Svět knihy Plzeň přinese dva dny literární radosti pro malé i velké

Svět Knihy Plzeň Tržnice / Foto archiv Svět Knihy
Svět Knihy Plzeň Tržnice / Foto archiv Svět Knihy

4. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Plzeň zaplní prostor DEPO2015 v termínu 22. a 23. září. Zhruba pět desítek vystavujících nakladatelství představí svou publikační činnost za první pololetí roku i aktuálně vydané tituly. Program festivalu je namíchán tak, aby zaujal jak mainstreamové čtenáře, tak i fanoušky jednotlivých žánrů, odbornou veřejnost či malé čtenáře s učiteli nebo rodiči. Letošní dramaturgie se zaměří mimo jiné na téma “Autoři bez hranic”, jež jsou překračovány fyzicky i mentálně. Premiérová Galerie novinek poskytne návštěvníkům širší přehled o knižní produkci pro podzimní a vánoční trh. Areál DEPO2015 bude pro konání veletrhu otevřen vždy od 8:45 do 19 hodin.

Desítky vystavujících přivážejí do Plzně nejen pestrou žánrovou nabídku, ale většinou především horké novinky přichystané na podzimní a předvánoční trh. Září je vhodný měsíc, abychom představili novinky, jež nakladatelé chystají na silnou podzimní sezonu. Vedle titulů vystavených u jednotlivých nakladatelů bude na místě prezentována i Galerie novinek od širšího okruhu nakladatelů. Zde si budou moci návštěvníci knihy prolistovat a poznamenat ty, které nebudou na veletrhu k dostání,“ upřesňuje připravenou knižní produkci ředitel veletrhu Radovan Auer.

Dvoudenní festivalový program obsáhne na více než sedmdesát pořadů – diskuzí, křtů nových knih, scénických čtení, debat, výstav, autogramiád určených pro dospělé, děti i mládež. Žánrové zaměření zahrnuje beletrii, poezii, sci-fi a fantasy, komiksy, detektivky, hry či společenskovědní literaturu, veletržní areál bude také vyzdoben několika tematickými výstavami. 

Páteční dopoledne je zaměřeno především na školní kolektivy, loňský koncept “Svět knihy dětem”, jehož hlavním záměrem je formou zábavných i poučných pořadů a aktivit oslovit školní mládež různého věku, učitele a rodiče, zůstane zachován i letos. Projekt bude opět propojen s kampaní Rosteme s knihou, kterou společnost Svět knihy organizuje již od roku 2005. „Podařilo se nám ve spolupráci s některými nakladateli pozvat zvučná jména dětské literatury – jmenujme například Marku Míkovou, Olgu Stehlíkovou, Galinu Miklínovou, Víta Martina Matějku nebo Báru Dočkalovou. Pořádány budou rozličné workshopy a návštěvníci budou mít také možnost si zahrát interaktivní hru Playing Kafka,“ říká Jana Chalupová, koordinátorka kampaně Rosteme s knihou, a dodává, „menší i větší fanoušky deskových her jistě potěší Deskoherna Albi.“

Festivalový program zahrnuje i několik křtů titulů, jež budou v Plzni mít velkou premiéru. Například je to první román Niny Špitálníkové Severka či kniha vycházející z nesmírně populárních přednášek plzeňských kriminalistů Skutečné zločiny na Plzeňsku. „Skutečné zločiny, neboli jak se teď moderně říká true crime, jsou nyní ohromně v kurzu, ale my nezapomínáme ani na starou dobrou detektivku, takže dorazí i její první dáma Michaela Klevisová či Jiří Březina,“ doplňuje ředitel Auer. V době konání veletrhu také vychází v češtině zbrusu nová kniha Jaroslava Rudiše Návod k použití železnice. Autor ji osobně přijíždí představit. Z dalších spisovatelů ještě do Plzně dorazí třeba Kateřina Tučková s románem Bílá Voda, reportéři ČT Jakub Szantó a Martin Jonáš pohovoří o knize Putinova válka.

Silná bude i sekce sci-fi a fantasy, v rámci které se představí tvorba například Ondřeje Neffa, Karla Jerie nebo Františka Kotlety a řady dalších autorů žánru. Kotleta zde vystoupí i pod svým civilním jménem Leoš Kyša, aby uvedl velké kontroverze budící román Sudetenland. 

Zajímavá bude rovněž debata o Kunderovi, kterou připravuje Tomáš Kubíček. Kunderův osobní přítel, člověk, který stojí za tím, že v Brně vznikla Knihovna Milana Kundery, a odkaz tohoto světového autora se tak alespoň částečně vrací k nám.

Motto „Autoři bez hranic“ se svými obsahem prolíná do plzeňského programu především zaměřením na Ukrajinu, ale veletrh navštíví i vzácný host, který pomáhá šířit českou literaturu za hranice, v tomto případě opravdu daleké. Až z Jižní Koreje dorazí bohemista Kyuchin Kim, jenž do korejštiny převedl desítky českých autorů. Převezme si Cenu Jiřího Theinera za popularizaci české literatury v zahraničí. Toto ocenění měl obdržet již v roce 2020, ale kvůli pandemii si pro cenu přijíždí až nyní. Cenu mu předá ministr kultury ČR Martin Baxa.

A organizátoři akce nezapomínají ani na ukrajinské dětské i dospělé čtenáře. Na veletrhu bude stánek s nejnovějšími knihami v ukrajinštině a jazykovými učebnicemi, jež si bude možné zakoupit. Zároveň se uskuteční několik zajímavých setkání se současnou literární tvorbou Ukrajiny, například se spisovatelkou Karinou Armlos či se Salome Engibaryan, která s dětmi vyrobí papírového buldočka, a řeč bude rovněž o (nejen) válečné literární reportáži.

Veletrh startuje společně s filmovým festivalem Finále, kde bude mít projekci také Citlivý člověk podle posledního románu Jáchyma Topola. Ten jej představí jak svým čtenářům, tak filmovým divákům.

Domluvená spolupráce Světa knihy s festivalem Finále Plzeň navíc přináší návštěvníkům obou akcí slevové benefity, navštívit tedy tyto kulturní akce se vyplatí dvojnásob.

Další informace najdete na www.svetknihy.cz

Comments

comments

Vyhledat