Tlaková výše Quiteria nám dopřeje sluncem zalitý víkendový čas
Jezero Most. Ilustrační foto
Ústí nad Labem

Ústecký kraj - Astronomické léto skončí až za týden, respektive v sobotu 23. září krátce před 8:50 SELČ, takže je vlastně v cajku, že letním teplotám ještě neodzvonilo. A když už jsme u toho: kdyby vyšly aktuální dlouhodobé výhledy (což je dosti nepravděpodobné, ale vůbec ne nemožné), z letních teplot bychom měli radost (jo, jak kdo) i pomalu na přelomu září a října. To se klidně může stát. Jako třeba před sedmi lety. Tenkrát, v sobotu 1. října 2016, v severozápadních Čechách bylo i přes 27 °C (v Děčíně 27,2 °C, v Doksanech 28,0 °C).

15. září 2023 osmadvacet nad nulou fakt nebude. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou „pouhých“ 19 až 23 °C. Co se nejnižších ranních teplot týče, ty budou někde mezi 12 až 8 °C. Do dopoledních hodin to vypadá na převážně jasnou až skoro jasnou oblohu, potom přechodně až polojasnou a nakonec zas jasnou.

16. září 2023 taky osmadvacítka nepadne. Teda asi. Nejvyšší odpolední teploty skončí v rozmezí 23 až 27 °C. Teoreticky by tím pádem mohla. Ráno čekejte minima kolem 13 až 9 °C. Pozdě večer by mohla dorazit vysoká oblačnost, jinak na obloze nebude ani ň.

17. září 2023 se osmadvacítky stoprocentně nedočkáme. Trošičku se ochladí, viz. nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C, ojediněle až 25 °C. Oblačnosti znovu poskrovnu.

18. září 2023 zřejmě osmadvacítku naměříme. Zdá se totiž, že pondělní nejvyšší odpolední teploty budou okolo 24 až 28 °C, snad až 29 °C. Kdysi dávno, konkrétně 18. září 1975, byly tropy, minimálně na čtyřech místech: Teplice 30,0 °C, Děčín 30,4 °C, Ústí nad Labem 30,5 °C, Doksany 31,1 °C. Je prakticky jisté, že letošní 18. září tak nažhavené nebude.

PI: Ty, počítači, protože světu čím dál tím víc hrabe, namístě je tato otázka: Pomalu, ale jistě se blíží Vánoce. Kdy napadne první sníh?

UI: Bohužel, nemohu vám říci přesné datum, kdy napadne první sníh v roce 2023, ale můžeme se podívat na statistiku z minulých let…

PI: Mě nezajímá nějaká statistika, tipni nějaký datum. Dělej.

UI: Dobře, pokusím se odhadnout. V minulých letech se první sníh v Česku objevil v průměru v listopadu nebo dokonce dříve. Bohužel, nemohu vám říci přesné datum, kdy napadne první sníh v roce 2023, ale můžeme se podívat…

PI: Ty seš vážně úplně blbej! Slušně řečeno.

PI: Jen blázni se radujou, viď počítači?

UI: Ano…

PI: Dobrý, dál už nic neříkej, takhle to bohatě stačí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru