Pro sociální práci chybějí zaměstnanci, pomoci mají studentská stipendia

  16:16
Na studenty středních škol se sociálním zaměřením cílí nový dotační program Karlovarského kraje. V regionu je taková škola pouze jedna, a to Vyšší odborná škola v Chebu. Stipendia mají přilákat studenty k sociální práci.

Sociální pracovníci jsou v případě potřeby nápomocni i klientům chráněného bydlení v Hazlově na Chebsku. | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Jednou z cest, jak přilákat více zájemců o studium, by mohla být finanční motivace právě v podobě stipendií. Zvýšení počtu sociálních pracovníků je jedním z předpokladů pro snížení výskytu negativních sociálních jevů v našem kraji, o což dlouhodobě usilujeme,“ uvedl Robert Pisár, radní pro oblast sociálních věcí.

Díky novému dotačnímu programu mohou studenti získat 48 tisíc korun ročně. „Podmínkou je, aby za každý rok, kdy budou pobírat stipendium, odpracovali v regionu dva roky,“ podotkl radní Pisár.

O podporu mohou žádat studenti oboru sociální práce v prezenční formě studia prvního a vyššího ročníku školy s trvalým bydlištěm v Karlovarském kraji.

Podle Jindřicha Čermáka, radního pro školství, se středoškolský stipendijní program mírně liší od toho vysokoškolského. Vedle už zmiňované délky, po kterou musí pracovat v kraji, zohledňuje i prospěch. „Nesmí obsahovat hodnocení dobře, tedy známku 3. Výše podpory je pak stejná jako v případě studentů pedagogických fakult,“ doplnil Čermák.

V regionu by podle Roberta Pisára našlo uplatnění až 30 diplomovaných specialistů. Kvůli jejich absenci museli například odmítnout jeden projekt v Aši.

5. září 2023