Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii

Moderátorka Eva Borská vás v rámci nové televizní série Zahrady snů provede anatomií zahradnického umění a představí působivé zahrady všeho druhu. Pořad elegantně kombinuje spojení pestré krásy přírody, estetiky a funkčnosti, což vytváří nejen pastvu pro oči, ale také obohacuje divácké vědomosti.

-reklama-


Zahrada je víc než jen zelená plocha obklopující váš dům. Je to vaše království, hřiště pro děti, místo setkání s rodinou a přáteli, ale také způsob vyjádření sama sebe. Ať už se vám líbí minimalistické designy nebo spíše tíhnete ke středomořské atmosféře levandulových polí, určitě si v novém pořadu Zahrady snů přijdete na své. Nenechte si ujít premiéru pořadu již 16. září v 16:00 hod na televizní stanici Spektrum Home.

 

Kde Eva Borská čerpá inspiraci a co netradičního v domě má, prozradila naší redakci:

Máte ve svém domě nějaké místo, na které jste náležitě pyšná?
Jsem pyšná na dům jako celek, je přesně takový, jaký jsme si ho vysnili. Co je možná pro někoho neobvyklé, že máme doma takové malé soukromé wellness. Saunu, vířivku, prostor pro masáže a kosmetiku, to je takový nadstandard, ze kterého máme radost.

Kde čerpáte inspiraci pro design svého domu?
Všude kolem – v časopisech, na internetu, v domovech našich přátel a známých, na cestách a také samozřejmě při natáčení takových pořadů, jako je Luxusní bydlení. Nutno říci, že ctím tradici, zejména tu českou a snažím se podporovat ruční výrobu a lokální řemeslo.

Na Vašem profilu na sociálních sítích máte o sobě uvedeno, že ráda cestujete. Jaká země Vás nejvíce učarovala a čím? A jaká je Vaše vysněná destinace? Všechny země mají něco, čím vás okouzlí. Nabízí se samozřejmě exotika, jako třeba Thajsko, kde jsem se svým mužem prožila dokonce krásný thajský tradiční svatební obřad. Hodně okouzlující byly Faerské ostrovy. Je tam neuvěřitelná příroda, která svou čistotou doslova lákala k chůzi naboso. A bylo zajímavé, jak důležitý je pro náš biorytmus soumrak. Bylo zvláštní, že ještě o půlnoci byl den jako malovaný. Své kouzlo má pro mě ale i rušný New York. Baví mě poznávat různé kultury a musím říci, že mám ráda země, kde jsou dobří, optimističtí a mírumilovní lidé. Proto ráda a často navštěvuji jižní národy, jako Itálii, Španělsko nebo Řecko, kde máme přátele. To slunce a moře je na nich prostě znát. Každopádně všude je dobře, doma nejlépe. Jsem velký patriot, Česko miluju, a i tady je stále co objevovat. Ráda bych se ještě v životě podívala třeba do Japonska nebo Peru.

Čerpáte na svých cestách inspiraci do domácnosti, kterou pak aplikujete?
Ano, máme například uprostřed ložnice v prostoru velkou vanu. Tuhle inspiraci jsme si přivezli z jednoho rakouského hotelu.

Na co se mohou diváci těšit ve Vašem novém pořadu Zahrady snů na Spektrum Home?
Jak už název napovídá, na krásné zahrady. Diváci budou moci porovnat zahrady, které vznikaly pod taktovkou zahradního architekta proti těm, které si majitelé vytvořili svépomocí.

V čem bude tento pořad jiný, čím byste diváky nalákala?
Nevím, jak bych specifikovala slovo jiný… A jestli bude pro diváky zajímavý, musejí posoudit hlavně oni sami. Přála bych si, aby se líbil většině.

Jak nejraději trávíte volnou chvíli a umíte odpočívat?
Já slovo volná chvíle moc nechápu, protože pro mne je volná chvíle i práce. Je pro mě zábavou a všechno, co dělám, si umím užít. Nicméně odpočinek v pravém slova smyslu už ve svém věku považuji za nutnost. Umím už zpomalit, sednout si, otevřít knihu nebo časopis, vychutnat si kávu nebo sklenku dobrého vína. Sice si ráda zalenoším, ale stejně dobře si odpočinu i při žehlení. Musíte si to udělat pěkné, já si k němu pustím telku, dám si dobrý nápoj a najednou je z toho takový aktivní relax. Pokud mám říct, jak trávím volný čas, tak ráda zajdu třeba masáže, kosmetiku, do dobré restaurace, čtu si nebo jen tak sedím na terase a koukám do přírody.

Co byste poradila jako takový základ lidem, kteří právě přemýšlí, jak vylepšit svoji domácnost? Kde začít, co neopomenout nebo naopak vynechat?
Podle mě je důležité obklopovat se věcmi, které vám dělají radost. Líbí se mi metoda Kon-Mari, ale přiznám se, že zrovna já se příliš neumím věcí zbavovat. Můj muž mi říká sběračka. Nicméně pravidelně jednou dvakrát do roka děláme doma takzvaný letecký den. Letí všechno, co nepotřebujeme, nepoužíváme, netěší nás – ovšem ne do popelnice. Snažím se věci posunout potřebným, pokud jsou v kondici. A pokud se jedná o zařízení interiéru, nejlepší je poradit se s odborníkem. Bytový architekt vám pomůže udělat perfektní základ, který vy dotvoříte věcmi, jež máte rádi. Pokud nemáte finance na celkovou rekonstrukci, hodně udělá nový nátěr, tapeta a podobně. I taková stará kuchyň se může změnit k nepoznání. Za mě se také vyplatí ctít heslo – méně je více. Zvolte si maximálně tři základní neutrální barvy, o pestrost se postarají dekorace jako polštářky, květiny a vůbec věci, které do interiéru pak vnášíme.

Máte v domě i tzv. „lapače prachu“, nebo upřednostňujete čisté minimalistické prostory?
Máme rádi čisto a pořádek, takže se snažíme udržovat povrchové plochy tím, že je nezataháme věcmi, kromě nějakých suvenýrů z cest. Jediným lapačem prachu jsou u nás záclony, které ale zase hodně zateplí a zútulní prostor. Koberce nevedeme. Největšími lapači prachu byly v mé domácnosti plyšáci, ale těm už odzvonilo. Děti vyrostly a nechali jsme si jen pár hraček z nostalgie.

Vzpomenete si na nějaký úsměvný moment ze své moderátorské kariéry?
Asi by se jich pár našlo, ale teď si nedokážu žádný vybavit, asi nebyly tak zásadní.

 

Na co se v novém pořadu můžete těšit?

Díky sérii Zahrady snů se snadno dostanete do světa majitelů zahrad a zahradních projektantů, kteří vám nastíní, jaká témata museli při realizaci projektů řešit, co je během ní potkávalo za problémy a jaké řešení bylo nakonec to nejefektivnější. Pod pokličku nahlédnete nejenom tvůrcům moderních a funkčních zahrad, ale také těm, kteří se nechali strhnout a inspirovat divokostí přírody. Jejich zkušenosti, vášeň pro práci a kreativita vám tak poskytne velké množství tipů, které se vám můžou někdy hodit.

To všechno vám Eva Borská ukáže na televizní stanicí Spektrum Home v novém pořadu Zahrady snů, na který se můžete těšit každou sobotu již od 16. září vždy v 16:00 na televizní stanici Spektrum Home. Nechte se pohltit inspirací a také proměňte svou zahradu v umělecké dílo!

Zdroj: Rozhovor, Autor, AMC

-reklama-