Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maroko – chvějící se země

Srdce bolí při pohledu na záběry z Marrákeše a z rostoucího počtu obětí. Kvůli poničeným cestám se pomoc dostává jen pomalu do blízkosti epicentra zemětřesení v pohoří Atlas. Přináším vzpomínku na dnes těžce zkoušené Maroko.
Mapa Maroka

Ve středu země leží města Fes, Meknes a Marrákeš, která spolu s přímořským Rabatem tvoří čtyři královská města, sídelní města vládců marockých královských dynastií. Jsou centrem marocké historie a marockého kulturního dědictví. Na jihu a na východě země začíná nekonečný prostor Sahary.

Vnitrozemní horská pásma pohoří Atlas obývají Berbeři, původní a dodnes majoritní marocké etnikum (Arabové jsou početně až druzí). V horách se nacházejí četné oázy, vesnice s medínou (staré město), hliněná opevnění – kasby (opevněné obytné domy) a ksary (opevněné vesnice s hradbami). Právě tato do nedávna kouzelná místa jsou zemětřesením nejpostiženějšími částmi země.

Také ve městech jsou medíny s hradbami, věžemi, branami (báb) a citadelami (kasba). Kasby ale jsou odlišné od berberských a postupně se z nich staly paláce. Městské domy se nazývají riády neboli dary – z ulice mají pouze vchod, uprostřed centrální nádvoří a vnitřní zahradu.

Zatím nevíme, jak dopadla jedna z nejkrásnějších berberských vesniček v pohoří Atlas Ksar Ait Benhaddou, kdysi postavená na staré karavanní cestě do subsaharského Mali a později zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO.  Či proslulá kasba Telouet, oáza Skúra, kasba Taúirt u Varzázatu, oáza Tinerhir. A další, mnohé malebně obklopené palmovými háji.

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 

V předhůří Velkého Atlasu nedaleko Marrákeše, s výhledem na zasněžené vrcholky jsou další nádherné partie jako údolí Urika, či kaskády Uzúd, nejvyšší vodopády v Maroku (110 m).

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 

Marrákeš (na seznamu UNESCO), město okrové barvy s výhledem na vrcholky Vysokého Atlasu, bylo založené v 11. století jako poslední ze čtyř marockých královských sídelních měst. Nová část města odolala zemětřesení mnohem lépe. Starší vidíme v televizních záběrech bohužel značně poškozenou.

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 

Maroko
Maroko
Maroko

 

Něco milého, když už je tak smutno: Marrakéš má mnoho zahrad. Proslulá a hojně navštěvovaná je zahrada Majorelle. Tu založil a vytvářel po desítky let francouzský malíř Jacques Majorelle (1886–1962) a později ji zakoupil a na její údržbu dohlížel slavný francouzský návrhář Yves Saint Laurent.

Maroko
Maroko

 

Zemětřesení ničilo Maroko i dále od epicentra, v různé míře po celé zemi.

Casablanca je největší město Maroka a druhé největší město Afriky. Celkové poškození tohoto města bude menší i proto, že Casablanca v dnešní podobě vznikla až na počátku 20. století. Je to bílé moderní město s ohromnou mešitou Hassana II., druhou největší po mešitě v Mekce. Byla postavená v roce 1993 u příležitosti 60. narozenin tehdejšího krále Hasana II. Král si přál, aby jeho mešita měla nejvyšší minaret na světě – a stalo se! Měří 210 metrů. Z televizních záběrů je vidět, že stále stojí.

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 (Jako celoživotní filmový fanda mám jméno „Casablanca“ navždy spojeno se slavným stejnojmenným kultovním filmem. Kouzelné „hlášky“ z filmu z roku 1943 žijí dodnes. Více nejen o dramatických okolnostech filmu a doby, do které byl jeho děj zasazen, ale vůbec o Maroku, poskytuje kniha „Příběh Arábie“. Z ní pochází i mapka na začátku článku.)

 

Další královské město jménem Fes (na seznamu UNESCO), založené v 9. století, později významně ovlivnili imigranti z andaluské Córdoby a z tuniského Kairuánu – tehdy dvou nejvýznamnějších měst islámského světa. Obě skupiny sebou přinesly prvotřídní řemeslný um, obchodnickou zkušenost a všestrannou kulturu. Město se rozvíjelo i za všech následných marockých královských dynastií.

Ve 14. století vytvořila židovská komunita ve Fesu první mellah (židovskou čtvrť) v Maroku. Židovská komunita byla a je významnou součástí marocké historie a kultury. Židé se sem dostali v několika vlnách. První byli uprchlíci z Judeje po protiřímských povstáních let 70–135. Další velká byla vlna španělských Židů, vyhoštěných po roce 1492 dekrety Izabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského po pádu Granady. V řadě profesí dosáhli vysoké úrovně od lékařů po řemeslníky. Během druhé světové války marocká monarchie zachránila statisíce Židů, jak marockých, tak příchozích uprchlíků, před deportací do vyhlazovacích táborů v Evropě.  

Medína ve Fesu je největší marockou medínou a jedním z největších funkčních středověkých měst na světě. Proslulé jsou zejména zdejší barvírny a koželužny, výroba koberců, zpracování kůží.

Maroko
Maroko
Maroko

 

Maroko

 

V medínách měst se bydlí, žije, pracuje, obchoduje. Kéž tomu tak je brzy opět !

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 

Rabat je hlavní město Maroka. Leží na obou březích řeky Bou Regreg, v jejím ústí do Atlantického oceánu. Kolem zdejší medíny se táhnou hradby s mnoha branami, pod hradbami hřbitov námořníků. Dominantou města je Hassanova věž ze 12.století.

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 

Královské město Meknes v podhůří Středního Atlasu bylo hlavním městem země jen 55 let, po dobu vlády svérázného sultána Muláje Ismaila, který ovšem zemi sjednotil a z Meknesu vybudoval nádherné město. Hradby města s monumentálními branami byly dlouhé 25 km, stáje pojaly 12 tisíc koní. Inspirován byl popisem Versailles svého současníka Ludvíka XIV.

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 

Volubilis (UNESCO) bývalo po 200 let hlavním městem římské provincie Mauretania Tingitana. I po vydrancování mramoru jeho budov v 17.století kvůli stavbě paláce Muláje Ismaila v Meknesu, zůstaly – a doufejme, že i po zemětřesení –  poměrně zachovalé ruiny římského města se všemi náležitostmi římských měst, a s krásnými mozaikami.

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 

Moulay Idris je posvátné a nejvýznamnějšího poutní místo Maroka, kde je pohřben zakladatel první dynastie panovníků Maroka. Muláj Idrís byl pravnuk proroka Mohameda. Koncem 8. století uprchl z Medíny před pronásledováním Abbásovci, kteří se v té době zmocnili chalífátu a přesunuli jej z Damašku do Bagdádu. Idrís se usadil ve Volubilisu, kde místní obyvatele přivedl k islámu a stal se jejich vůdcem.

Město má v krajině velmi malebnou polohu a leží na dvou pahorcích. Z vyššího je výhled dolů na nižší, jehož hlavní součástí je mauzoleum se zelenou střechou. Vstup dovnitř pouze pro muslimy.

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 

Posledním místem, o kterém se zmíním v souvislosti s marockou katastrofou, je Rissani, protože odtud pochází dynastie Alavitů, která vládne dodnes. Má tu i své vlastní výzkumné středisko. Ze zdejší  zawíje (klášter), která je dnes národní svatyní, zahájila dynastie Alavitů svůj mocenský vzestup. Zajímavostí města je, že čtvrtina zdejších obyvatel žije v obrovském ksaru ze 17.století

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

 

Maroku držíme palce, aby se s touto strašnou pohromou co nejdřív vypořádalo, přestože to nebude vůbec jednoduché. Bohužel to nejcennější – lidské životy – vrátit nelze.

Současně totéž je třeba přát Libyi, rovněž severoafrické zemi, jejíž pobřeží Kyrenaiky (část země na východ od zálivu Velká Syrta s centrem Benghází) jen o pár dní později postihla jiná otřesná katastrofa – ničivé záplavy s počty obětí v mnoha tisících. Denně bohužel čísla stoupají. (Libyi jsem věnovala jeden loňský článek zde na blogu, stále ke zhlédnutí.)

Autor: Dana Trávníčková | čtvrtek 14.9.2023 14:53 | karma článku: 15,77 | přečteno: 352x
  • Další články autora

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 2.část

Druhá část cesto-faktopisné reportáže z cesty Baskickem, která plynule navazuje na : „Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část“

18.4.2024 v 16:20 | Karma: 11,97 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Baskicko – poněkud jiné Španělsko – 1.část

Na severu Španělska se mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem nachází jedinečné Baskicko, jedno ze 17 španělských autonomních společenství.

18.4.2024 v 16:15 | Karma: 14,02 | Přečteno: 266x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Cesta do Saúdské Arábie

Míst, kterým globalizace ještě nesetřela pel, po světě moc není. Takovou je pro cestovatele Saúdská Arábie, která se nedávno otevřela všem návštěvníkům. Ti zjišťují, že se v mnohém nepodobá žádné jiné, včetně jiných arabských.

1.4.2024 v 15:37 | Karma: 15,69 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Kypr – ostrov vzrušující historie a významné současnosti

Na cestu severem i jihem Kypru letos na podzim jsem jako vždy předem pročetla, co šlo. Z přípravy bylo jasné, že je na co těšit – a Kypr očekávání nezklamal. Ráda se podělím.

31.12.2023 v 14:39 | Karma: 13,26 | Přečteno: 282x | Diskuse| Společnost

Dana Trávníčková

Ohnivé peklo v tichomořském ráji

Letošní horké léto je spojené s požáry obrovských rozměrů na mnoha místech světa. K ohnivým pohromám v blízkém Středomoří přibyly zprávy o dalších ze světa. K těm čerstvým patří i otřesné záběry z havajského ostrova Maui.

20.8.2023 v 18:05 | Karma: 16,81 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 339x
Dana Trávníčková vystudovala VŠE v Praze (Ing.,CSc.). Původní profesí programátor a systémový analytik. Od studentských dob byla také externí průvodkyní zahraničních turistů. Po 14 let vyučovala na VŠE – na svém oboru a také pro obor cestovního ruchu.

V roce 1990 založila cestovní kancelář, zaměřenou na příjezdový cestovní ruch do ČR (skupiny, kongresy, tematické akce). Tato komerčně úspěšná činnost jí pak umožnila poznat většinu světa – celkem procestovala víc než 120 zemí všech kontinentů. Vždy po důkladné přípravě a s následnou dokumentací.

V roce 1998 tuto aktivitu ukončila a rozhodla se už jen cestovat. Svou cestovní kancelář ještě formálně využila na to, aby pod její hlavičkou mohla na cesty brát několik spoluúčastníků. Po 13 let vždy jinam, protože motivem bylo stále vlastní cestování podle jasných představ, na které si předtím vydělala. Účastníci cest zase hradili jen velkoobchodní ceny, které získala u zahraničních partnerů. Poznávací obsah cest se tak nemusel omezovat.

Následujících 10 let věnovala dlouho zamýšlenému projektu: každý rok sepsala a vydala jednu knihu žánru, který nazvala „cesto-faktopis“. (Čtivě a systematicky psaná literatura faktu, podložená vlastním cestovatelským svědectvím, která nabízí se o světě hodně dozvědět, lépe se v něm vyznat a porozumět mu.).

Každý titul o jednom kusu světa, v souvislostech a vztazích k dalším částem světa, zejména k Evropě. Se stovkami doprovodných fotografií a názorných mapek. Místo zrušené cestovní kanceláře Dany Travel vzniklo stejnojmenné nakladatelství pro vydání této cesto-faktopisné knižní řady (nekomerční projekt).

Léta psaní knih občas prokládala výlety na dosud nepoznaná místa Evropy – a aby neměla cestovatelské abstinenční příznaky, činí tak stále.

Seznam rubrik