Ukrajina školí elitní piloty dronů. Od listopadu do května vycvičila 10 000 pilotů dronů a dalších 10 000 pilotů nyní

Přidat na Seznam.cz

Ukrajina cvičí tisíce pilotů dronů a zvyšuje výrobu bezpilotních letounů, aby mohla do první linie protiofenzívy proti Rusku nasadit armádu dronů. Informaci přinesl server Abcnews a deník Wall Street Journal.

Podle ukrajinského ministra pro digitální transformaci Mychajla Fedorova Ukrajina od listopadu do května vycvičila 10 000 pilotů dronů a dalších 10 000 pilotů se školí právě teď.

„Chci použít všechny dostupné prostředky ke zničení nepřítele a dosažení vítězství. Ukrajinské ozbrojené síly dostávají velkou podporu od našich západních spojenců, ale musíme také vyvíjet vlastní technologie a používat je v rozsahu, jaký jsme dosud v žádném konfliktu neviděli,“ řekl pilot dronu.

Některé drony špehují ruské pozice a identifikují cíle, které jsou následně zasaženy dělostřeleckou a minometnou palbou. Útočné drony shazují munici nebo při nárazu explodují, čímž zabíjejí ruské vojáky ukryté v zákopech, vyhazují do povětří tanky na frontových liniích, zasahují dělostřelecká zařízení ukrytá v korunách stromů a zasahují sklady munice a klíčové zásobovací linie.

Výroba dronů zažívá na Ukrajině boom. Podle Dymtra Kovalčuka, ředitele společnosti Warbird, která se výrobou zabývá, bylo před rokem v zemi pouze sedm výrobců. Nyní jich je přes 80. „Jeho výroba stojí zhruba 1 000 dolarů (přibližně 22 000 korun) a dokáže zničit tank za půl milionů dolarů,“ dodal Kovalčuk.

Vzhledem k tomu, že se piloti školí už delší čas a průběžně, tak postupně mají výcvik hotový a mohou jejich služeb využívat armádní složky.  

Zdroje: Abcnws, Wall Street Journal