Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Ministerstvo zahraničí uvítalo budoucí leadery z východní Evropy, jižního Kavkazu, západního Balkánu a Turecka
Foto: © MZV ČR / MFA CZ
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministerstvo zahraničí uvítalo budoucí leadery z východní Evropy, jižního Kavkazu, západního Balkánu a Turecka

 

České ministerstvo zahraničí pozvalo do Česka deset mladých lidí z Albánie, Arménie, Ázerbájdžánu, Bosny a Hercegoviny, Gruzie, Srbska, Turecka a Ukrajiny. V novém Programu knížete Václava pro budoucí leadery jim představí mimo jiné státní instituce, inovativní firmy a česká média. 

„Kníže Václav, po němž jsme program nazvali, byl nejen skvělý vládce našich zemí první poloviny desátého století, ale také velký Evropan a myslitel. Je patronem naší země mimo jiné i proto, že věřil v Evropu coby ve společenství založené na hodnotách. Jak kníže Václav věřil už před staletími, hranice v Evropě se nesmí měnit silou a agresory je třeba vyhnat,“ řekl při setkání s účastníky programu ministr zahraničí Jan Lipavský.

Desítka mladých lidí se už zúčastnila zahájení Pražského fóra k ekonomické a environmentální dimenzi OBSE, diskutovali se zkušenými i s mladými diplomaty a v Českém rozhlase navštívili redakci Radio Prague International. V rámci týdenního pobytu v Česku se účastníci programu podívají například i do technologických firem jako jsou výrobci 3D tiskáren Prusa Research, nebo společnost VRgineers, která mimo jiné vyrábí headsety používané k virtuálnímu výcviku pilotů vojenských a civilních letadel.

Skupinu účastníků čeká v průběhu týdne také zajímavý program v Ostravě a v Brně. V neposlední řadě je součástí pobytu i diskuze o zahraniční politice s poslanci v Poslanecké sněmovně, prohlídka Pražského hradu a návštěva představení na Nové scéně Národního divadla.

„Věřím, že absolventi Programu knížete Václava se do Česka jednoho dne vrátí, třeba jako diplomati svých vlastních zemí, jako zaměstnanci mezinárodních organizací,  jako účastníci konferencí, nebo jako obchodníci, kteří tu budou hledat nové nápady a partnerství,“ shrnul další cíle programu ředitel odboru komunikace MZV Karel Smékal. 

.