Fotografická výstava roku 2023: Alžběta Jungrová ohromila návštěvníky vizuálně jedinečným projektem I believe

Snímky gravírované do skla i zrcadel, tištěné na průsvitné látky, prosvícené různě barevným světlem nebo nalepené na dlaždicích... Netradiční expozice Alžběty Jungrové s názvem I believe přinesla divákům unikátní pohled na svět fotografií. Industriální prostory staré prádelny Nemocnice na Karlově náměstí navíc propůjčily projektu neopakovatelnou atmosféru. Výstavu, která vzbudila mezi veřejností i odborníky nadšené ohlasy, je možné navštívit až do 29. října 2023, komentované prohlídky jsou připravené na tuto neděli 17/9 v 18:00 anebo 7/10 v 18:00.

S fotoaparátem v ruce procestovala Alžběta Jungrová svět, zdokumentovala válečné konflikty, bídu a nemoci v rozvojových zemích i drogový business. Za své snímky opakovaně získala ocenění Czech Press Photo. V posledních deseti letech se však zaměřila na volnou tvorbu zahrnující zejména dokumentární časosběrné cykly a ztvárňování emocí skrze ženské objekty. Průřez děl za tuto dekádu představuje od 18. dubna na své dosud největší výstavě fotografií I believe, která se rozkládá na ploše více než 500 metrů čtverečních.

Svět fantazie inspirovaný Alenkou v říši divů

Projekt je ojedinělý nejen svým umístěním, ale také experimentováním s materiály, na něž jsou fotografie vytištěny. „Myslím, že fotka si zaslouží víc prostoru. Při své tvorbě stavím na světle, a právě tisk na plexiskla nebo látky mi umožňuje pracovat také s reálným světlem v prostoru, kde vystavuji, a tím umocnit emoci, kterou chci divákovi sdělit,“ vysvětluje Alžběta Jungorvá. Výstava I believe je inspirována Alenkou v říši divů, kdy návštěvníci vchází do světa za zrcadlem a objevují svět fantazie samotné autorky. Vizuální dojem se navíc mění v závislosti na denní době, počasí i ročním období, kdy divák expozici vidí, jelikož světlo zvenčí do určité míry ovlivňuje vnímání vystavených fotografií.

Výstava, která zvedla vlnu nadšení

„Vzpomínky, pocity, prožitky a prchavé okamžiky, které se nám odehrávají v životě a jak si je skutečně zapamatujeme bývají dva různé světy, určované veskrze subjektivním čtením reality. Časem se nám příběhy v hlavě proměňují, některé blednou a jiné stále pulzují barvami. Stejně tak je to se zachycenými snímky Alžběty Jungrové, kde fyzicky cítíte dopadající paprsek světla, vítr v záclonách a neopakovatelnost situace. Křehkost vztahů a jejich jedinečnost je často podtržená aplikací fotky na barvou pulzující materiály výrazných odstínů nebo průhlednou adjustací na látku, plech či plast. A co už se nedá zopakovat, je aspoň na čas zachyceno, jako padlý anděl, po kterém nám zůstalo v ruce pírko z křídla,“ shrnula své dojmy z výstavy Blanka Čermáková, ředitelka výstavní síně Trafo Gallery Praha.

„Alžbětu znám asi dvacet let, je úžasné a inspirativní pozorovat, jak na sobě celou tu dobu neustále pracuje, jak se posouvá a vyvíjí. Jsem na ni fakt pyšný. Fotky jsou úžasné a ta expozice je velkorysá, velkolepá, krásná a je za tím šíleně práce,“ uvedl přední český fotograf Tomáš Třeštík.

Kniha plná netradičních materiálů

Společně s výstavou I believe vydala Alžběta Jungrová unikátní knihu, ve které čtenáři naleznou přes dvě stovky fotografií. I v tomto případě si autorka pohrála s různými materiály. Snímky nejsou tištěné pouze na papíře, ale stejně jako v případě výstavy jsou využity i další materiály, jako například zrcadlový papír, v němž se fotografie odrážejí, anebo pauzáky, díky kterým si čtenáři mohou sami propojovat fotografie, vytvářet vlastní koláže a zjistit, jaké emoce v nich vyvolávají.

Alžběta Jungrová

Česká fotografka Alžběta Jungrová se narodila 18. dubna 1978 v Praze, je dcerou novinářky Terezie Kaslové a pravnučkou spisovatele, dramatika a publicisty Ferdinanda Peroutky. Vystudovala Střední průmyslovou školu grafickou v Praze a později proslula jako fotoreportérka, zachycující objektivem válečné konflikty i drsné podmínky rozvojových zemí. Opakovaně získala ocenění v soutěži české novinářské fotografie Czech Press Photo, v posledních deseti letech se zaměřila na volnou tvorbu a dokumentární časosběrné cykly. Průřez svou tvorbou za tuto dekádu nyní představí na své dosud největší výstavě fotografií I believe, která proběhne od 18. dubna do 15. října 2023 v prostoru bývalé prádelny Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.

Klíčová slova ČR-výtvarné-fotografie-Jungrová-Guideline Digi

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.