Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Česko

Covidu je víc, než teď tvrdí data, říká vakcinolog. Jaké jsou nyní nejčastější příznaky?

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Premium
Testování má pořád smysl, zvlášť pokud lidé patří do některé z rizikových skupin. Bez pozitivního testu totiž nepoznáte, jestli máte covid-19, nebo chřipku, říká v rozhovoru pro Lidovky.cz Daniel Dražan, vakcinolog a dětský lékař.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Na první pohled je k nerozeznámí od jiných viróz: covidová varianta omikron se projevuje hlavně rýmou, kašlem, bolestí v krku a únavou. Ztráta chuti a čichu už tuto nákazu většinou neprovází. Bez testu ji proto lidé podle odborníků nepoznají.

O to důležitější je podle nich nechat se naočkovat. „Zvlášť pokud se jedná o lidi z rizikových skupin, mezi něž patří zejména senioři, těhotné ženy a chronicky nemocní lidé jakéhokoliv věku – tedy i děti,“ říká vakcinolog Daniel Dražan. U těchto lidí totiž podle něj může covid stále vyústit v komplikovanou infekci s dlouhodobými následky. Svědčí o tom rostoucí počty pacientů připojených k dýchacím přístrojům v nemocnicích - aktuálně je jich 85. Osm z nich dokonce bojuje o život na jednotkách intenzivní péče.

Grafika - covid.

“Očkovat by se ale měli i zdravotníci a zaměstnanci v pečovatelských ústavech,“ doplnil Dražan. Do Česka už podle něj dorazily nejnovější vakcíny, které by měly lidi chránit právě proti aktuálně cirkulujícím mutacím omikronu.

Ostatní lidé by podle něj měli očkování alespoň zvážit. Jestli se covidem nakazili, by si pak měli ideálně ověřit domácím testem. Pokud zjistí, že je výsledek pozitivní, měli by kontaktovat svého lékaře. „Ten rozhodne, co dál. V indikovaných případech jim může předepsat antivirotika,“ uvedl.

Lidovky.cz: Covid znovu nabírá na síle. Podle ministerstva zdravotnictví minulý týden přibývalo až 200 nových případů denně, což je dvojnásobek oproti předchozímu týdnu. Jak vážné to je?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!