Proč mají chodci v USA zakázáno posílat SMS během chůze

Proč mají chodci v USA zakázáno posílat SMS během chůze

Foto: Krakenimages / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Během necelé poloviny roku bylo ve městě Fort Lee v New Jersey sraženo několik děsítek chodců, díky čemuž se policie rozhodla zavést pokuty ve výši 85 dolarů pro každého chodce, který vyťukával SMS během chůze.

V malebném městě Fort Lee v New Jersey se místní policie rozhodla řešit problém, který by mohl znít až komicky, kdyby ovšem nebyl skutečný. Chodci zanoření do svých mobilních telefonů totiž představují novou hrozbu na silnicích. A pokud se domníváte, že jde pouze o drobný problém, měli byste vědět, že během poloviny roku bylo ve Fort Lee sraženo více než 20 chodců.

Nebezpečí na dosah ruky

Místní strážci zákona, vedeni šéfem policie Thomasem Ripolim, se tento problém rozhodli řešit pokutou ve výši 85 dolarů za každý jednotlivý přečin. Ripoli zdůrazňuje, že hlavními pachateli jsou jedinci, kteří jsou tak moc pohlceni svými mobilními telefony, že zapomínají na své okolí. A není to jen o posílání textových zpráv: někteří chodci poslouchají natolik hlasitou hudbu, že naprosto zapomínají na na své okolí.

Sociální aspekt: Ztráta pozornosti

Tento fenomén je odrazem širšího sociálního problému. V éře smartphonů a neustálého připojení se zdá, že jsme již dočista ztratili schopnost soustředit se na jednu jedinou konkrétní věc. A to začíná mít vážné dopady i na naši bezpečnost.

Kultura multitaskingu

Kultura multitaskingu a neustálého připojení k internetu nás vede k přehlížení nebezpečí, která nás obklopují. Trend je to poměrně znepokojivý, protože ovlivňuje v zásadě úplně každého: především pak mladou generaci, která je na technologiích stále více závislá. Problém tedy není omezen pouze na Fort Lee nebo na USA. Je to globální problém, který vyžaduje globální řešení. V některých zemích se již dokonce diskutuje o možnosti zákazu používání mobilních telefonů při přecházení přes silnici.

Emoční dimenze: Strach a nevědomost

Je těžké nepociťovat určitý stupeň frustrace a strachu, když vidíme, jak tyto „malé zlozvyky“, mohou mít tak závažné důsledky. Strach z toho, co by se mohlo stát, je nyní novou realitou, kterou musíme řešit. Je velmi snadné obviňovat technologii za naše problémy, ale ve skutečnosti je to komplexní problém, který zahrnuje i lidský faktor.

Odborné názory: Co říkají experti

Podle studie publikované v Journal of Safety Research, používání mobilního telefonu při chůzi může zvýšit riziko nehody až o 40 %. Tento alarmující statistický údaj by nás měl všechny přimět k zamyšlení. V dnešní době, kdy se zdá, že technologie nás pohlcuje, je důležité si uvědomit, že bezpečnost by měla být naší prioritou. A to platí jak pro řidiče, tak pro chodce.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama