V Přerově vyroste dešťová zahrada: ráj pro děti i zvířata

  5:24
Dešťová zahrada jako ráj pro lidi, zvířata i rostliny vyroste poblíž bývalého mlýnského náhonu Strhanec v Přerově. Vodní prvek a budky pro ptáky potěší zejména děti, které mohou malé opeřence pozorovat. Magistrát počítá i s novou výsadbou zeleně. Projekt využije podpory Norských fondů.

U budovy pobočky Městské knihovny v Přerově – směrem do ulice Sokolská – se začne v příštím roce budovat dešťová zahrada. | foto: Magistrát města Přerov

Investici do životního prostředí ocení především lidé v ulicích Sokolská a Na Hrázi, kteří v okolí žijí.

„Nová zelená oáza, vybudovaná v blízkosti panelového sídliště, má zajistit maximální ochlazovací efekt, zadržet vláhu na daných místech, a tím snížit rizika spojená s vysokými teplotami během letních měsíců,“ předeslal náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Vodu získá ze střechy městské knihovny. Srážky budou odvedeny svodem do terénní prohlubně a prostor se osadí vhodnými druhy rostlin, které vodu zachycenou ze střechy zužitkují.

„Zejména děti ocení zbrusu nový herní prvek, kterým bude vodní hra s pumpou,“ popsal plánovanou dešťovou zahradu Petr Školoud z přerovského magistrátu.

„Vznikne tu soustava malých rybníčků, v nichž se nejmladší návštěvníci mohou lidově řečeno ráchat. Zahradu navíc doplníme výukovými tabulkami s informacemi o správném hospodaření s vodou,“ doplnil.

Kácet se bude pětina stromů. Místo nich budou nové

Projekt počítá také s lokalitou, která se nachází na druhé straně silnice. V ulici Na Hrázi jsou totiž letité stromy, které při silnějších poryvech větru děsí místní obyvatele.

Obnova zeleně se dotkne i ulice Na Hrázi, jejíž obyvatele dlouhodobě trápí staré a nemocné stromy u Strhance.

„Lokalitou se dlouhodobě zabývali odborníci a na základě průzkumu padlo rozhodnutí, že život některých vzrostlých stromů bude prodloužen navrhovanými udržovacími řezy,“ vysvětlila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Necelých dvacet procent z celkového počtu 402 posuzovaných stromů však bude pokáceno a nahrazeno novými.

„Odborníci doporučili výsadbu druhů, které snášejí vlhčí půdu. Půjde o vzrostlé stromy s kvalitním kořenovým balem, jako je třeba střemcha, dub letní, lípa nebo javor mléč,“ vyjmenoval náměstek primátora Dohnal.

Přibudou budky pro strakapoudy a netopýry

S ohledem na velký výskyt netopýrů a strakapoudů bude na místě podle jeho slov osazeno také 40 nových budek pro tyto živočichy.

„Projekt získal podporu z Norských fondů. Dotace představuje 90 procent celkových nákladů, které činí téměř sedm milionů korun,“ konstatoval náměstek Vladimír Lichnovský.

Kdo se chce seznámit s novou podobou lokality, bude mít možnost prohlédnout si v Kině Hvězda banery s vizualizací. „Ty budou k vidění v předsálí v posledním zářijovém týdnu. V plánu je i veřejné projednání s občany,“ doplnil Školoud.