Hlavní obsah
Psychologie

Stockholmský syndrom aneb pozitivní vztah k trýzniteli: Je všude kolem nás, číhá i na pracovišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: volná licence, Freepik.com

Nadstandardní vztah ke svému trýzniteli není nic zvláštního. Poprvé tento termín kriminalisté užili ke konci 20. století, během přepadení banky ve Stockholmu . Je všude kolem nás a jen těžko se odhaluje. Může však velmi ublížit…

Článek

Slovo Stockholmský syndrom se poprvé začalo skloňovat přibližně ve 20. století při Velké bankovní loupeži. Projevuje se jako přehnaná náklonost týraného člověka k pachateli. A možná vás překvapí, že se může objevit i v našem zaměstnání a rodině. A je velmi nebezpečný. Podívejme se na to trochu zblízka.

Co je to Stockholmský syndrom

Tento syndrom lze definovat jako podezřele vřelý vztah k pachatelům. Například ke svému únosci, trýzniteli či pedofilovi. Je to jedno ke komu. Jedná se vždy o člověka, který tomu druhému velmi ubližuje. Nebo ubližoval. Oběť k dotyčnému začne pociťovat silný pocit náklonnosti a lásky. Následně pak svého trýznitele chrání a ochraňuji před potrestáním. Nikdy proti němu neřeknou špatného slova a vždy ho jen chválí. Nikdo však nedokáže jejich špatné emoce vyvrátit.

Proč se říká Stockholmský?

O takzvaném Stockholmském syndromu se začalo poprvé hovořit v roce 1973. A jak k němu vlastně došlo, případně čím kriminalisty inspiroval k tomu, aby začali tento výraz používat? Jednoho dne, během velké loupeže, tehdy propuštěný vězeň Jan Erik Olsson přepadl banku a za rukojmí si vzal zaměstnance. Byli to tři ženy a jeden muž. Vše trvalo dlouhých šest dnů, během kterých požadoval výkupné. Následně si vyžádal i propuštění svého uvězněného kamaráda Olofssona. Policie mu vyhověla. Během těchto nekonečných dnů si především zaměstnankyně banky k oběma pachatelům vytvořily nezvykle blízký vztah. Docházelo k situacím, kdy se pachatel ke svým obětem choval mile. Jedné rukojmí nabídnul svetr, když se začala třást zimou, a také jí dal na památku jednu kulku ze své zbraně. Oběti následně svého pachatele začaly ochraňovat, některé ženy proti němu odmítly svědčit. Následně se jak psychologové, tak i zkušení kriminalisté začali bavit o tzv. Stockholmském syndromu, k čemuž je inspiroval právě tento případ bankovní loupeže.

Jak se takový syndrom projevuje?

Neexistuje přesná definice, podle které bychom mohli tento problém zavčasu odhalit. Může se však projevovat pozitivním vztahem k pachatelům násilí, zneužívání, únosu apod. Dále se projevuje tím, že oběť odmítá spolupracovat s policií a na pachatele nikdy neřekne špatného slova. Nikdy se od tyrana nesnaží utéct, snaží se ho chránit a soucítí s ním. To se děje především u týraných žen, které neustále svého partnera chrání. I přesto, že mají obličej plný podlitin, neustále tvrdí, že se nic nestalo a jen upadly na schodišti.

Objevuje se i na pracovišti

Myslíte si, že je to hloupost? Nikoliv. Jedná se o tzv. korporátní Stockholmský syndrom. Týká se toxického vztahu zaměstnanec-nadřízený, kdy dochází ke slovnímu napadání, nucení k přesčasům a různým manipulacím. Následně se zaměstnanec zcela podřídí svému nadřízenému, ze kterého začne mít strach. Tento syndrom je následně nějaká snaha o přežití. V knize Stockholmský syndrom se uvádí následující. „Zaměstnanec s Korporátním Stockholmským Syndromem typicky projevuje tendenci se citově připoutat ke společnosti na úkor vlastního emočního zdraví. Zaměstnanec si navíc bude pro sebe i pro své kolegy vysvětlovat mizerné zacházení jako nezbytné pro dobro organizace jakožto celku.“

Zdroje:

The Stockholm Syndrome - Jonathan Havard, ISBN: 978-0434313952

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Stockholmský syndrom

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz