Dnes Čtvrtek - polojasno 23°C
Zítra Pátek - obcasny-dest 18°C
Čtvrtek 2. 5. 2024
Svátek má Zikmund
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Vstup do kanalizace pod Staroměstskou radnicí na den otevře dveře
Historická kanalizace pod Staroměstskou radnicí. Foto: archiv

Vstup do kanalizace pod Staroměstskou radnicí na den otevře dveře

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou zájemcům v sobotu 7. října komentované prohlídky Cizineckého vstupu, unikátního kanalizačního prostoru přímo pod Staroměstskou radnicí.

„Vstup je zdarma, podmínkou je registrace na webových stránkách www.pvk.cz, která odstartuje 20. září hodinu po půlnoci. Celkem nabídneme třináct prohlídek, kapacita na každou z nich je 25 osob,“ sdělil tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Návštěvníci sebou musí přinést vytišnenou vstupenku nebo se vstupenkou prokázat v mobilu. První prohlídka začíná v 9:30 a poslední je v 16:30, sraz je před dveřmi napravo od orloje. Délka prohlídky je zhruba dvacet minut.

Cizinecký vstup pod Staroměstskou radnicí je spojnou komorou, ve které začíná stoka A. Tato stoka vede Pařížskou ulicí pod Čechův most, pokračuje ulicí Korunovační, Stromovkou a končí na Ústřední čistírně odpadních vod v Bubenči. Její celková délka je větší než tři kilometry a odvádí odpadní vody z oblastí Prahy 1, 2, 3 a části Prahy 5. Vzniká soutokem sběračů z Malého náměstí, Melantrichovy ulice, Železné a Celetné ulice.

Stoka je vyrobena z hladkých cihel, má kluzký povrch, aby se na dně nezachytávaly odpadky, a je vystavěna v jedinečném vejčitém profilu. Ani po více než sto letech nebyla vyčerpána kapacita kanalizační sítě navržené anglickým projektantem Williamem H. Lindleyem.


Autor: Jan Puci

Pro Miminka do dlaně

Dnes v 05:14

V neděli 5. května se slaví Světový den rodičů předčasně narozených dětí. Nedoklubko organizuje na tento den charitativní běh/procházku s cílem podpořit rodiče předčasně narozených dětí na jednotkách intenzivní a intermediální péče 27 českých perinatologických center, kde se specializují na péči...

Malostranský hřbitov: Májové slavnosti

Včera v 10:38

Spolek Malostranský hřbitov zve na již 15. ročník obnovených Májových slavností, který se uskuteční v neděli 19. května od 14 hodin na Malostranském hřbitově. Na akci proběhne křest nejnovější publikace o hřbitově, tentokrát zaměřené na téma železnice.

Prohlédněte si vilu Karla Kramáře na Letné

Včera v 09:35

Na státní svátek 1. května připravil Úřad vlády první z letošních dnů otevřených dveří. Prohlédnout si budete moci vilu prvního československého premiéra Karla Kramáře na Letné.

Běh pro Paměť národa 2024 v Praze

Včera v 08:18

Devátý ročník Běhu pro Paměť národa v sobotu 11. května v 8:30. Trasy povedou oborou Hvězda. A na výběr bude několik možností – měřené běhy s hromadným startem na 5 nebo 10 km a štafeta 4× 2,5 km, neměřený běh na 1 km, do kterého se můžou zapojit třeba i rodiče s kočárky i závody pro děti na 200 a...

Sobota: Street food na Smíchově

30. dubna 2024 ve 14:21

Street food na náplavce se koná v sobotu 4. května od 10 hodin.

Dopravní podnik hlavního města Prahy zve do Depa Kačerov

28. dubna 2024 v 06:59

Den otevřených dveří Depa Kačerov se koná v sobotu 4. května od 10 do 16 hodin v rámci oslav 50 let pražského metra.

Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století

28. dubna 2024 v 06:02

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter. Ve středu 1. května v ve 13:30 hodin se projdete Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století.

Prohlídka areálu Zahrad se hřbitovem v Suchdole

26. dubna 2024 ve 20:17

Komentovaná prohlídka areálu Zahrad se hřbitovem u kaple sv. Václava v Praze-Suchdole s architektem Jakubem Červenkou se koná v sobotu 27. dubna.

Anglo-American University láká na Spring Music Festival

26. dubna 2024 ve 13:29

Neděle 28. dubna bude na pražské Anglo-American University (AAU) patřit hudbě. Studenti tu pořádají další ročník dne plného hudby a tance pod názvem Spring Music Festival. Program se uskuteční přímo na nádvoří Thurn-Taxisova paláce, kde AAU sídlí, a také v místním podniku Café...

Praha 6: Trhy v sobotu na Kulaťáku

26. dubna 2024 v 06:16

V sobotu na Kulaťáku má být příjemné počasí a nakoupíte zeleninu, ovoce a letos poprvé se představí Jamboz – zelenina z rodinné farmy.

Vysočanská Véčka zvou seniory do pivovaru

25. dubna 2024 v 15:20

Komentovaná prohlídka 30. dubna s majitelem minipivovaru Beznoska. Minipivovar sídlí v bývalé školní budově na Proseku a od roku 2013 vaří svoje pivo. Výčep zdobí varna a z restaurace můžete sledovat prosklený ležácký sklep.

Libeňská pouť

25. dubna 2024 v 07:21

Jarmark, netradiční pouťové atrakce, kolotoč na „ruční pohon“, kotrmelčák, hlavotoč, zvířátková střelnice z minikuší, barbarské sekery, ražba pamětní mince, malování na obličej, pohádka pro děti, pěvecké a varhaní koncerty, komentované prohlídky kostela sv. Vojtěcha a stánky...

Dyzajn market Máj

24. dubna 2024 v 15:48

Dyzajn market Máj se koná 18. a 19. května na Výstavišti v Holešovicích, oba dny od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma a bez bariér.

Seafood & Prosecco opět na Grébovce

24. dubna 2024 ve 13:44

Nejlepší kalamáry, krevety, chobotnice, tuňáka, pražmu, mořského vlka a další laskominy z grilu na dřevěném uhlí v neděli 28. dubna od 12 hodin. Chybět nebudou ani oblíbené předkrmy v podobě oblíbených tataráků a pomazánek.

Praha 1: Den otevřených dveří Střediska sociálních služeb

24. dubna 2024 v 07:36

Zájemci z řad seniorů a jejich rodin se mohou přijít podívat do Střediska sociálních služeb v pondělí 29. dubna.

Další články
Nahoru