Vermeerovo dílo ožívá v mistrně vystavěném dokumentárním portrétu

Vermeerovo dílo ožívá v mistrně vystavěném dokumentárním portrétu
EOS: Vermeer – největší výstava | Pannonia Entertainment CZ
EOS: Vermeer – největší výstava
EOS: Vermeer – největší výstava
76%
Již dlouhé roky jsme zaplavení různorodými dokumentárními portréty odlišných stopáží a pojetí. Tradiční místo nacházejí v televizi a v poslední době i na YouTube. Jsou pevně sevřené osobností, o které vyprávějí, tradiční schéma se nese ve stylu kombinace mluvících hlav, ukázek archivních materiálů a lineárního vyobrazení života portrétovaných osob, což tvoří valnou většinu produkce s občasnými odvážnějšími odchylkami. Velmi úzce vymezená forma nabízí malý prostor k experimentování. Základním uměleckým vkladem filmařů je volba narativní struktury, vybírání informací a toho, co si ze života osobnosti ve finále odneseme.
EOS: Vermeer – největší výstava | Pannanoia Entertainment
Tyto filmy se velmi často slévají dohromady a zahlcují diváky a divačky kontextuálními informacemi, jež přesahují snímek samotný. Velmi snadno tak mezi ně zapadnou i ta díla, která ve svém odvětví vynikají, pomyslnou škatulku zvládají jako nikdo jiný a inspirují nejen sílou portrétované osobnosti, ale i tím, jak a jakým stylem o nich pojednávají. Série Exhibition on Screen, přenášející díla malířů a malířek na plátna, je právě jednou z těch, která svůj obor zvládá mistrně.
K životu přivedla tvorbu Raffaela, Goyi či Muncha, přičemž je zarámovaná světovou výstavou, kde jsou tematizovaní malíři a malířky vystavování, případně do centra filmu staví exhibici samotnou. Teď do kin vstupuje celovečerní dokument EOS: Vermeer – největší výstava, jenž uhrane právě zdánlivou nenápadností a akademickou přesností, stejně jako styl a malby portrétovaného mistra.

Dílo jako předmět

Na jaře tohoto roku v Amsterdamu proběhla zatím nejobsáhlejší výstava nizozemského malíře Jana Vermeera, zahrnující celé jeho dochované dílo, čítající pouhých 37 artefaktů. Vermeer je jedním z těch autorů, o jejichž životě máme velmi málo informací. Jeho přesná podobizna není známá, historici pouze spekulují o možném autoportrétu na obrazu s názvem Kuplířka.
Patří mezi nejvýznamnější a nejvlivnější nizozemské barokní malíře. V jeho tvorbě lze nalézt velké množství proudů a vlivů, od Caravaggia po Raffaela, přičemž vyzdvihovaný je především pro svou žánrovou malbu. Jeho tvorba však obsáhla i náboženské či mytologické náměty a krajinomalbu. Po své smrti upadl v zapomnění a zájmu akademické obce a veřejnosti se dočkal až na sklonku 19. století. Odhalování jeho díla a života tak představuje detektivní práci.
EOS: Vermeer – největší výstava
EOS: Vermeer – největší výstava | Pannonia Entertainment CZ
Esenci dokumentu samotného nejlépe vystihuje věta jednoho z účinkujících historiků: „O Vermeerovi se ví málo. Abyste se k němu dostali blízko, musíte vidět jeho obrazy.“ Tomu je podmíněná celá struktura snímku. Film nijak nebulvarizuje a nevybírá nahodile pikantní momenty autorova života, jak je většinou zvykem. Soustředí se čistě na jeho dílo, jehož pomocí zprostředkovává historický kontext a nabízí možné interpretace. Drží se pouze těch faktorů malířova života, jež jsou podstatné pro tvorbu jeho maleb. Nevybírá ani co největší množství mluvících hlav, ale dává prostor těm, kteří jsou s výstavou a dílem nejvíce spjatí. I díky tomu mohou více vrstvit podnětné a zevrubné komentáře. 
Funkční a důmyslné schéma spočívá ve třech rovinách. Kombinuje aktuální záběry města, ve kterém Vermeer tvořil, akademicky podložené a poctivě vyargumentované pohledy historiků, historiček i restaurátorů a restaurátorek v prostředí galerie a detailní záběry obrazů. Narace má nebývalý rytmus a koncept opakující se formule. Posloupně se střídá historický kontext, na nějž navazují dlouhé a meditativní záběry obrazů, jimiž se noříme do omamného výtvarného světa. Poté odborníci a odbornice formulují možné interpretace, týkající se viděných výjevů. A následně analyticky rozebírají užité techniky, perspektivu a především světlo.
EOS: Vermeer – největší výstava
EOS: Vermeer – největší výstava | Pannonia Entertainment CZ
Film tak nezahlcuje množstvím informací a nechává dostatek času na vstřebání uměleckého zážitku, dopřává nám prostor pro vlastní myšlenky a vybízí k dialogu s obrazy. Voiceover při pozorování obrazů neruší a nepotírá divácké pozorování. Jde tak v pravém slova smyslu o filmovou výstavu, jejíž nenápadná velikost na plátně vynikne ještě o poznání víc. 

Neviditelná velikost

Vedle Vermeera tvůrci reflektují důležitost restaurátorské práce a badatelské činnosti. Obory, které pomáhají zachovávat a objevovat umění naší historie, často stojí v pozadí a nedostává se jim patřičného uznání. Přitom právě jim vděčíme za nejlepší možnost obdivovat několik staletí zralá díla. Vidíme náročný a mravenčí proces zkoumání obrazů pomocí moderních technologií, díky nimž lze pomyslně sloupávat vrstvy barev a zjišťovat, jaký byl přesný výtvarný postup.
Vidíme tak, jak moc je pro umění důležitá pečlivost. Zdánlivě nenápadná malba v sobě skrývá neuvěřitelnou komplexnost, ty nejpamátnější aspekty byly přidané impulzivně v pozdní fázi vzniku. Zprvu nenápadné kompozice ukrývají úchvatný a minimalisticky rozplánovaný koncept, jenž vtahuje svou obyčejností. Cítíme se jako voyeuři, nakukující do intimního prostoru vyobrazených postav.
EOS: Vermeer – největší výstava
EOS: Vermeer – největší výstava | Pannonia Entertainment CZ
Vermeer není oslavovaný jako člověk. Oslavované je dílo, které po sobě zanechal. Byl mistrem ztvárnění prchavého okamžiku každodenních životů, nacházel krásu v obvyklých činnostech a především maloval světlem. Jeden z historiků trefně hledá paralely mezi Vermeerovými obrazy a filmovou řečí, jejíž obrazotvornost by se bez inspirace z výtvarného umění neobešla.
Dokument není ničím přelomovým. Jeho krása spočívá v jednoduchosti a naprosté oddanosti umění, které je ve finále důležitější něž to, jak Vermeer skutečně vypadal či kolik měl dětí. Umění je věčné a film mu skládá poctu, přičemž nezapomíná zdůraznit, jak důležitá je péče o artefakty a možnost nadále objevovat jejich skrytá tajemství, vedoucí k dalšímu poznání a půvabu.
75%
EOS: Vermeer – největší výstava je skutečně ukázkovým příkladem, jak dělat tendenční dokumentární portrét. Soustředí se především na malířovo dílo a díky precizní konstrukci a konceptuálnímu dávkování relevantních informací poskytuje zevrubný náhled jeho umění, přičemž reflektuje důležitost restaurátorských prací a historického bádání.
Martin Pleštil
Martin Pleštil