Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Chanovská základní škola se zapojila do pilotního projektu pomoci ohroženým dětem: Co se změnilo?

14. září 2023
Čtení na 2 minuty
Základní škola v Chanově (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Základní škola v Chanově (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Na mosteckém sídlišti Chanov, které obývají především Romové, se osvědčil pilotní projekt pomoci ohroženým dětem. V sociálně vyloučené lokalitě funguje koordinátorka, která vybraným rodinám zajišťuje pomoc z různých stran. Ohrožené děti nejprve vytipovala ředitelka místní základní školy, teď už se na tzv. case manažerku obrací samotné rodiny. Projekty Signály a karta KID, která obsahuje stručný návod postupu k včasnému odhalení týrání a zanedbávání dětí pro učitele, lékaře, sociální pracovníky či policisty, na konferenci v Ústí nad Labem představili zástupci organizace SOFA (Society for ALL).

Cílem projektu Signály je včasné odhalení a pomoc ohroženým dětem. Karta KID sjednocuje ukazatele ohrožení dítěte a postupy, jak mají jednotlivé profese postupovat, řekla ČTK předsedkyně SOFA Lenka Felcmanová. Skládačka KID shrnuje projevy, jichž by si měli profesionálové u dětí všímat. Zmiňuje fyzické i psychické znaky. Popisuje také rizikové jednání dospělých. Návod obsahuje jednotlivé kroky postupu při okamžitém či dlouhodobém ohrožení dítěte. Nechybí kontakty na krizové linky, podpůrné organizace a instituce. Pilotní projekt vyzkoušeli v Mostě, teď se rozšiřuje do Litvínova a Chomutova.

Karta KID má verzi celorepublikovou a regionální, kde jsou kontakty na místní neziskové organizace, psychology a podobně. “Karta je obrovským benefitem, mám kontakty hned po ruce. V kartě je rozcestník, na koho se při konkrétních problémech obrátit,” řekla na konferenci mostecká dětská lékařka Veronika Dobiášová. Lékaři podle ní poznají fyzické týrání, ale psychické se na medicíně a v dalším vzdělávání neprobírá. “Přitom přibývá dětí, které jsou psychicky zneužívané, rozjíždí se kyberšikana. Já teď už díky kartě vím, na koho se přímo obrátit. Nemůžu čekat tři čtvrtě roku na termín k psychiatrovi pro mentální anorektičku, to by byla mrtvá,” uvedla pediatrička.

Projekt má podporu všech ministerstev, které se problematikou dětí zabývají. “Včasná pomoc dítěti je pro něj a celou rodinu nejúčinnější, zabrání prohlubování problémů, které mohou vést až k odebrání dítěte. Nejlevnější řešení je to i pro stát,” uvedla Felcmanová.

Jako první se do projektu zapojila základní škola v Chanově, kterou navštěvuje zhruba 150 dětí z místního sídliště. “Jsem za účast v projektu moc ráda. Dřív, když jsem měla problém s nějakým dítětem, obracela jsem se na pedagogicko-psychlogickou poradnu, OSPOD, ale víc informací jsem neměla. Teď mám katalog služeb a kontakty na lidi, kteří mohou pomoci,” řekla ČTK ředitelka Monika Kynclová. Ve škole zřídila pozici case manažera, člověka, který koordinuje pomoc ohroženému dítěti a rodině. Na začátku vytipovala pět rodin, které se spoluprací souhlasily. “Možná i díky tomu, že ve škole pracuji 38 let a učila jsem řadu rodičů,” podotkla Kynclová. V současnosti se manažerka stará o 12 rodin, z nichž některé ji vyhledaly samy.

Náplní práce case manažera je rychle identifikovat ohrožené dítě, vytvořit anamnézu rodiny, propojit ji s konkrétní pomocí a pak sledovat, zda se daří zlepšit situace. Mezi nejčastější potíže dětí v Chanově je podle místní manažerky Kamily Michálkové častá absence ve škole, výchovné problémy, neplnění domácí přípravy. Ve škole řešili s case manažerkou například to, že rodina přes opakované upozornění nezajistila chlapci naslouchadlo. “Ukázalo se, že rodina je zcela bez peněz, propojila jí s úřadem práce, lékařem a dalšími institucemi a vše se napravilo,” uvedla ředitelka.

Podrobnosti k projektu Signály, kartě KID a problematice pomoci ohroženým dětem najdou zájemci na stránkách organizace SOFA.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon