Hybatele rezonance otevře klavírista Jan Bartoš s programem Kabeláče a Smetany

V pořadí šestý ročník cyklu sólových recitálů Hybatelé rezonance, který nabízí mimořádná setkání s českou klavírní špičkou, otevře v pondělí 2. října Jan Bartoš. Vystoupí s programem z oceňovaného posledního CD. Posluchači se tak mohou těšit například na Sny Bedřicha Smetany nebo Osm preludií pro klavír Miloslava Kabeláče. V osobitých recitálech v prostředí Anežského kláštera nabízí Hybatelé rezonance koncerty čtveřice umělců, kteří na koncertním křídle C. Bechstein D 282 uvedou program dle vlastního výběru, sestavený exkluzivně pro tuto příležitost. Druhý z podzimních koncertů bude patřit Jitce Čechové, jejíž program zahrnuje skladby Vítězslava Nováka, Josefa Páleníčka, Leoše Janáčka, Jaroslava Ježka a Josefa Suka. První jarní koncert příštího roku bude v rytmu jazzu. Mimořádně sólově na Hybatelích rezonance vystoupí jazzový pianista Vít Křišťan. Cyklus pak uzavře Ivo Kahánek s programem, který zabrousí do světa autorů ovlivněných českou stopou.

Jan Bartoš se na Hybatele rezonance vrací po čtyřech letech s repertoárem své nejnovější nahrávky z února 2023, na níž představuje klavírní díla Miloslava Kabeláče a Bedřicha Smetany. BBC Music Magazine album ohodnotil jako „jednu z nejlepších a nejpodnětnějších nahrávek české klavírní tvorby za poslední roky“. „Kabeláčovo silně humanisticky zaměřené dílo vědomě navazuje na skladatelský odkaz Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka. Vždy jsem mezi těmito autory vnímal silnou vnitřní příbuznost. Paralely zahlédneme i v jejich uměleckých cestách. Byli nejen uznávanými skladateli, ale i respektovanými dirigenty a klavíristy,“ vysvětluje Jan Bartoš.

Skladby Vítězslava Nováka, Josefa Páleníčka, Leoše Janáčka, ale také Jaroslava Ježka si pro svůj sólový recitál vybrala Jitka Čechová. O jejích interpretačních kvalitách se posluchači přesvědčí 6. listopadu v Anežském klášteře. Autorský pojatý program recitálu Víta Křišťana 8. dubna volně naváže na Suitu Mandala premiérovanou s orchestrem SOCŘ na jaře 2023, odkáže na inspiraci polskou jazzovou líhní, jazzovými standardy a pozve do světa improvizace. Ivo Kahánek nakonec nabídne 13. května na Hybatelích rezonance atraktivní program sestavený z děl Domenica Scarlattiho, Johanese Brahmse, Ference Liszta a Bély Bartóka.

Sdílet článek: