Flegr: Nakažených covidem bude brzy spousta. Katastrofa ale nenastane, shodují se experti

Doktoři varují, aby si lidé dávali pozor na symptomy

Nakažených koronavirem bude hodně, míní Flegr

Počty nakažených koronavirem budou na podzim velikánské, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS evoluční biolog Jaroslav Flegr. Dodal ovšem, že není třeba se obávat přeplněných nemocnic. Společnost si prý vybudovala dostatečnou imunitu. S tím souhlasil také imunolog Jiří Šinkora, podle kterého není třeba zavádět žádná protiepidemická opatření. Imunolog Karel Drbal nedoporučuje ani plošné očkování.

„Nakažených bude během podzimu a zimy hodně. Ale virózy jsou v tomto období běžné. Většina lidí covid prodělá jako chřipku nebo virózu. Počty ale budou velikánské,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Flegr. Zároveň ale důrazně odmítl, že by se Česko kvůli covidu muselo v budoucnu opět potýkat s přeplněnými nemocnicemi.

ČTĚTE TAKÉ: Covid nabírá na síle, první nemocnice v Česku omezila návštěvy. Chystají se další opatření?

„Rozhodně bych se neobával nějakých katastrof, jaké jsme zažili v uplynulých třech letech. Nákaz bude spousta, ale důležité je, že naprostá většina lidí má buněčnou imunitu ať už z očkování, anebo z toho, že nákazu opakovaně prodělali. Zahlcení nemocnic tedy neočekávám a drastická plošná opatření také ne,“ dodal evoluční biolog.

Drbal: Plošné očkování nedoporučuju

Po světě se nyní šíří nová mutace koronaviru zvaná Pirola. Té se ale podle imunologa Šinkory není třeba obávat. „V žádném případě není tak nebezpečná jako předchozí varianty, protože dnes se koronavirem s největší pravděpodobností většina lidí setkala a je proti němu imunní. Že je to nová mutace, neznamená prakticky vůbec nic,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj se už nyní koronaviru věnuje zbytečně moc pozornosti, protože díky imunitě představuje pouze běžné respirační nemocnění. Podle něj není třeba dodržovat žádná opatření a lidé by měli normálně žít. Izolování se má podle něj negativní efekt.

„Imunita funguje tak, že potřebuje neustále vystavení se takzvaným choroboplodným zárodkům virů, aby se utvrdila v tom, že stojí za to proti němu bojovat,“ zdůraznil Šinkora.

Imunolog Drbal nedoporučuje ani plošné očkování proti covidu. „Jednoznačně doporučuji očkování minimální skupině lidí, která onemocnění dosud neprodělala. Bavíme se však o nízkých počtech lidí. Každopádně plošné použití vakcín rozhodně nedoporučuji,“ uvedl Drbal.

Tagy: