Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2023 17:00
Čas čtení 1:59
Radim Šlechta

Nový seriál od tvůrce Knives Out a Breaking Bad: Poker Face není žádný bullshit a dostane tě „S ledovým klidem“

Nový seriál od tvůrce Knives Out a Breaking Bad: Poker Face není žádný bullshit a dostane tě „S ledovým klidem“
Zdroj: Peacock
FILMY A SERIÁLY SKYSHOWTIME
Uložit Uložené

Seriál S ledovým klidem se asi nestane legendou, ale budeš se na něj každý týden těšit.

Vypadá to, že vyšetřování vražd se může ujmout skoro každý. Detektiv už není elegantní jemný drsňák v dlouhém plášti, a když si Colombo nedával pozor, nahradil ho Lucifer nebo sériový vrah. Českých i zahraničních detektivek je tolik, že to člověk sotva stíhá, a vytvořit originální krimčo není vůbec snadný úkol. Seriál S ledovým klidem (v anglickém originále Poker Face) ale ukazuje, že to pořád ještě jde.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Chris Hemsworth drandí ve formuli a Riz Ahmed to neslyší Co si pustit o víkendu: Chris Hemsworth drandí ve formuli a Riz Ahmed to neslyší 15. září 2023 14:00

Jeho hlavní hrdinka Charlie (Natasha Lyonne) musí pro vlastní bezpečí zmizet z domova a její cesta nebude vůbec klidná. Tak jako Johnny Depp ve Strach a hnus v Las Vegas musel plácačkou zahánět netopýry, musí se Charlie poprat s řešením záhadných vražd. A protože má zvláštní schopnost poznat, kdy člověk lže, zvládá to v klidu s plechovkou piva v jedné a cigaretou v druhé ruce a ještě u toho stihne proscrollovat Twitter.

Poker Face
Zdroj: Peacock


A právě to budeš na hlavní hrdince milovat. Přestože zápletky jednotlivých epizod nejsou bůhvíjak originální a narazíš v nich sem tam na nějaké klišé, díky sympaticky drzé a přisprostlé Charlie se budeš stále dobře bavit. Bývalá servírka z casina si stihla prožít gamblerskou kariéru a díky své schopnosti vyhrát dost peněz se dostala na „hráčský blacklist“. S ničím se nikdy příliš nemaže a kohokoliv bez servítek usvědčí ze lží a dotlačí ho do kouta, jen aby udělala správnou věc a mohla se svým Plymuthem Barracuda pokračovat v cestě. 

Za S ledovým klidem stojí Rian Johnson, který režíroval oba díly oblíbené detektivky Na nože (Knives Out), Star Wars: Poslední z Jediů nebo několik dílů úspěšného seriálu Perníkový táta (Breaking Bad). S ledovým klidem je první seriál, za kterým stojí jako hlavní tvůrce. Podílel se na scénáři, produkoval ho a režíroval několik epizod.
Poker Face
Zdroj: Peacock

Jako diváci navíc hned od začátku víme, co se doopravdy stalo i kdo je vrah (příběh se s příchodem Charlie na scénu vždy „vrátí v čase“), takže se nemusíme pokoušet sbírat scénářem poházené drobečky a snažit se záhadu rozlousknout na vlastní pěst. Seriál je ale napsaný tak, aby se z něj i navzdory tomu nevytratilo napětí. O Charlie se můžeme bát, můžeme být naštvaní na padouchy nebo jen pozorovat, „jak na to asi přijde tentokrát“. 

Doporučeno
Tip na film: Zfetovaný Zlatoslav Poirot cháluje dortíky v Benátkách Tip na film: Zfetovaný Zlatoslav Poirot cháluje dortíky v Benátkách 14. září 2023 11:00

Kromě toho je velmi zábavné poslouchat, jak se Charlie baví s lidmi, kteří o její schopnosti vědí. Dialogy obecně nešustí papírem, jsou dobře napsané a podporují obraz S ledovým klidem jako napínavé konverzační road movie. 

Těšit se můžeš taky na několik zajímavých guest stars, jako je Adrien Brody, Ron Pearlman, Joseph Gordon-Levitt nebo Hong Chau. S ledovým klidem se pravděpodobně nestane takovou legendou jako zmíněný Breaking Bad, ale přinejmenším jde o fajn sérii, kterou si jednou za týden pustíš a budeš se u ní dobře bavit.

Kde si seriál pustit: SkyShowtime
Délka seriálu: 8 hodin 37 minut (epizoda 43 až 66 minut)
Tvůrce: Rian Johnson
Režie: Rian Johnson, Iain B. MacDonald, Tiffany Johnson, Lucky McKee 
Scénář: Rian Johnson, Alice Ju, Wyatt Cain, Christine Boylan, Charlie Peppers 
Hrají: Natasha Lyonne, Joseph Gordon-Levitt, Adrien Brody, Stephanie Hsu, Benjamin Bratt, Lil Rel Howery, S. Epatha Merkerson, Nicholas Cirillo, Niall Cunningham 
Domů
Sdílet
Diskuse