Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajemný původ Boženy Němcové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia

Dorothea von Biron

Božena Němcová nepochází z rodu Záhaňských. Je to škoda?

Článek

Cituji: Blesk, leden 2023. „Vlasy, kosti a srdce. DNA vzorky z těchto ostatků potřebovali vědci, aby konečně rozsekli jednu z největších záhad v českých dějinách. Božena Němcová, svým vlastním jménem Barbora Panklová, měla být totiž údajně dcerou Dorothey von Biron, tedy sestry Kateřiny Vilemíny Zaháňské. Kateřina Vilemína nemohla mít kvůli komplikovanému porodu děti, a proto si měla osvojit dceru své sestry - Barboru Panklovou. Aby tohle konečně zjistil nebo vyvrátil, odjel Ivan Bareš se štábem do archivů a do polské Zaháně, kde měli na faře v kostele sv. Kříže uloženou kovovou schránku se srdcem samotné kněžny Kateřiny Vilemíny Zaháňské. Z tmavého srdce odebrali experti z pražského Kriminalistického ústavu vzorek, ale „ukázalo se, že ta genetická informace je malá a neprůkazná,“ řekl Ivan Bareš. Jenže dokumentaristé se nevzdávali a zjistili, že v Lotyšsku jsou ještě ostatky další ze sester Bironových, která zemřela v pouhých dvou letech. Odborník z kosti skalní a z kosti stehenní odebral Charlotte Friederike von Biron vzorky DNA, a odvezl je do Prahy.“Zjistili jsme, že Božena Němcová není rodem Zaháňských. DNA se v porovnání liší, a myslím, že genetik Patera říkal, že se liší v šesti různých bodech, takže tam není ani trošku příbuznosti," konečně rozsekl jedno z největších českých tajemství Ivan Bareš.!"

V Česku i v Polsku, kde je Božena Němcová známá, vypuklo zklamání. Ušlechtilý původ by krásnou spisovatelku určitě zdobil. Já se ale musím přiznat, že jsem tomu ráda. Rod Bironů byl totiž nesmírně bohatý. Petr Biron byl šlechtic, jehož rod byl v přímém kontaktu s carskou rodinou v Rusku, a vlastnil rozsáhlá panství ve Slezku, Čechách i Německu. Svým čtyřem dcerám zanechal pohádkové jmění. Dcery vyrůstaly na krásných panstvích, v době osvícenství, velmi svobodomyslně. Jezdily do Vídně na plesy, pohybovaly se v té nejvyšší společnosti, a taky měly různé milostné pletky. A když některá z nich nechtěně otěhotněla, jely někam tajně porodit a dítěte se hned po porodu vzdaly…někam jej umístily a zaopatřily.

Krásná Dorothea von Biron (Sagan), se vdala do Francie, a své velké jmění ještě znásobila sňatkem. Takže si vůbec si nedovedu představit, že by byla matkou Boženy Němcové. Ta se skoro celý svůj dospělý život potýkala s bídou, někdy spala na plesnivé matraci, ve studeném, zatuchlém bytě, měla často hlad a byla odkázána na milodary. Představa, že by měla někde přebohatou matku, vlastnící paláce, by pro mě osobně byla dost nesnesitelná. Proto jsem ráda, že vzorky DNA toto nepotvrdily.

Nicméně původ Boženy Němcové pořád ještě není objasněn. Neví se, jestli se narodila roku 1816 nebo 1820, a kdo byly její skuteční rodiče. U její matky Johanny Barbory, která ji vychovala, není prý možné potvrdit ani vyvrátit, jestli skutečně byla její biologická matka, kvůli nemožnosti získat vzorky DNA. U jejího otce, Rakušana Johanna Pankla, který byl zapsán do matriky coby otec Barunky až po několika letech, by se to možná ještě někdy zjistit dalo.

Vyhledat skutečný původ Boženy Němcové by v každém případě bylo velmi zajímavé. Snad se to v budoucnu podaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz