Plzeň zostudila Zlín sedmi góly. Na Spartě řádil Haraslín s Birmančevičem. Hubenou výhru Slavie v Pardubicích obstaral Jurečka

Plzeň zostudila Zlín sedmi góly. Na Spartě řádil Haraslín s Birmančevičem. Hubenou výhru Slavie v Pardubicích obstaral Jurečka

Po reprezentační přestávce pokračovala česká nejvyšší soutěž, FORTUNA:LIGA, svým osmým kolem a sobotní program nabídl hned pětici utkání. Hráči Bohemians si rozdělili body s Baníkem Ostrava za remízu 1:1. Karviná doma podlehla 0:1 Teplicím po jediné trefě Fily z druhého poločasu. Olomouc dokázala díky produktivitě v úvodní pětačtyřicetiminutovce přetlačit Budějovice 2:1 a Mladá Boleslav doma deklasovala Hradec Králové 5:1. V neděli následovala další trojice zápasů. Podještědské derby mezi Jabloncem a Libercem skončilo dělbou bodů. Jablonečtí tak nadále čekají na premiérovou výhru. Plzeň zostudila Zlín pomocí sedmi přesných tref. Západočeši vytěžili z brzkého vyloučení Černína. Po dvou brankách si připsali Durosinmi a Šulc. Rovněž Sparta pořádně zacloumala s emocemi fanoušků Slovácka. Na domácím vítězství 5:0 měla lví podíl křídla Haraslín a Birmančevič. Oba hráči si připsali tři kanadské body. V pozitivním světle se představila i nová posila Letenských Preciado. 

FORTUNA:LIGA - 8.kolo:

FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 5:1 (3:0)

Branky: 5. a 21. Mareček, 14. Karafiát, 48. Kušej, 80. Suchý - 56. Juliš. Rozhodčí: Černý - Caletka, Antoníček - Starý (video). ŽK: Matějovský - Krejčí, Leibl. Diváci: 3011.

Boleslav: Trmal - Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek - Matějovský, Kubista (67. Hilál) - Kušej (83. Vaníček), Mareček (75. Mašek), Solomon (75. Ladra) - Pulkrab (67. Poulolo). Trenér: Kulič.

Hradec: Bajza - Klíma, Čihák, Leibl - Čmelík, Kučera, Kodeš (82. Ševčík), Pudhorocký (46. Juliš), Krejčí - Hais (29. Harazim), Vašulín (46. Šašinka, 72. Horák). Trenér: Weber.

Fotbalisté Mladé Boleslavi v 8. kole první ligy rozdrtili Hradec Králové 5:1. Domácí rozhodli už v úvodních 21 minutách, během nichž se dvakrát trefil Daniel Mareček a jednou Ondřej Karafiát. Po změně stran přidali další góly Vasil Kušej a Marek Suchý, hosté snížili zásluhou premiérové ligové branky střídajícího Petra Juliše. Středočeši zvítězili po třech kolech a v neúplné tabulce jsou šestí, navíc mají k dobru odložené utkání s Plzní. Hradec je po třetí ligové porážce za sebou dvanáctý.

První poločas byl zcela v režii domácích. V páté minutě měl Mareček spoustu času na zpracování Solomonovy přihrávky a zblízka poprvé prostřelil Bajzu. Ve 14. minutě autor vedoucího gólu našel centrem z rohu Karafiáta, jenž hlavou i s přispěním nejistého zákroku brankáře zvýšil. V lize skóroval po dvou letech.

Mareček znovu potrestal laxní obranu soupeře v 21. minutě. Tentokrát ho na hranici malého vápna vyzval ke skórování Pulkrab a pětadvacetiletý záložník desátou ligovou brankou v kariéře potvrdil střeleckou formu. V minulém kole v Ostravě (0:2) se sice neprosadil, předtím ale pomohl shodně dvěma góly k remíze 2:2 na Slovácku i k pohárové výhře 4:2 nad Ústím nad Labem. Sparťanský odchovanec byl těsně před pauzou blízko hattricku, hlavičku z krkolomné pozice ale do odkryté brány nenasměroval.

Královéhradecký trenér Weber zareagoval střídáním už po půlhodině a další dvě přidal na začátku druhé půle, ani změny ale jeho tým nenastartovaly. Naopak v 48. minutě si Kušej nikým neatakovaný navedl míč na levačku a z hranice vápna se technickým obstřelem trefil přesně k tyči. Účastník nedávného Eura do 21 let, o němž se v posledních týdnech mluvilo v souvislosti s možným přestupem do zahraničí, oslavil druhým gólem v ligovém ročníku návrat do sestavy po měsíční pauze.

Čtvrtý gól padl v okamžiku, kdy hostující "kotel" vyvěsil transparent s poděkováním mladoboleslavskému klubu za dvouletý azyl, který Hradec během výstavby nového stadionu našel v Lokotrans Aréně. Vzápětí dali příznivci Východočechů najevo nespokojenost pokřikem "Weber ven", který v dalším průběhu několikrát zopakovali.

V 56. minutě Hradec snížil, když střídající Juliš po Čmelíkově centru přehodil hlavičkou gólmana Trmala. Hostům gól pomohl a dění na trávníku se vyrovnalo, zápas už se ale navzdory náznakům šancí na obou stranách spíše dohrával. Přesto ještě v 80. minutě uzavřel skóre Suchý pohotovou tečí po závaru před bránou.

Hradec utrpěl nejvyšší porážku v sezoně a se středočeským soupeřem prohrál po dvou zápasech. Venku získal z posledních pěti ligových duelů jediný bod. Boleslav v nejvyšší soutěži dala pět branek v jednom utkání poprvé od září 2019, kdy deklasovala Příbram 6:0.

 

Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava 1:1 (0:0)

Branky: 80. Křapka - 87. Šín. Rozhodčí: Rouček - Hájek, Leška - Radina (video). ŽK: Puškáč, Prekop, Matoušek - Boula, Almási, Kubala, Ndefe. Diváci: 6079.

Bohemians: Jedlička - Hůlka, Křapka, Hybš - Dostál, Jánoš (65. Köstl), Hrubý, Kovařík - Prekop (90.+6 Kozák), Smrž (79. Beran) - Puškáč (46. Matoušek). Trenér: Veselý.

Ostrava: Letáček - Ndefe, Lischka, Pojezný (86. Madleňák), Kpozo - Boula (86. Šín), Rigo - Buchta (86. Juroška), Kubala (72. Tanko), Ewerton (90.+2 Tetour) - Almási. Trenér: Hapal.

Fotbalisté Ostravy v osmém kole první ligy na hřišti Bohemians 1905 zachránili remízu 1:1 díky brance střídajícího Matěje Šína z 87. minuty. Pražany předtím poslal do vedení v 80. minutě Antonín Křapka. "Klokani" v nejvyšší soutěži neporazili Baník od října 2017 už podvanácté za sebou a v neúplné tabulce jsou devátí. Slezané v ligové sezoně venku získali první bod a patří jim sedmé místo.

Hostující útočník Tanko se během předzápasové rozcvičky zranil a na hrotu ho v základní sestavě Baníku nahradil Slovák Almási. Nigerijský autor tří gólů v ligové sezoně se pak přece jen dostal do hry jako náhradník v 72. minutě. V brance Bohemians poprvé v ročníku nastoupil Jedlička, jemuž bylo prodlouženo hostování z Plzně.

První větší šanci si v souboji sousedů v tabulce po 20 minutách hry vytvořili domácí, ale Puškáč hlavičkoval o kousek vedle. O chvíli později Jedlička tečoval Boulovu dalekonosnou ránu na břevno a Almási z dorážky poslal míč mimo. Branku na druhé straně netrefil přízemní ranou ani Dostál. Před pauzou ještě Jedlička vyrazil Kubalův pokus.

Na druhý poločas za Bohemians naskočil do hry Matoušek a ofenzivu "Klokanů" oživil. Při nadějném úniku si ale ukopl míč a po hodiny hry zase přestřelil. Baník zahrozil v 75. minutě, kdy pokus nevýrazného Ewertona vyrazil Jedlička.

V 80. minutě domácí otevřeli skóre. Hrubý ze standardní situace nacentroval do šestnáctky a Křapka hlavou překonal gólmana Letáčka. Stoper Bohemians vstřelil premiérovou branku v ligové sezoně.

"Klokani" ale náskok neudrželi. Střídající Šín po několika sekundách na trávníku převzal míč od Tanka a střelou na zadní tyč vyrovnal. V ligovém ročníku se trefil podruhé. Vršovický tým doma v nejvyšší soutěži neporazil ostravského soupeře pošesté za sebou.

 

MFK Karviná - FK Teplice 0:1 (0:0)

Branka: 82. Fila. Rozhodčí: Petřík - Podaný, Hurych - Szikszay (video). ŽK: Akinyemi, Budínský - Havelka, Chaloupek, Grigar, Radosta, Mareček. Diváci: 2268.

Karviná: Holec - Čurma, Bederka, Svozil, Fleišman - Traoré (59. Boháč), Čavoš (80. Ezeh) - Memič, Budínský (71. Moses), Papalelé (59. Bartl) - Akinyemi (72. Doležal). Trenér: Luhový.

Teplice: Grigar - Mareček, Chaloupek (80. Dramé), Mičevič - Radosta, Knapík, Havelka (61. Jukl), Krsmanovič (61. Hora) - Hronek (72. Křišťan) - Jásir (72. Vachoušek), Fila. Trenér: Frťala.

Fotbalisté Teplic vyhráli v osmém kole první ligy v Karviné 1:0 gólem Daniela Fily osm minut před koncem. Severočeši si připsali tři body poprvé po pěti zápasech nejvyšší soutěže a v neúplné tabulce jsou osmí. Nováček z Karviné čeká na výhru už sedm kol a o skóre klesl na poslední místo.

Do karvinské sestavy se po zranění vrátil kapitán Budínský a poprvé českou ligu okusil záložník Traoré z Pobřeží slonoviny, jenž počet cizinců v zahajovací jedenáctce rozšířil na šest. Naopak chyběl zraněný obránce a zároveň nejlepší střelec Mikuš, kterého čeká operace kolena a dlouhá pauza. Jeho spoluhráči si na jeho podporu oblékli na nástup na trávník speciální trička s nápisem "Miki, drž se, jsme s tebou!".

V teplické základní sestavě dostali poprvé v lize šanci záložníci Krsmanovič a Havelka. Norský obránce Vindheim, který před týdnem přišel na hostování z pražské Sparty, zatím nebyl ani na lavičce.

Ligový nováček po návratu mezi elitu dosud vyhrál jen v úvodním kole nad Zlínem 4:1, od té doby získal jediný bod. Nepovedl se mu ani vstup do domácího poháru, v němž vypadl na půdě třetiligového Uničova. Tepličtí po vydařeném vstupu do sezony z minulých pěti kol uhráli jen dva body.

Na trávníku bylo od úvodu vidět, že ani během reprezentační přestávky nenašel ani jeden ze soupeřů lepší formu. Jediná šance v prvním poločase tak nebyla výsledkem podařené akce, ale velké chyby teplického brankáře Grigara. V páté minutě při rozehrávce daroval míč domácím, ale při střele Akinyemiho své zaváhání napravil.

Po půlhodině hry skončil jeden z mnoha soubojů ve středu hřiště strkanicí hráčů, po které rozhodčí Petřík rozdal po dvou žlutých kartách na obě strany. To bylo až do přestávky největší vzrušení.

Po změně stran Karvinští přidali a ze standardních situací, o které se dělili Budínský a Fleišman, několikrát alespoň trochu zahrozili. V 63. minutě v nadějné pozici hlavičkoval Akinyemi, ale mířil příliš vysoko. Čavošova střela pak minula vzdálenější tyč.

Cestu míče do sítě našel soupeř. Střídající Vachoušek se v 82. minutě šikovně prosmýkl mezi dvěma protihráči a Fila z jeho přihrávky vstřelil svůj první gól v ligové sezoně. V nastavení brankář Grigar zlikvidoval Ezehovu střelu a udržel už potřetí v ročníku čisté konto. Tepličtí vyhráli v nejvyšší soutěži v Karviné teprve podruhé, poprvé se jim to povedlo v úvodním vzájemném ligovém duelu v roce 2016.

 

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 2:1 (2:1)

Branky: 33. Juliš, 41. Navrátil - 20. Skalák. Rozhodčí: Volek - Dohnálek, Žurovec - Adámková (video). ŽK: Pospíšil, Juliš (oba Olomouc). Diváci: 3432.

Olomouc: Macík - Chvátal, Vraštil, Beneš, Zmrzlý - Pospíšil, Breite (83. Kramář) - Vodháněl (90.+1 Zifčák), Zorvan (71. Ventúra), Navrátil (83. Dele) - Juliš (90.+1 Fortelný). Trenér: Jílek.

Budějovice: Janáček - Broukal (69. Osmančík), Havel, Králik, Trummer - Čermák, Hubínek (39. Hellebrand) - Šigut (85. Suchan), Skalák (84. V. Hora), Alli - Adediran (69. Zajíc). Trenér: Marek Nikl.

Fotbalisté Olomouce po reprezentační přestávce vyhráli v 8. kole první ligy po obratu nad Českými Budějovicemi 2:1. Hosty poslal ve 20. minutě do vedení Jiří Skalák, ale Sigma ještě do poločasu otočila brankami Lukáše Juliše a Jana Navrátila. Hanáci zvítězili pošesté z posledních sedmi kol a v neúplné tabulce si upevnili třetí místo. Dynamo prohrálo i čtvrtý venkovní zápas ligové sezony.

Jihočeši přijeli na Hanou bez útočníka Ondráška, který si odpykával trest za červenou kartu. Úvodní dvacetiminutovka se hrála bez větších šancí a zatímco Sigma svůj první náznak nepřetavila ani ve střelu, hosté hned nato dobře sehráli brejkovou situaci. Alli naservíroval míč na hranici vápna Skalákovi a ten ranou do horní části branky překonal Macíka. Bývalý reprezentant si při jubilejním 150. ligovém startu připsal první gól v českobudějovickém dresu.

Domácí mohli odpovědět po pár sekundách, jenže po Pospíšilově rohu hlavičkoval Vraštil mimo. Sigma se dočkala vyrovnání ve 33. minutě. Breite našel ve vápně Juliše, který si pas zpracoval a po zemi uklidil míč k tyči. Osmadvacetiletý útočník skóroval už popáté v ligovém ročníku a dělí se o vedení v tabulce kanonýrů.

Obrat mohl přijít záhy z kopačky Vodháněla, který ale přestřelil. Hosté museli už do poločasu střídat, Hubínka nahradil Hellebrand. Sigma si po vyrovnání vytvářela zajímavé situace a v 41. minutě otočila skóre. Breite vypálil z voleje zpoza vápna a šťastně trefil Navrátila, který míč jen lehce tečoval ke vzdálenější tyči. Do přestávky pak ještě Juliš trefil tyč.

Po změně stran měl na noze pojistku Vodháněl, který se řítil sám na Janáčka, ale v úniku selhal. Jihočeši po delší době výrazněji zahrozili v 68. minutě, kdy se Adediran zbavil Beneše, ale jeho střelu z úhlu kryl Macík, chytající 50. zápas v české lize. Neujala se ani na druhé straně nabídka Zmrzlého, míč jen proletěl malým vápnem.

Ani v nastavení domácí výhru nepojistili. Nejprve Zifčákovu střelu Janáček vyrazil a následně se zaskvěl při dorážce Ventúry z malého vápna, kterou vytěsnil na tyč a roh. Hanáky to ale nemuselo mrzet, tři body už udrželi. Vyhráli i čtvrtý domácí zápas ligové sezony a Dynamo porazili potřetí za sebou. Jihočeši venku v nejvyšší soutěži už 15 utkání nezvítězili.

 

FK Pardubice - Slavia Praha 0:1 (0:1)

Branka: 28. Jurečka z pen. Rozhodčí: Pechanec - Kříž, Váňa - Zelinka (video). ŽK: Surzyn, Helešic, Krobot - Wallem. Diváci: 4620 (vyprodáno).

Pardubice: Budinský - Surzyn, Kukučka, Ortiz, Tischler - Darmovzal (85. Sychra) - Matoušek (59. Mukwelle), Hlavatý, Daněk (59. Míšek), Helešic (68. Pikul) - Černý (46. Krobot). Trenér: Kováč.

Slavia: Mandous - Douděra (55. Masopust), Holeš, Ogbu, Provod - Ševčík (90.+4 Vlček), Oscar - Jurásek (55. Schranz), Jurečka, Wallem (68. Zafeiris) - Tijani (68. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Fotbalisté Slavie zvítězili v 8. kole první ligy v Pardubicích 1:0. Pražané v sezoně nejvyšší soutěže stále neprohráli a posedmé naplno bodovali. Zápas rozhodl v 28. minutě z penalty Václav Jurečka. Vršovičtí se posunuli do čela neúplné tabulky o tři body před městského rivala a obhájce titulu Spartu, která má ale zápas k dobru. Východočeši potřetí z posledních čtyř kol prohráli a jsou dvanáctí.

Slávisté bodovali i v sedmém vzájemném ligovém zápase a pošesté za sebou Pardubice porazili, navíc bez inkasované branky. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského se vítězně naladili na čtvrteční úvodní utkání skupiny Evropské ligy na hřišti Servette Ženeva a následné derby se Spartou, kterou přivítají tři dny nato v příštím kole nejvyšší soutěže.

V základní sestavě Pardubic poprvé nastoupili kolumbijský stoper Ortiz a záložník Daněk, kteří přišli na hostování. V brance hostů dostal podruhé za sebou přednost Mandous a na hrotu útoku Tijani.

Utkání v úvodu nenabídlo žádnou větší šanci. Slavia poprvé zahrozila až ve 22. minutě, Tijani ale po Douděrově centru hlavičkoval vedle. O chvíli později domácí gólman Budinský vyrazil Douděrovu střelu z hranice šestnáctky.

Ve 27. minutě pardubický bek Surzyn zastavil nedovoleně ve vápně Provoda a rozhodčí Pechanec nařídil pokutový kop pro Pražany. Odpovědnost na sebe opět vzal Jurečka. Nejlepší střelec minulé ligové sezony nezaváhal a prosadil se ve druhém kole po sobě. Vršovičtí zahrávali už pátou penaltu v ligovém ročníku, nejvíce ze všech týmů.

Poté Jurečka vypálil zpoza vápna a domácí brankář jeho přízemní pokus vytáhl mimo tři tyče. V nastavení úvodního dějství český reprezentant zamířil z hranice vápna pouze do Budinského náruče.

Zkraje druhé půle Kukučka přišel o míč, jenže zcela volný Wallem v jasné šanci pardubického brankáře neprostřelil. Jurečka pak v další šanci nevyzrál na Budinského z úhlu. Po hodině hry Provod hlavou prodloužil Wallemův centr a Jurečka před brankou zakončil nad.

Pardubičtí Mandouse pořádně prověřili až v 87. minutě. Střídající kamerunský útočník Mukwelle však debut v české lize brankou neoslavil, neboť jeho hlavičku po Hlavatého rohu hostující gólman vytáhl.

Východočeši mají nadále s pěti brankami spolu s Jabloncem a Zlínem nejhorší útok ligy. Zato Slavia potvrdila, že má se čtyřmi inkasovanými góly nejlepší obranu v soutěži.

 

FK Jablonec - Slovan Liberec 1:1 (0:1)

Branky: 53. Tekijaški - 8. Tupta z pen. Rozhodčí: Berka - Pečenka, Vyhnanovský - Kocourek (video). ŽK: Tekijaški, Jovovič - Chaluš, Červ, Žambůrek, Hudák. Diváci: 3650.

Jablonec: Hanuš - Čanturišvili, Tekijaški, Hurtado, Polidar - Hübschman (63. Houska), F. Souček (82. Alégué) - Černák (27. Jovovič), Kratochvíl, Chramosta - Drchal (46. Krulich). Trenér: Látal.

Liberec: Vliegen - Fukala, Chaluš, Mikula - Ghali, Červ, Žambůrek, Preisler (72. Hudák) - Doumbia (88. Rabušic) - Kulenovič (72. Okoh), Tupta (59. Frýdek). Trenér: Kozel.

Jablonec ani v osmém kole naplno nebodoval a jako jediný v soutěži stále čeká na vítězství. Svěřenci trenéra Radoslava Látala si připsali už pátý nerozhodný výsledek v ligové sezoně a v tabulce jsou čtrnáctí. Liberečtí v podještědském derby popáté za sebou bodovali, už tři kola ale nezvítězili. Mužstvu kouče Luboše Kozla, který v minulosti vedl Jablonec, patří 10. místo.

Liberečtí byli v úvodním poločase od začátku lepší. Hned v první minutě se dostal z pravé strany do šance Doumbia, hrající 50. duel v české lize, a gólman Hanuš přízemní pokus vytáhl na roh. Za další tři minuty trefil Preisler při centru z levé strany ve vápně do ruky Čanturišviliho a sudí Berka po zásahu videorozhodčí a přezkoumání situace ze záznamu nařídil penaltu.

Tupta na rozdíl od nedávného utkání s Bohemians 1905 z penalty nezaváhal a poslal Slovan do vedení. Slovenský reprezentant si připsal premiérovou branku v tomto ročníku české ligy. Hosté pokračovali v aktivitě a Hanuš ve 13. minutě vyrazil na roh Preislerovu střelu z dálky.

Domácí se vůbec nemohli dostat do tempa a za celou první půli neměli vyloženou možnost. Navíc už po necelé půlhodině museli střídat, místo zraněného Černáka naskočil Jovovič. Drchal pak v tísni po přihrávce z levé strany nezakončil. Na opačné straně po brejku Hanuš vytáhl Kulenovičovu ránu, akci ale předcházel ofsajd.

Do druhého dějství nasadil jablonecký trenér Látal k premiéře v české lize osmnáctiletého útočníka Krulicha. Domácí znatelně přidali, ale první větší možnost měl Slovan, proti Doumbiovi zasáhl Hanuš.

Jablonečtí se podobně jako Slovan v úvodu prosadili v osmé minutě druhé půle. Centr z rohového kopu od Polidara, hrajícího 100. ligový duel, si ve vápně našel Tekijaški a ten v akrobatické pozici zády k brance umístil balon k tyči. Šestadvacetiletý srbský obránce se dočkal prvního gólu v české lize.

Domácí výrazně ožili, Polidar však mířil jen do boční sítě. Liberci pak pomohl příchod střídajícího Frýdka. V polovině druhého dějství po Žambůrkově centru z přímého kopu se po zmatcích v domácí obraně otřel míč o tyč. Ghaliho střelu poté vyrazil Hanuš.

V 80. minutě mohl na druhé straně rozhodnout Krulich, brankář Vliegen ale jeho technický pokus k zadní tyči konečky prstů vytáhl na roh. Závěrečný jablonecký tlak už vítězný gól nepřinesl.

 

FC Zlín - Viktoria Plzeň 1:7 (1:4)

Branky: 24. Vukadinovič - 20. a 25. Šulc, 49. a 57. Durosinmi, 4. Chorý, 45.+2 Bucha, 86. Kliment. Rozhodčí: Hocek - Matoušek, Kotalík - Adámková (video). ŽK: Tkáč, Didiba - Kopic. ČK: 7. Černín (Zlín). Diváci: 3938.

Zlín: Rakovan - Cedidla, Simerský, Didiba, Reiter (57. Pidro) - Černín - Vukadinovič (46. Žák), Janetzký, Tkáč (30. Kolář), Bartošák (83. Bužek) - Fantiš (46. Ndiaye). Trenér: Vrba.

Plzeň: Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Kopic (62. Jirka), Bucha (62. Traoré), Kalvach, Cadu - Šulc (62. Vlkanova) - Chorý (70. Vydra), Durosinmi (62. Kliment). Trenér: Koubek.

Západočeši jsou v neúplné tabulce čtvrtí, navíc mají k dobru odložený zápas v Mladé Boleslavi. Zlínu, jenž vede bývalý plzeňský trenér Pavel Vrba, patří poslední místo. Svěřenci kouče Miroslava Koubka se dnes ideálně naladili na čtvrteční úvodní duel skupinové fáze Evropské konferenční ligy s kosovským týmem Ballkani.

Ráz zápasu výrazně ovlivnil jeho úvod, který byl o deset minut posunutý, protože zdravotníci v hledišti ošetřovali diváka, jenž zkolaboval. Hned v první minutě plzeňský gólman Staněk vytáhl na roh hlavičku Cedidly.

Vzápětí spálil Cadu vyloženou šanci, neboť ze tří metrů před prázdnou brankou trefil jen břevno. Nicméně ve čtvrté minutě už Plzeň vedla, z hranice šestnáctky vypálil přesně k tyči Chorý. Do plzeňských karet pak nahrálo vyloučení domácího Černína za faul vysokou nohou na hrudník Durosinmiho.

Západočeši si v přesilovce vytvořili územní převahu a svůj nápor korunovali druhým gólem, když míč odražený od břevna po hlavičce Cadua poslal do sítě Šulc.

Zlín sice ve 24. minutě snížil výstavní brankou Vukadinoviče, který poslal do sítě Staňkem vyboxovaný míč po rohu. O minutu později ale odpověděl Šulc svým druhým gólem v utkání. Ofenzivní záložník pátou trefou v ročníku dotáhl nejlepší ligové střelce Haraslína (Sparta) a Juliše (Olomouc).

Trvalý nápor Viktorie občas narušil brejkový výpad "Ševců", ale další gól přidali zase hosté přesnou střelou Buchy v nastavení první půle. Plzeňský záložník si v sezoně polepšil na čtyři ligové góly.

Ve druhém poločase dominance Plzně pokračovala, brankově ji vyjádřil dvěma zásahy Nigerijec Durosinmi a v 86. minutě dokonal zlínský debakl sedmou brankou Kliment, jenž skóroval poprvé v ligové sezoně.

Plzeňští dosáhli nejvyšší ligové výhry od listopadu 2021, kdy doma deklasovali 6:0 Bohemians 1905. Viktoria v nejvyšší soutěži porazila Zlín pošesté za sebou a prohrála tady jediný z posledních devíti duelů.

 

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 5:0 (3:0)

Branky: 11. a 70. Birmančevič, 20. Wiesner, 45.+1 Haraslín, 81. Olatunji. Rozhodčí: Všetečka - Nádvorník, Kubr - Machálek (video). ŽK: Valenta, Doski (oba Slovácko). Diváci: 17.039.

Sparta: Vindahl - Sörensen (61. Vitík), Panák, Krejčí - Wiesner (71. Preciado), Sadílek, Kairinen (61. Laci), Ryneš - Birmančevič, Haraslín (71. Pešek) - Kuchta (61. Olatunji). Trenér: Priske.

Slovácko: Heča - Kadlec, Srubek (79. Kalabiška), Reinberk - Sinjavskij, Valenta (68. Daníček), Trávník, Doski - Mihálik (35. Kim Sung-pin), Holzer (68. Juroška) - Vecheta (79. Cicilia). Trenér: Svědík.

Letenští rozhodli o vítězství už v prvním poločase, kdy se postupně trefili Veljko Birmančevič, Tomáš Wiesner a Lukáš Haraslín, po změně stran upravili skóre opět Birmančevič a střídající Victor Olatunji. Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho se ideálně naladili na čtvrteční úvodní duel skupiny Evropské ligy proti kyperskému Arisu Limassol.

Krajní obránce a ekvádorský reprezentant Preciado, který do Sparty přišel jako poslední letní posila, začal na lavičce. V zápasové nominaci hostů chyběl záložník Petržela, na postu stopera nastoupil nečekaně Srubek.

Pražany ve 12. soutěžním utkání po sobě hnala vyprodaná Letná (17.039 diváků). Domácí poprvé udeřili v 11. minutě. Srubek ve vápně možná nedovoleně zastavil Kuchtu, k odraženému míči se ale dostal Birmančevič a ten přízemní střelou otevřel skóre. Slovácko ve čtvrtém venkovním utkání v ročníku nejvyšší soutěže poprvé inkasovalo.

V další šanci se po Kuchtově přihrávce ocitl Haraslín, jeho střelu ale bývalý sparťanský brankář Heča chytil. Ve 20. minutě se Letenští dočkali druhého zásahu, když se Wiesner prosadil prudkou ranou zpoza šestnáctky. V aktuálním ročníku nejvyšší soutěže se zapsal mezi střelce potřetí.

Po půlhodině hry zastavilo dělovku sparťanského záložníka Ryneše břevno, Haraslín zase neuspěl proti Hečovi z úhlu. V nastavení úvodního dějství však slovenský reprezentant stál na konci rychlého brejku a po Birmančevičově nahrávce zakončil do prázdné branky. Haraslín skóroval v dresu Sparty ve třetím soutěžním utkání po sobě a šestou trefou v ligové sezoně se osamostatnil v čele pořadí nejlepších kanonýrů.

Hosté málem zkorigovali stav v 53. minutě, jenže domácí gólman Vindahl konečky prstů vytáhl Holzerovu střelu zblízka na tyč. Hráči Slovácka se ještě u rozhodčího Všetečky dožadovali penalty za údajný faul Wiesnera na Doskiho. Na druhé straně Kuchta ideálně nezakončil při postupu na branku.

V 70. minutě přidali domácí čtvrtou trefu. Haraslín vystihl rozehrávku střídajícího Daníčka, který si připsal 300. start v lize, vyměnil si balon s dalším příchozím hráčem z lavičky Olatunjim a naservíroval ho před opuštěnou branku Birmančevičovi. Srbský křídelník zaznamenal třetí zásah v ligové sezoně.

Poté si premiéru v české lize odbyl Preciado a Olatunjiho střelu vyškrábl Heča na boční síť. Na opačné straně se střídající Juroška zbavil Panáka i Ryneše, na vyběhnutého Vindahla však nevyzrál.

V 81. minutě stanovili domácí konečný výsledek po akci dvou střídajících hráčů. Pešek nacentroval do vápna a Olatunji se hlavou nemýlil. Nigerijský útočník se v lize trefil za Pražany poprvé.

Sparta má s 24 vstřelenými brankami nejlepší útok soutěže, pět tref v jednom utkání zaznamenala potřetí v ligové sezoně. V lize si připsala nejvýraznější triumf od července 2021, kdy stejným poměrem zvítězila v Liberci. Naopak Slovácko zaznamenalo nejtěžší prohru od debaklu 0:6 v Jablonci v červenci 2019.

Pražané doma v ligovém ročníku zvítězili i ve čtvrtém utkání. Celek z Uherského Hradiště venku v sezoně nejvyšší soutěže poprvé nebodoval.