Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
14. září 2023 12:11
Čas čtení 1:39

PŘEHLED: Dovolená, příplatky i náhradní volno. Dohodáře čekají velké změny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PŘEHLED: Dovolená, příplatky i náhradní volno. Dohodáře čekají velké změny
Zdroj: Pexels/Gustavo Fring

Poslanci schválili novelu zákoníku práce, která přináší řadu změn pro zaměstnance pracující takzvaně na dohodu. Nově budou moci čerpat dovolenou, pracovat na home office či pobírat příplatky za práci o víkendech.

Většina schválených změn vstoupí v platnost již začátkem října. Sněmovna novelu schválila v původním znění, pozměňovací návrhy senátorů zamítla. Práva zaměstnanců a zaměstnankyň pracujících na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ) se nově přiblíží klasickým pracovním poměrům.

Dovolená

Dohodáři a dohodářky nově získají nárok na dovolenou. Tu budou moci pobírat již po čtyřech týdnech v práci a odpracování alespoň osmdesáti hodin u daného zaměstnavatele. Podmínky se budou nově vypočítávat způsobem, jako by zaměstnanec pracoval na poloviční úvazek.

Pracovníkovi nově vznikne za každých 20 odpracovaných hodin nárok na hodinu a půl dovolené. Výsledek se pak zaokrouhlí nahoru na celé hodiny. Pokud zaměstnanec svoji dovolenou nevyčerpá, bude mu muset zaměstnavatel zbylou náhradu vyplatit.

Novinkou je přiznání takzvaných překážek na straně zaměstnance a z důvodů obecného zájmu. Dohodáři si tak nově budou moct vzít volno například na svatbu. Povinností zaměstnavatele je poskytnout pracovníkovi pracovní volno, a to bez nároku na peníze. 

Příplatky za svátky i víkendy

Dohodářstvu stát nově přiznává také nárok na příplatky za práci o víkendech, svátcích či v noci. „Zaměstnavatel bude také muset tyto pracovníky informovat o průběhu práce a sdělovat jim harmonogram práce nejméně tři dny dopředu, nedohodnou-li se jinak,“ uvedl pro web Peníze.cz Adam Hussein ze společnosti BDO Legal.

Hussein také upozorňuje, že pokud se zaměstnanectvo dostaví na předem dohodnutou směnu a na místě zjistí, že byla zrušena, musí mu zaměstnavatel dané hodiny proplatit v plné výši.

8. června 2023 6:00 Čas čtení 4:33 Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok? Přehledně: Toto jsou plánované změny u práce na dohodu. Na co budeš mít nárok?

Snazší přechod na klasickou smlouvu

Zaměstnanec či zaměstnankyně pracující na dohodu bude také nově moci zažádat zaměstnavatele o přechod na klasickou pracovní smlouvu. Stačí mu k tomu práce po dobu alespoň 12 měsíců a odpracování minimálně 180 hodin. Pokud zaměstnavatel žádost zamítne, musí své důvody pracovníkovi sdělit písemně.

Home office

Těhotné zaměstnankyně, osoby pečující o blízké či rodiče malých dětí budou nově moci požádat o práci z domova. Cílem novinky je pomoci lidem lépe skloubit pracovní a rodinný život. V případě zamítnutí žádosti musí zaměstnavatel*ka svůj krok opět písemně odůvodnit.

Zaměstnanci a zaměstnankyně na home officu nově získají po předchozí dohodě také možnost požadovat po zaměstnavateli proplacení vzniklých nákladů.

Smlouvy v digitální podobě

Novinka přináší také možnost uzavírat smlouvy v elektronické podobě. Po e-mailu bude nově možné vyřídit také různé dodatky či změny smluv. Na základě souhlasu zaměstnance půjde smlouvu „na dálku“ také vypovědět. 

Další přesčasy ve zdravotnictví

Součástí novely jsou také změny u pracovníků a pracovnic ve zdravotnictví. Návrh přináší až do roku 2028 možnost delších přesčasů, které nově činí nejvýše osm hodin týdně, u záchranné služby až 12 hodin.

14. září 2023 7:00 Čas čtení 3:28 Hledáme lékaře: Poneseš odpovědnost za lidské životy a budeš pracovat, dokud nezhebneš. Značka: pervitin s sebou! Hledáme lékaře: Poneseš odpovědnost za lidské životy a budeš pracovat, dokud nezhebneš. Značka: pervitin s sebou!
Domů
Sdílet
Diskuse