Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hledá se zdravotní sestra i chirurg

  8:00
Nemocnice v Praze a Středočeském kraji nabízejí stovky pracovních míst. Zaměstnance má přilákat třeba náborový příspěvek nebo delší dovolená.

Péče o nejmenší: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze shání do svých řad například lékaře pro oddělení neonatologie, tedy péče o předčasně narozené děti, která je zde jedna z nejkvalitnějších v celé České republice. | foto: Veronika ŠimkováČTK

Aby člověk mohl žít šťastný a klidný život bez obav a strachu, musí v něm mít některé zásadní jistoty. Jednou z nich je, že v případě nemoci, bolesti či zranění se mu dostane v nemocnici či na poliklinice kvalitní péče z rukou odborníků. Aby tomu tak skutečně bylo, musí mít zdravotnické instituce dostatek personálu, který se o strádajícího postará.

A byť žádná z pražských a středočeských nemocnic nehlásí stav personální nouze a nemusí kvůli tomu omezovat péči, shánějí stovky lidí. A to nejen lékařů a zdravotních sester, ale také záchranářů či nezdravotnického personálu.

Celý magazín

tit

Například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) má v současné době 141 neobsazených pracovních míst. „V průběhu roku dochází k přirozené fluktuaci na základě odchodů do důchodu či na mateřskou a rodičovskou dovolenou. Zároveň hledáme nové zaměstnance na vysoce specializovaná pracoviště VFN. Vzhledem k tomu, že je naše nemocnice hlavním výukovým pracovištěm 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, uplatní se zde spousta absolventů,“ sděluje mluvčí VFN Marie Heřmánková.

Z vysoce specializovaných postů shání nemocnice například lékaře pro oddělení neonatologie, kde pečují o předčasně narozené děti, která je ve VFN jedna z nejkvalitnějších v zemi.

Chybějí lékárnící

Doplnit stav odborníků potřebuje také Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). V současné době klinika, jež sídlí v Praze-Krči, hledá například chirurga pro svou transplantační kliniku.

Velká poptávka je v nemocnicích také po zdravotních sestrách. Ve VFN jich chybí rovná padesátka. Přesně stejný počet jich pak postrádá také kladenská nemocnice. „Všeobecné a praktické sestry chybí napříč obory, u nás nejvíce ale na interně a na urologii,“ informuje Olga Oliveriusová, tisková mluvčí Oblastní nemocnice Kladno. V případě lékařů je pak podle ní největší sháňka na pediatrii, na plicním oddělení, chirurgii, gynekologii a onkologii.

Novou starostí nemocničních personalistů je naverbovat lékárníky a farmaceutické asistenty. Obě tyto pozice potřebuje obsadit například VFN, asistenta shání také Nemocnice na Homolce a lékárníka IKEM.

Všechny nemocnice se shodují na tom, že největší poptávka je po zdravotních sestrách. Kde chybí lékaři v řádu jednotek, tam sester chybí desítky. A situace se vzhledem k demografickému vývoji v budoucnu výrazně zhorší.

V celé republice chybí sester zhruba čtyři tisíce. Problém je ale nejen v počtu, ale i v tom, že jejich věková struktura je výrazně nevyrovnaná. Valnou většinu sester totiž tvoří generace takzvaných Husákových dětí, tedy těch narozených mezi lety 1970 a 1975. Tato dámy ale půjdou v horizontu 10 až 15 let do důchodu a ve zdravotnictví po nich zůstane obří díra.

Nedostatek absolventů

Na problém již před dvěma lety upozorňovali například akademici z Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) a z Univerzity Pardubice. Ti tehdy společnými silami spočítali, jak závažná situace Česko v budoucnu čeká, a zároveň navrhli řešení.

Problém tkví v tom, že české školství ani zdaleka nedokáže generovat dostatečné množství nových všeobecných sester, aby se tím vyrovnal odchod silné generace 70. let 20. století. Potřeba zdravotních sester navíc postupně roste právě kvůli pozvolnému stárnutí populace, jež vyžaduje stále intenzivnější zdravotní péči.

„Výsledky studie ukazují, že současný nízký počet absolventů může vést k poklesu počtu aktivních všeobecných sester o dvacet procent v příštích patnácti letech. Aby k tomu nedošlo, je nutné co nejdříve zvýšit počet absolventů a absolventek s touto kvalifikací na více než dvojnásobek,“ uvedl při zveřejnění studie v roce 2021 Petr Mazouch z Fakulty informatiky a statistiky VŠE.

Momentálně každý rok na vyšších odborných a vysokých školách absolvuje zhruba půl druhého tisíce všeobecných sester. Ne každá z nich však vstoupí na pracovní trh, ať už například kvůli odchodu do zahraničí nebo na mateřskou dovolenou. Podle studie by bylo potřeba, aby absolventek bylo každoročně více než pět tisíc.

Koncem loňského roku ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že do dvou let chce spustit program na navýšení kapacit na vysokých školách, které obor všeobecná sestra nabízejí, a to o dvacet až třicet procent. S přihlédnutím k propočtům akademiků ale ani takové navýšení nemusí pomoct, pokud vůbec přijde.

Výběr benefitů

  • Přilákat pracovníky na volné pozice se nemocnice snaží mimo jiné prostřednictvím řady benefitů.
  • Například pražská Nemocnice Na Františku nabízí příspěvek na penzijní připojištění nebo penzijní spoření, kartu Sodexo s příspěvkem na kulturu, sport, vzdělávání nebo dovolenou, odměny k pracovnímu a životnímu výročí, 25 dnů dovolené a 23 hodin volna navíc, zvýhodněnou cenu obědů, možnost ubytování za zaměstnanecké ceny a další. Tamní zaměstnanci mají navíc také možnost podat si žádost o služební byt v Praze 1.
  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze mimo jiné poskytuje svým zaměstnancům členství v programu výhodného volání a internetu O2 Family, možnost umístit děti do firemní školky nebo je poslat na nemocnicí organizované příměstské letní tábory.
  • Netradičním benefitem v Oblastní nemocnici Kladno je zajištění právní pomoci při řešení soukromých záležitostí nebo také zvýhodněné masérské služby.
  • Nemocnice Na Homolce kromě vlastní školky v blízkosti areálu nabízí také možnost využití relaxačního centra přímo v nemocnici nebo poskytnutí bezúročné půjčky
Autor:
Témata: Články

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...