Po titulu Opavy očekávám znovu vyrovnanou ligu, říká bývalý basketbalový reprezentant

Přidat na Seznam.cz

Na soupisce ústeckých basketbalistů, kteří se chystají na další sezonu v nejvyšší soutěži, figuruje takřka po dvaceti letech znovu hráč s příjmením Zajíc. Je to Vojtěch Zajíc, jehož otec Pavel Zajíc působil dvanáct let ve vrcholovém basketbale a zahrál si i za českou reprezentaci.

Momentálně Pavel Zajíc pracuje v ústeckém klubu jako trenér mládeže. A intenzivně sleduje nejvyšší soutěž mužů. „Po letošním titulu Opavy očekávám znovu vyrovnanou ligu,“ řekl na startu sezony pro SportDeník.cz.

Na snímku z poloviny září 2023 je bývalý reprezentant Pavel Zajíc v areálu sportovní haly v Ústí nad Labem.

Úvaha, jestli podporuje svého syna na začátku jeho kariéry, je v Zajícově případě takřka zbytečná.

Samozřejmě. Vojtovi je dvaadvacet let. Už stihl křest v elitní soutěži v dresu BK Ústí nad Labem v minulém ročníku. Navíc může nastupovat i za Litoměřice ve druhé nejvyšší soutěži. Doufám, že půjde dál ve výkonnosti. I devatenáctiletá dcera hraje skvěle basketbal a na oba jsem pyšný,“ svěřil se Pavel Zajíc.

Děti bývalého basketbalisty se mají od koho učit.

Já jsem začínal v roce 1992 v Pardubicích, kde byla spousta vynikajících hráčů jako Vladan Vahala, Jiří Trnka a další. V roce 1994 jsme vyhráli Český pohár. Z trenérů mě tam vedli Jan Skokan, Václav Jalovecký, Jaroslav Kantůrek. V roce 1997 jsem přišel do Ústí a hrál jsem tady do roku 2004,“ ohlíží se Pavel Zajíc.

A s uspokojením bilancuje svoji hráčskou kapitolu.

Basketbal je krásná hra a rád vzpomínám na všechny spoluhráče. Byl jsem v širším reprezentačním výběru v letech 1995-1999 a zasáhl jsem do osmi mezistátních utkání včetně kvalifikace na mistrovství Evropy apod. pod vedením trenérů Zdeňka Hummela, Františka Róna, Václava Jaloveckého,“ rekapituluje někdejší basketbalista.

Zajíc pozorně sleduje i současné basketbalové dění v lize.

Nejvíc mě zajímají Děčín a Ústí nad Labem. Na severočeská derby chodím s vědomím, že to jsou pokaždé pěkné zápasy a skvělý zážitek. Děčín byl letos druhý v lize a má už čtyři stříbrné medaile. Ústí bylo loni čtvrté, letos ve čtvrtfinále a také se tlačí do špičky,“ podotýká Zajíc.

A v roli diváka glosuje ligovou soutěž.

Když jsem končil jako hráč, začínala velká éra Nymburka. V současnosti není tady nikdo takhle dominantní. Proto jsem byl nadšený, když v minulém ročníku se bojovalo o titul v otevřených soubojích mezi finalisty Opavou a Děčínem. Vyrovnanost ligy čekám i v příštím ročníku,“ uvažuje Zajíc.

Bývalý basketbalista má pořád k vrcholovému sportu blízko, i když se věnuje civilnímu povolání v jiné oblasti.

Učím druhým rokem na Střední zdravotnické škole v Děčíně. Zástupcem ředitelky tam je Jan Šedivý, bývalý hráč Ústí, později asistent a trenér Děčína a poté i trenér a funkcionář ve vedení ústeckého klubu,“ zakončuje Pavel Zajíc.

Zdroj: autorský článek