Šéf Zlína o áčku, penězích i mládeži. Tým chce postupně šperkovat

Jan Pravda | Foto: beranizlin.cz

14. září 2023, 21:04

Pavel Mandát

Hokejový Zlín odstartoval ve středu 13. září druhou sezonu v Chance lize. A taky druhý pokus o návrat do extraligy, jemuž bude z pozice šéfa klubu velet Jan Pravda. Právě zlínský jednatel poskytl hokej.cz těsně před startem sezony obsáhlý rozhovor. Je z něj cítit, že v Baťově městě chtějí uspět.

V době vzniku rozhovoru zbývá do startu Chance ligy pár hodin. Už cítíte zdravou nervozitu?
(usměje se) Zdravá nervozita musí být, bez toho by to správně nefungovalo, takže ano. Všichni už se těšíme na začátek soutěže.

Mám pocit, že hokejový Zlín oproti loňsku změnil svou rétoriku. Už nezaznívají prohlášení o okamžitém postupu do extraligy, naopak mi věci připadají víc naplánované s ohledem na budoucnost. Souhlasíte?
Takhle bych to asi úplně neřekl. Přistupujeme k tomu tak, že Zlín je tradiční hokejové město, do kterého extraliga patří. O postup se tedy chceme pokusit každý rok, letošek není výjimkou.

Má nynější kádr na to, aby o extraligu reálně zabojoval?
Na start Chance ligy jsme podle mě velmi dobře připraveni, nicméně naše strategie je taková, že během sezony chceme tým šperkovat. Chceme, aby náš výkon ke konci sezony gradoval a tomu bude odpovídat naše počínání na hráčském trhu. Víme, že loňský finiš byl svým způsobem zázrak, dohrávali jsme na sedm juniorů, což už nechceme dopustit. Tým proto chceme mít širší.

„Zlín je tradiční hokejové město, do kterého extraliga patří.“

Jaká je situace kolem Petra Šenkeříka?
Petr od nás dostal nabídku plnohodnotného i řekněme otevřeného kontraktu. Nicméně nám sdělil, že se zatím soustředí na extraligu, popřípadě na zahraničí, takže naši nabídku prozatím neakceptoval.

Když se bavím s prvoligovými manažery, často slýchám: Můžeme hráčům dát srovnatelné, někdy i lepší nabídky než v extralize, ale i tak se často rozhodnou pro vyšší soutěž za třeba menší peníze. Vnímáte to podobně?
Ano, určitě to tak je. Hráči chtějí hrát extraligu nebo nejvyšší soutěže v zahraničí a Chance ligu často berou jako poslední možnost. Pokud je hokejista v produktivním věku, často bere to jako krok zpátky. I když někomu dáte nabídku, která je lepší než extraligová, není snadné takového hráče přivést.

„Naše strategie je taková, že během sezony chceme tým šperkovat.“

Co dohoda o možných střídavých startech Daniela Hufa do Olomouce a Jakuba Sedláčka do Zlína?
Vnímáme to tak, že pro Dana by to mohla byt možnost, jak nakouknout do extraligy. Získal by dobrou zkušenost, která se může hodit v případě baráže. A z druhé strany, pokud by se – nedej bože – stal například úraz, máme možnost přivést kvalitního brankáře z extraligy, navíc se vztahem ke Zlínu.

Jan Pravda

Jan Pravda | Foto: beranizlin.cz

Ostatně zlínskou minulost má i většina vašich letních posil. Vrací se klub k filozofii, která mu dlouhé roky fungovala?
Ano, tohle je pro nás cesta, kterou chceme kráčet. Ke Zlínu odchovanci vždycky patřili a já to nehodlám měnit. Veškeré změny, které nyní provádíme, děláme tak, abychom kladli důraz na klubismus. Navíc chceme našim nejen odchovancům vytvořit takové podmínky, aby neměli důvod od nás odcházet.

„Ke Zlínu odchovanci vždycky patřili a já to nehodlám měnit.“

Dají se ale takové podmínky vytvořit bez generálního partnera?
Máme silnou majetkovou strukturu, přičemž spolumajitelé se dohodli, jakým způsobem budou peníze do hokeje proudit. K dnešnímu dni máme rozpočet naplněný zhruba z 90 procent, takže absenci generálního partnera jako problém nevidím. Se spolumajiteli jsme se dohodli, že generál musí být partner, který dá hokeji něco navíc, nejen finanční prostředky. My jej na oplátku aktivně podpoříme v jeho obchodních aktivitách.

Chápu to správně, že už nechcete jít cestou doby nedávno minulé, kdy byly ve Zlíně tyhle smlouvy šity horkou jehlou?
Ano, byly doby, kdy byly smlouvy o generálním partnerství ve Zlíně v uvozovkách podstřelené. Tomuhle se chceme vyhnout. Když vám někdo dá na extraligu jako generál čtyři miliony, pro budování značky klubu to zkrátka není dobré. Pro mě musí generální partnerství fungovat na dlouhodobé bázi, přičemž nejde jen o peníze. Chceme, aby náš partner hokejem žil a naše vztahy byly oboustranně výhodné.

„Se spolumajiteli jsme se dohodli, že generál musí být partner, který dá hokeji něco navíc.“

Rýsuje se někdo takový?
Určité obrysy máme, ale zatím nejsme ve stadiu před podpisem smlouvy.

Jak jste na tom ve srovnání s loňským rozpočtem?
Oba rozpočty jsou si podobné, ale ten letošní je strukturovaný úplně jinak. Očesali jsme aparát, což nám umožní více investovat do klubu a hráčů. Navíc bylo potřeba, abychom v oblasti stadionu udělali určité úpravy hrazené z rozpočtu klubu, takže náš letošní rozpočet je investiční.

Foto: David Peška, beranizlin.cz

Přejmenování obou zlínských hokejových stadionů je velkou výhodou?
Ano, Zimní stadion Luďka Čajky jsme přejmenovali na TRINITY BANK arénu Luďka Čajky a PSG arénu na CCM arénu. Oba kontrakty jsou podepsány na tři roky, přičemž finance z nich plynoucí použijeme na další modernizaci obou hal, která je pro klub nezbytná.

„Očesali jsme aparát, což nám umožní více investovat do klubu a hráčů.“

Luděk Čajka sice v názvu hlavního stadionu zůstává, nepřemýšleli jste ale i přesto o tom, jak tuhle změnu vezmou fanoušci?
To víte, že přemýšleli. Diskutovali jsme to s městem a závěr byl takový, že Luděk Čajka v názvu stadionu vždycky zůstane, na tom se nic nezmění. Na druhou stranu stadion zkrátka potřebuje modernizaci. Padesát let se na něm nic nedělalo a pokud s tím nepohneme, brzy nám spadne na hlavu. No a peníze jsou k takovým investicím vždycky potřeba. Věřím, že si fanoušci na nový název rychle zvyknou a za čas to ocení, když uvidí, že se změny promítají do stadionu a jejich zážitek a zázemí při zápasech se zlepši.

Koneckonců významnými úpravami prošly oba stadiony už během léta. Jak jste s nimi spokojen?
Jsem hlavně rád, že se všechno stihlo. Všichni odvedli parádní práci. Zrekonstruovali jsme kabinu prvního týmu, na kterou se dlouho nesáhlo, máme nově vybavené prostory pro regeneraci, nového vybavení se dočkala posilovna, k tomu jsme vyřešili i klubovou restauraci. V CCM aréně se nám navíc podařilo zrekonstruovat veškeré zázemí pro trénink mládeže s novým obchodem s hokejovým zbožím. Vyřešili jsme problémy v bufetech, máme novou fanzonu s fanshopem před stadionem a mnoho dalších drobností. Za mě jde o velký kus práce, který je vidět a moc děkuji všem firmám, které se na tom podílely.

„Přejmenování arén? Stadiony potřebují modernizace, ke kterým jsou potřeba peníze.“

Dovedete vyčíslit, kolik vás to stálo?
Když budu počítat i rekonstrukci střechy a kanalizaci, kterou provádí město, pohybujeme se v desítkách milionů korun.

Bedřich Köhler

Bedřich Köhler | Foto: beranizlin.cz

Zlínský hokej byl dlouhé roky vyhlášen svou mládeží, jenže ta během let spíš uvadá. Dokonce můžete přijít o status akademie. Jak mládež znovu nastartovat?
Za posledních několik let jsme se v klubu z hlediska mládeže moc neposunuli. Akademie je hodnocena pět let zpátky, takže bohužel sklízíme plody minulé práce. Nicméně minulost hodnotit nechci. Ačkoliv o akademii opravdu můžeme přijít, věřím, že nastolené změny ve zlínské mládeží výrazně pomůžou. Máme prakticky šedesát procent nových trenérů, trénujeme v novém systému, v novém zázemí, ale je jasné, že tyhle změny se neprojeví hned, i když to někteří očekávájí. Zázraky neumíme a budeme muset dlouhodobě koncepčně pracovat, abychom se postupně dostávali nahoru a je mi jasné, že ne všichni tyto změny zvládnou.

„Věřím, že nastolené změny zlínské mádeži výrazně pomůžou.“

Za jak dlouho se tedy změny mohou reálně projevit?
Je to velmi individuální. Když budu upřímný, máme problémy v některých ročnících, které musíme doplnit, už teď je na tom bita juniorka, kde prakticky nemáme hráče ročníku 2004 a bohužel i v některých mladších ročnících je situace podobná. Je před námi běh na dlouhou trať, ale všichni jsme velmi motivovaní, abychom uspěli. Jak se říká: stejně tak dlouho, jak se padá, se i roste zpět nahoru. Změny se začnou projevovat později, odhaduji to minimálně na tři roky.

O osudu zlínské akademie bude rozhodovat výkonný výbor hokejového svazu. Věříte, že rekonstrukce stadionů a nastolené změny převáží misky vah na vaši stranu?
O vývoji v klubu chceme ČSLH informovat. Jsme jeden z mála klubů v České republice, který má k dispozici tři ledové plochy, máme kompletně vyřešené zázemí pro akademii od ubytování, stravovaní, vzdělání, až po kvalitní trénink. Společně jsme otevřeli střední školu se zaměřením na trenérství a od příštího roku dojde k otevření návazného oboru na Univerzitě T. Bati. K tomu hraje 9. třída, dorost i juniorka extraligové soutěže, takže z mého pohledu by byla škoda, aby měl takto tradiční klub, který letos oslaví 95 let hokeje takový problém. Troufám si říci, že zázemí máme na špičkové úrovni. Takže určitě budu apelovat i v dalších souvislostech.

A to?
Problém vidím ve více rovinách, ale zmíním jen tři. První je baráž extraliga vs. Chance liga. Historicky přes aktuální model neprošel žádný tým. Pokud chceme extraligu uzavřít, pak je to samozřejmě cesta, možná je pak jednodušší to veřejně přiznat. Každopádně dle mého názoru by měla vždy existovat reálná cesta postupu, po sportovní stránce by to přispělo sportu. Určitě budeme na svaz tento bod připomínkovat. Dalším problémem je bodování akademií, kde panuje nerovnost podmínek mezi týmy extraligy a Chance ligy. Aktuálně se uznávají body pouze z draftu do NHL, starty v extralize a samozřejmě starty v reprezentaci. Pokud hrajete Chance ligu a dáváte šanci juniorům, žádné body se vám nepřipisují, zato v extralize ano. Vloni jsme umožnili hrát za A-tým osmi juniorům, letos nastupuje za A-tým i dorostenec, většina kluků se tímto krokem posunula a dnes mají i smlouvy v seniorské soutěži. Paradox shledávám i v rozhodnutí u nejlepšího střelce juniorské extraligy Lukáše Heše, který nastupoval rovněž za áčko, dnes hraje v zámoří a z pro mě nepochopitelného důvodu nebyl nominován ani do reprezentace. Dalším paradoxem je stav juniorské soutěže, aktuálně nám nemůžou hrát čtyři hráči, současně seniorskou soutěž i juniorskou soutěž. Je to velká škoda. Dáváme prostor hráčům hrát v mužích, ale protože tam ještě nemají dostatek prostoru, mohli by se dále vyhrávat v juniorce, ale bohužel to nejde, protože existuje nesmyslné pravidlo, které toto neumožňuje. Na jedné straně chceme, aby byl přechod do mužů častější, ale na druhé to mladým hráčům zakazujeme. Problémů je bohužel více, ale věřím, že nové vedení ČSLH tyto záležitosti sleduje a bude na ně postupem času reagovat. 

„Na jedné straně chceme, aby byl přechod do mužů častější, ale na druhé to mladým hráčům zakazujeme.“

Mimochodem, váš předchůdce Robert Hamrla poměrně dost komunikoval skrz sociální sítě. Jak to máte v tomhle ohledu nastaveno vy?
Komunikuji rád, ale nepůjdu individuální cestou. Jsme klub, a tak k tomu přistoupím, takže veškerou komunikaci budeme zveřejňovat prostřednictvím klubových informačních kanálů, potom je může sdílet kdokoliv. Druhou podstatnou věcí je, že jsme poměrně významně posílili marketing, chceme ho dělat atraktivní, aktivní a společně s fanoušky, přičemž věřím, že i díky tomuhle se celkový obraz klubu obrátí k lepšímu. Náš nový claim je Berani jsme MY, čímž chceme propojit vedení, hráče a fanoušky v jeden klub a vytvořit tím jeden tým, který vytvoří úžasnou hokejovou atmosféru a zážitky na stadionu.

Foto: David Peška, beranizlin.cz

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz