akce budou dohlížet preventisté a městští strážníci.

Spustit audio

Související