LaLiga - souhrn 5. kola: Girona přidala další výhru

15.09.2023, 23:00, aktualizováno 18.09.2023, 23:00
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Girony (© AFP)

Barcelona neměla slitování s Betisem, nasázela mu pět branek a dostala se do vedení, v neděli večer každopádně Real Madrid skolil doma Real Sociedad, a Bílý balet je tak nakonec s 15 body první. Za vedoucí dvojicí se překvapivě drží Girona, která v pondělní dohrávce zvládla přestřelku na půdě Granady...

Granada CF - Girona FC 2:4

18.09.2023 21:00

Góly: 63. Myrto Uzuni, 85. Lucas Boyé - 22. Viktor Cyhankov, 31. Sávio, 34. David López, 89. Yan Couto

Girona stále neubrala nohu z plynu a v pátém kole LaLigy porazila Granadu na její půdě 4:2. Fantastickou formu hosté potvrdili již v prvním poločase, kdy si vytvořili až tříbrankový náskok. Největší zásluhu na zisku tří bodů měl brazilský útočník Sávio, jenž sám vstřelil jeden gól a na další asistoval. Gironistes i přes zhoršený výkon ve druhém dějství stále od startu ligového ročníku nepoznali přemožitele, přičemž počtvrté v řadě zvítězili. Lépe už jsou na tom v tabulce pouze giganti Real Madrid a Barcelona.

Hostující Girona na startu sezony překvapivě proháněla čelo soutěže, na čtvrtém místě tabulky měla po třech výhrách v řadě na kontě 10 bodů, a tak se Granada jevila jako vcelku jednoduché sousto. Domácí tým byl totiž letošním nováčkem LaLigy a vedle jediného vítězství zatím sbíral jen prohry.

Hned v šesté minutě hry musel Paulo Gazzaniga likvidovat první šanci, když na jeho branku vyslal nebezpečný centrovaný balon José Callejón, se kterým si však hostující gólman dokázal poradit. Skóre tak ve 22. minutě otevřela Girona. Viktor Cyhankov napřáhl po rychlé akci na velkém vápně a trefil se nechytatelně k levé tyči.

Hosté své vedení zdvojnásobili po půlhodině hry, když před pokutovým územím napřáhl ke střele Sávio a jeho ránu do pravé části branky zastavila až síť. Za další čtyři minuty přidal třetí gól Gironistes po dobře sehrané standardní situaci David Lopéz.

Po začátku druhého poločasu se v 54. minutě dostali do první šance Andalusané, ale s přízemní střelou Myrta Uzuniho si Gazzaniga poradil. V 63. minutě se domácím povedlo alespoň snížit, a to zásluhou Uzuniho, který si na zadní tyči našel míč, jenž tam propadl po rohovém kopu.

O 10 minut později mohli Granaďané po chybě v rozehrávce inkasovat už počtvrté, ale Raúl Fernández zaváhání na poslední chvíli napravil. V 85. minutě snížil na rozdíl jediné branky Lucas Boyé, kterému balon před branku perfektně naservíroval Famara Diédhiou. Záhy však vítězství Blanquivermells pojistil Yan Couto.

Girona tak pokračovala na vítězné vlně a připsala si letošní čtvrtou výhru. V příštím kole se představí 23. září doma proti Mallorce, Granada o den později nastoupí na hřišti Las Palmas.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Sociedad 2:1

17.09.2023 21:00

Góly: 46. Federico Valverde, 60. Joselu - 5. Ander Barrenetxea

Real Sociedad se i přes dobrý výkon nenaladil na duel Ligy mistrů proti Interu Milán úspěšným výsledkem, když padl v pátém kole LaLigy na hřišti Realu Madrid 1:2. Sebevědomí hosté byli odměněni za svoji snahu v páté minutě, kdy se ve vápně prosadil nikým nehlídaný postrach všech komentátorů Ander Barrenetxea. Stav oboustranně atraktivního utkání však pomohl překlopit na stranu domácích dvěma asistencemi Fran García, jenž takřka okamžitě po návratu ze šaten našel zakončujícího Federica Valverdeho a stoprocentní bilanci Bílého baletu následně hlavičkou uchoval fotbalový cestovatel Joselu.

Hráči Realu Madrid měli před sebou po reprezentační pauze velmi nabitý program, královský klub se navíc stále musel potýkat se zraněním hvězdného Viníciuse Júniora. Radost mu ovšem dělal Jude Bellingham, který si fantastickou střeleckou formu z klubu přenesl i do reprezentace. Tentokrát ale Los Blancos nečekal lehký úkol, jelikož Baskové dosud neprohráli a v posledním vzájemném měření sil dokonce zvítězili 2:0.

Začátek duelu byl pro Bílý balet jako ze zlého snu. Už v páté minutě se z dorážky prosadil Barrenetxea, kterého našel úplně osamoceného uprostřed vápna skvostným pasem Takefusa Kubo. Následně dostal míč do sítě sám japonský štírek, nicméně jeho parádní trefu k levé tyči anulovalo ofsajdové postavení clonícího spoluhráče. Chvíli nato mohl odpovědět domácí celek, Joselu ale z dobré pozice napálil pouze břevno a následné akrobatické zakončení Rodryga se mezi tři tyče nevměstnalo. Rychlý Brazilec si mohl chuť spravit krátce před odehranou půlhodinou, pumelicí si ale na dobře postaveného Álexe Remira nepřišel. Na druhé straně se následně vytáhl i Kepa Arrizabalaga, který reflexivním zákrokem vyrazil hlavičku Mikela Merina.

Do druhé půle vstoupili hráči v bílých dresech daleko lépe než do té první. Odehrálo se pouhých 40 vteřin a na Santiago Bernabéu bylo daleko veseleji. Prsty v tom měl García, jenž zpětným pasem vybídl Valverdeho, jehož dělovka z hranice vápna skončila s přispěním tyče v síti. Sociedad sice inkasovaný gól herně nerozhodil, avšak domácí straně dodal potřebné sebevědomí v zakončení. To se projevilo po hodině hry, kdy se o obrat ve skóre postaral po dalším skvělém pasu Garcíi přesně hlavičkující Joselu, který tak před svým odchodem ze hřiště napravil nepovedený moment z první půle.

Real Madrid tedy domácí utkání zvládl a i nadále zůstal stoprocentní. V dalším kole jej bude 24. září čekat madridské derby s Atlétikem. Baskové změří ve stejný den síly s Getafe.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - UD Las Palmas 1:0

17.09.2023 18:30

Góly: 71. Dodi Lukebakio

Sevilla si v pátém kole LaLigy připsala první tři body, když na vlastním hřišti porazila Las Palmas 1:0. Souboj celků, které v novém ročníku čekaly na výhru, nabídl množství příležitostí na obou stranách. Aktivně hrající Rojiblancos dlouho deptal skvěle chytající Álvaro Valles, hostující obrana však nakonec neuhlídala Dodiho Lukebakia, jenž se trefil hned při svém prvním startu po příchodu z Berlína. Na týmu z Kanárských ostrovů se dost možná podepsaly i dopravní problémy, jelikož 15 hráčů zmeškalo čas odletu letadla a ke kádru se připojilo až s časovým odstupem.

Fanoušci Sevilly neměli po prvních třech kolech žádný důvod k radosti, jelikož v nich jejich oblíbenci nezaznamenali ani bod. Úsměv na tváři jim ovšem dodala staronová posila a zároveň španělská legenda Sergio Ramos, který dal přednost právě týmu, v němž vyrůstal, před velkými penězi ze Saúdské Arábie či Turecka. Společně s ním přišel do klubu i jeho bývalý parťák z Realu Madrid Mariano. Obě posily měly pomoci nastartovat celek, jenž se topil na posledním místě tabulky. Tentokrát Rojiblancos přivítali Las Palmas, které ale mělo jen o dva body více.

Hosté zahrozili již krátce po úvodním hvizdu, přízemní rána Jonathana Viery však volný prostor na zadní tyči těsně minula. Na příležitost žlutomodrých odpověděli Rojiblancos v šesté minutě, kdy projektil Rafy Mira k tyči vyškrábl Valles na roh. Gólman Las Palmas se v úvodu utkání rozhodně nenudil, neboť si o chvíli později souboj s Mirem zopakoval. Domácí kanonýr ale ani napodruhé Vallese hlavou nepřekonal. Diváci v Seville sledovali ofenzivní duel s množstvím příležitostí. Krátce před uplynutím úvodní půlhodiny byli blízko vedoucí trefě hosté, jenže projektil Munira El Haddadiho prosvištěl pouze vedle pravé šibenice. Skóre se neměnilo ani po tečovaném centru Adriá Pedrosy, který se zastavil o břevno Vallesovy branky.

Sevilla po změně stran držela otěže zápasu ve svých rukou a před hodinou hry mohla odskočit do vedení, pumelici Lucase Ocampose zpoza vápna však skvěle chytající Valles vyrazil. Gólman Las Palmas neinkasoval ani po situaci ze 68. minuty, kdy nadvakrát zneškodnil nebezpečnou ránu Youssefa En Nesyriho. Tlak Sevilly o chvíli později přece jen vyústil ve vedoucí trefu, když hostující brankář hlavičku En Nesyriho vyrazil pouze k nohám Lukabakia, jenž ranou na zadní tyč otevřel skóre. V závěru byli domácí blízko navýšení vedení, ránu Ivana Rakitiče ale Valles zneškodnil a Lukebakio dorážkou pouze rozvlnil boční síť. Hrdinou Rojiblancos se v nastavení stal Marko Dmitrovič, jenž obětavě zneškodnil střelu Javiho Muňoze.

Sevilla tak prolomila hrůzostrašnou sérii a vybojovala první vítězství v letošním ročníku. Další ligový duel sehraje 23. září, kdy se střetne s Osasunou. Klub z Kanárských ostrovů změří o den později síly s Granadou.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - UD Almería 2:1

17.09.2023 16:15

Góly: 45+5. Gerard Moreno, 90+4. Alexander Sørloth - 44. Sergio Akieme

Villarreal v pátém kole LaLigy otočil domácí utkání s Almeríí a díky brankám na konci obou poločasů si připsal vítězství 2:1. Na úvodní branku hostů nejprve odpověděl v nastavení úvodního dějství Gerard Moreno, aby pak v samém závěru druhé půle po asistenci Alberta Morena rozhodl gólem ve třetím po sobě jdoucím ligovém zápase Alexander Sörloth. Žlutá ponorka se tak výborně uvedla v prvním utkání pod vedením nového kouče Pachety, jehož klub angažoval v průběhu reprezentační přestávky.

Mizerný vstup Villarrealu do nové sezony vyústil ve vyhazov trenéra Quiqueho Setiena. Poslední tečkou španělského lodivoda byla prohra na půdě Cádizu 1:3. Žlutá ponorka měla zájem i o legendárního Raúla, nakonec však dostal přednost 55letý Pacheta. Jeho první zkouškou byla Almería, která také nezažívala úvod sezony podle představ. Ze čtyř utkání totiž získala pouze jeden bod a v tabulce tak byla na předposlední příčce.

Rojiblancos se velmi záhy vydali do slibného protiútoku, ve kterém se Adrián Embarba úspěšně protáhl mezi dvěma obránci domácího celku. Následně však místo zakončení ostudně zvolil simulaci pádu. Přestože Žlutá ponorka dominovala ve statistice držení míče, mnohem nebezpečnější byli hosté. Na hranici ofsajdu číhal Sergio Akieme, který si v následné situaci jeden na jednoho zkušeně poradil razantní střelou na bližší tyč. Villarreal ale ještě stihl zabrat a nakonec se odcházelo do poločasové přestávky za smírného stavu. Na konci kvalitně sehrané týmové akce stál Gerard Moreno, který se z úrovně pokutového puntíku nemýlil.

Domácí celek nastoupil po změně stran s motivací, kterou nabídl klasický gól do šatny. Nejblíže k převážení misek vah ve svůj prospěch byla Žlutá ponorka po protiútoku, který zakončoval razantní střelou Álex Baena, jeho pokus si však pohlídal Luís Maximiano. Na opačné straně zahrozil v 64. minutě sprintem od poloviny hřiště Luis Suárez. Dostal se až ke střeleckému zakončení, které ovšem nemělo správné parametry. Trestuhodným zahozením situace jeden na jednoho se předvedl o chvíli později také jeho spoluhráč Largie Ramazani. V závěrečných minutách se spustil mírný déšť, který měl povzbuzující účinek na ofenzivu Žluté ponorky. Sörloth číhal na vzdálenější tyči na přesný centrovaný míč z kopačky Alberta Morena. Norský útočník parádním úderem hlavou rozjásal příznivce domácího celku.

Villarreal tak po změně trenéra uspěl a získal všechny body. V následujícím kole se 24. září představí na půdě Vallecana, Almería změří o den dříve síly s Valencií.

Více informací k zápasu

Getafe CF - CA Osasuna 3:2

17.09.2023 14:00

Góly: 36. Stefan Mitrović, 51. José Ángel Carmona, 86. Nemanja Maksimović - 45. Iker Muñoz, 57. Ante Budimir (pen.)

Fotbalisté Getafe zvítězili v pátém kole LaLigy nad Osasunou 3:2, pět gólů přitom vzájemný souboj nabídl naposledy v roce 2008. Skóre utkání otevřel domácí stoper Stefan Mitrovič, tým z Pamplony však srdnatě bojoval a nadvakrát se vrátil do zápasu. Potřetí se mu to ovšem nepovedlo, a autorem vítězné branky se tak stal další Srb Nemanja Maksimovič. Hosté tak na půdě Azulones nezískali všechny body už po jedenácté v řadě. Rozhodujícímu momentu z 86. minuty již přihlížel přímo z trávníku také Mason Greenwood, jehož příchod z Manchesteru United uvítali domácí fanoušci s až nepochopitelně otevřenou náručí.

Getafe v posledních několika týdnech žilo především z příchodu diskutovaného Greenwooda, což rozvířilo vlny na sociálních sítích po celém světě. Fanoušci madridského klubu si ovšem 21letého Angličana užívali, což dokazovala například i videa z otevřeného tréninku pro veřejnost nebo rekordně vysoký prodej jeho dresů. Právě před zraky vlastních fanoušků si chtěli Azulones připsat tři body. V tom jim měla zabránit Osasuna, která od startu ligového ročníku střídala výhry s prohrami.

Diváci, kteří se lehce opozdili po cestě na stadion Coliseum Alfonso Perez, nemuseli ničeho litovat, protože první vážnější šance přišla až chvíli před uplynutí půlhodiny hry. Ostřílený Ante Budimir se dostal za obrannou linii, obešel vybíhajícího brankáře domácích a poslal míč do odkrytého zařízení. Celé situaci však přecházelo postavení mimo hru a trefa neplatila. Azulones se ujali vedení v 36. minutě. Mitrovič se zorientoval při rohovém kopu nejlépe a předvedl vítězné zakončení hlavou, přičemž asistenci si přesným centrem připsal Damián Suárez. Hosté však těsně před odchodem do šaten vyrovnali. Zmatku v pokutovém území využil Iker Muñoz.

Madridský celek se hned po změně stran vrátil do vedení, která však taktéž přiliš dlouho neudržel. Nejprve se při své premiéře v základní sestavě El Gety prosadil José Angel Carmona parádním zakončením hlavou, které vymetlo pavučinu v šibenici. V 57. minutě využil Budimir příležitost z 11 metrů, poté co byl sestřelen v podobné situaci jako u neuznané trefy z úvodního dějství. V určitých momentech to vypadlo, že oba celky jsou spokojeny s dělbou bodů. Nakonec to však byli domácí, kteří přidali rozhodující úder. Pár minut před koncem základní hrací doby se stal hrdinou Maksimovič. Jednalo se o další přesný přesný zásah hlavou pod břevno. Pro srbského záložníka to byla teprve šestá trefa v barvách Azulones od léta 2018, kdy posílil madridský celek. El Geta dokázala ubránit vítězství i přes obří množství nastaveného času.

Hráči Getafe tak dotáhli zápas do vítězného konce a po porážce s Realem Madrid získali tři body. V následujícím kole se 24. září střetnou s Realem Sociedad, Osasuna změří o den dříve síly se Sevillou.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Real Betis 5:0

16.09.2023 21:00

Góly: 25. João Félix, 32. Robert Lewandowski, 62. Ferrán Torres, 66. Raphinha, 81. João Cancelo

Hráči Barcelony deklasovali v pátém kole LaLigy Betis 5:0, a připsali si tak čtvrtou výhru v řadě. Jindy nepříjemný soupeř dokázal vzdorovat favoritovi zápasu jen 25 minut. Právě v tomto čase totiž ozdobil svou premiéru v základní sestavě Katalánců v létě příchozí Joao Félix. Na portugalského mladíka navíc o chvíli později navázal i matador Robert Lewandowski, jehož branka dodala Xaviho svěřencům potřebný klid. Po změně stran přidali Blaugranas další dvě trefy a i díky preciznímu výkonu obranných řad mohli fanoušci na Estadio Olímpico slavit výhru s čistým kontem i ve druhém domácím zápase.

Při pohledu na výkony Barcelony v úvodu sezony bylo až s podivem, že katalánský celek ze čtyř utkání vybojoval 10 bodů. Nutno ovšem podotknout, že v minulém kole na stadionu Osasuny mu k výhře pomohla i skupina rozhodčích, kteří byli při posuzování faulu předcházejícímu rozhodující penaltě velmi shovívaví k Lewandovskému. Velkou prověrku pro úřadujícího šampiona mohl představovat i Betis, který již stihl porazit Villarreal či obrat Atlético Madrid.

I přes herní převahu Blaugranas měli v úvodní čtvrthodině k otevření gólového účtu blíže zelenobílí, pumelice Luize Henriqueho ale o centimetry minula volný prostor na zadní tyči. Tempo hry však udávali Katalánci, kteří se ve 25. minutě ujali vedení, když Joao Félix po překonání hostujícího obránce nadvakrát propálil Ruie Silvu. Barcelona byla v zakončení mimořádně efektivní, neboť krátce po konci úvodní půlhodiny se z druhé střely na branku opět radovala. Vhodně načasované přihrávky Andrease Christensena využil Lewandowski a ranou o tyč překonal gólmana Betisu. Xaviho svěřenci vývoj hry kontrolovali a ještě před odchodem do šaten mohli udeřit potřetí, ránu Lewandovského ale odklidil skluzující Marc Bartra na roh. V nastavení mohli hosté nepříznivý stav korigovat, projektil Williana Josého ale vyrazil Marc-André ter Stegen skvělým zákrokem na roh.

Kouč Betisu byl před startem druhé půle nucen vystřídat zraněného Silvu, kterého v brance nahradil Francisco Vieites. Gólman, jenž naskočil do svého prvního utkání ve španělské nejvyšší soutěži, se mezi tyčemi objevil poprvé od prosince 2021. El Glorioso tahali za kratší konec provazu i po změně stran a v 62. minutě potřetí inkasovali, když se z přímého kopu prosadil střelou k levé tyči Ferrán Torres. Katalánci neměli s Vieitesem slitování a o čtyři minuty později jej překonali znovu, když přízemním projektilem uspěl Raphinha. Brazilský útočník se mohl do střelecké listiny zapsat hned dvakrát, následná rána z přímého kopu ale zamířila těsně nad. Skóre se přesto ještě jednou měnilo, když parádní představení Katalánců završil Joao Cancelo.

Betis na Estadio Olímpico nepřekvapil a odvezl si na jih Španělska porážku. Další ligový zápas sehraje 24. září doma s Cádizem, Barcelona bude o den dříve hostit Celtu Vigo.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - RCD Mallorca 0:1

16.09.2023 18:30

Góly: 85. Vedat Muriqi

Celta Vigo prohrála v pátém kole LaLigy na domácím hřišti s Mallorkou 0:1. Na šance skoupý duel nabídl výbuch emocí až v 69. minutě, kdy zvedal ruce nad hlavu domácí Jonathan Bamba. Bývalému hráči Lille však vzápětí úsměv z tváře sebral videorozhodčí. Ten totiž odhalil, že míč v inkriminovaném momentu brankovou čáru nepřešel. Rozhodnutí tak vzešlo až z kopačky horkokrevného Vedata Muriqiho, jenž prožil reprezentační sraz jako na horské dráze, když nejprve dvěma góly zazářil proti Švýcarsku, ale následně byl v duelu s Rumunskem už před přestávkou vyloučen.

Diváci na stadionu ve Vigu byli svědky střetnutí týmů, které se v úvodu nového ročníku vůbec nepotkaly s formou. Piráti zatím posbírali pouhé dva body a jenom díky více nastříleným brankám zatím neobsadili sestupové příčky. O něco málo lépe na tom byli svěřenci Rafaela Beníteze, kteří v posledním kole před reprezentační pauzou gólem z 87. minuty získali pro svého nového kouče jeho první výhru po návratu k trénování. Celkový zisk čtyř bodů však také velkou vlnu optimismu nebudil.

Obraz hry na začátku prvního dějství nasvědčoval tomu, že čtrnáctidenní pauza prospěla více celku z Baleárských ostrovů. Nejprve se dostal do nadějné pozice levý bek Toni Lato, ale svůj pokus nedokázal vpasovat mezi tři tyče. Poté si na zadní tyči našel centrovaný balon z rohového kopu Muriqi a hlavou jej nasměroval mimo dosah Ivána Villara. Za svého parťáka z brány tak musel zaskočit Iago Aspas, který hlavou odvrátil nebezpečí. Kapitán Los Celestes se o pár chvil později položil do vzduchu, ale jeho nůžky skončily pouze na tribuně.

Po změně stran vyprodukovali bleděmodří vůbec první střelu na branku v utkání. Byl u toho Fran Beltrán, který napřáhl z dobrých 25 metrů, k jeho smůle nechal vyniknout jen Predraga Rajkoviče. Domácí byli nadosah vstřelení úvodního gólu jen o pár minut později, když po hlavičce Carla Starfelta zvonila pouze pravá tyč. Následně svým volejem zahrozil opět Aspas, ale musel se smířit s tím, že si na první trefu v aktuálním ligovém ročníku musí ještě chvíli počkat. V 69. minutě se mohl radovat Bamba, ale jeho rána nebyla po přezkoumání videem uznána, protože míč podle všeho nepřešel čáru celým objemem. V samotném závěru se přece jen dočkal prozatimní smolař Muriqi, který si naběhl na prodloužený centr a na dlouhou nohu dopravil balon na místo určení.

Celta tedy na první letošní výhru nenavázala, na tu ovšem pro změnu dosáhl její soupeř. V dalším duelu ji čeká jedna z nejtěžších zkoušek, neboť 23. září vyzve ve venkovním duelu Barcelonu. Mallorca se ve stejný den představí v Gironě.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Atlético Madrid 3:0

16.09.2023 16:15

Góly: 5. Hugo Duro, 34. Hugo Duro, 54. Javi Guerra

Hráči Valencie zvítězili v rámci pátého kola LaLigy na domácí půdě nad Atlétikem Madrid vysoko 3:0. Hvězdou utkání se stal 23letý Hugo Duro, jenž ještě v prvním dějství stihl vsítit dvě branky. Třetí gól pak přidal po změně stran výstavní dalekonosnou ranou ještě o tři roky mladší Javi Guerra. Domácí tak poprvé od roku 2014 přehráli Los Colchoneros, kteří kvůli tomu premiérově v aktuálním ročníku odešli ze zápasu bez bodů.

Reprezentační pauza se Atlétiku protáhla z důvodu silného deště, který odložil utkání se Sevillou. Před tím se ovšem Madriďané prezentovali kvalitní hrou, na niž chtěli proti Valencii navázat. Svěřenci Diega Simeoneho naposledy deklasovali v derby Vallecano 7:0, v němž se dvakrát prosadil i Álvaro Morata, jenž střídal zraněného Memphise Depaye. Nizozemský útočník, jenž byl ve skvělé formě, se navzdory delší přestávce neuzdravil a nebyl Los Rojiblancos k dispozici.

Zápas nabídl skvělý start když domácí Duro po tečované přihrávce Sergiho Canose v páté minutě zblízka zavěsil nechytatelně pod břevno brány Los Colchoneros. Aktivní výkon Valencie pokračoval i poté, v krátkém sledu ale Christhian Mosquera z dobré pozice hlavičkoval mimo a ránu Canose doprostřed brány kryl Jan Oblak. Ve 34. minutě pak bylo ale na stadionu Mestalla znovu veselo, v hlavní roli byl opět Duro který po vyvezení Frana Péreze obešel dva obránce a připsal si třetí zásah v letošním ročníku. Hosté pak před pauzou navíc ztratili kvůli zranění Thomase Lemara.

Trenér Simeone reagoval na manko v poločasové pauze hned dvojím střídáním které mělo téměř okamžitý účinek, Moratova hlavička ale na bližší tyči neprošla přes pozorného brankáře Valencie. Neproměněná šance ho mohla o to více mrzet neboť o pár chvil později napřáhl zpoza vápna po výborné individuální akci Guerra a ranou do pravé šibenice donutil Oblaka potřetí kapitulovat. Domácí pak podržel Giorgi Mamardashvili, nebýt jeho zákroku tak by rána Ángela Correy zapadla přesně pod břevno. Hráči Atlétika pak ve zbytku utkání i přes zvýšenou snahu již skórovat nedokázali a z Mestally tak odjeli bez bodů i vstřeleného gólu.

Valencia tak oslavila cenné vítězství. V dalším kole Netopýři vyzvou 23. září Almeríi, Atlético se o den později utká v derby s Realem Madrid.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Cádiz CF 3:0

16.09.2023 14:00

Góly: 66. Gorka Guruzeta, 68. Asier Villalibre, 90. Iñaki Williams

Athletic v pátém kole LaLigy po výsledku 3:0 přehrál Cádiz, čímž prodloužil sérii neporazitelnosti na čtyři utkání v řadě. Domácí předvedli kvalitní útočný výkon, avšak dlouho se nemohli dočkat branky i kvůli dvěma nastřeleným břevnům Oihana Sanceta z první půle. Vše změnil až v 66. minutě gól Gorky Guruzety, na nějž bleskově navázal pojišťující trefou Asier Villalibre. Hosté tak nepotvrdili dobrou formu ze začátku nového ročníku a dalšího favorita o body neobrali.

V Baskicku se střetly dva celky, které měly v dosavadním průběhu sezony možná trochu překvapivě totožnou bilanci dvou výher, remízy a porážky. Z toho měli o poznání větší radost v Cádizu, který v loňském ročníku skončil pouhé dva body nad sestupovými příčkami. Žlutá ponorka neměla důvod si nevěřit ani nyní, neboť na hřišti v Bilbau uspěla ve dvou z posledních tří návštěv, pokaždé to navíc bylo s čistým kontem.

Rojiblancos se od počátku snažili o útočnou aktivitu, nicméně kromě jasné převahy v držení míče si nevypracovali nic, čím by mohli jakkoliv ohrozit Conana Ledesmu. Dobrou pozici pro skórování měl ve 24. minutě Guruzeta, který si naběhl na centr z přímého kopu z pravé části hřiště. Svou hlavičku ale nasměroval přímo do náruče brankáře hostů. Ještě blíž gólu byl o čtyři minuty později Sancet. Po centru zleva totiž hlavičkoval nikým nehlídaný do břevna. Baskové nadále utahovali šrouby. Álex Berenguer napřáhl po půlhodině hry k jedovaté střele a ta jen těsně prosvištěla vedle tyče. Krátce před pauzou pak brankovou konstrukci znovu orazítkoval Sancet.

Domácí fotbalisté navázali po poločase na svoji aktivitu a v 58. minutě se mohli radovat, to by ale nadvakrát nesměli zblízka selhat. Nejprve totiž předvedl senzační instinktivní zákrok Ledesma a hned následující dorážku odvážně zblokoval jeden ze skluzujících obránců. Sladkou odměnu si tak Baskové vychutnali až v 66. minutě. Guruzeta si naběhl na dlouhý centr a hlavičkou na zadní tyči potrestal Ledesmův špatný výběh. Hned za dvě minuty se k odraženému míči ve vápně dostal Villalibre a rovněž hlavou přidal druhý gól. Úplnou tečku za utkáním pak v nastavení třetí trefou napsal Iňaki Williams.

Athletic tedy proti outsiderovi zvítězil a připsal si třetí letošní triumf. Jeho dalším soupeřem bude 22. září Deportivo Alavés. Cádiz o dva dny později změří síly s Betisem.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Deportivo Alavés 2:0

15.09.2023 21:00

Góly: 43. Isaac Palazón (pen.), 82. Jorge de Frutos

Hráči Raya Vallecana odčinili v pátém kole LaLigy dvě ligové porážky v řadě, když na vlastní půdě porazili Alavés 2:0. Domácím k úspěchu pomohl v závěru první půle přísně nařízený pokutový kop, který s přehledem proměnil Isi Palazón. Los Vallecanos vývoj utkání kontrovali a krátce před koncem zásluhou Jorge de Frutose stvrdili své vítězství. Zároveň tak po debaklu s Atlétikem Madrid a prohře v Andalusii prolomili sérii dvou klání bez vstřelené branky. Deportivo naopak protáhlo svůj trend, kdy od startu sezony střídá výhry s prohrami.

Rayo se po výborném startu ročníku nevypořádalo s drtivým debaklem v městském derby od Atlétika. Ani proti Betisu se totiž tým, který v minulé sezoně dělal problémy i největším favoritům na titul, neprosadil a propadl se do středu tabulky. Z něj mu měl mimo jiné pomoci Palazón, jehož herní projev byl i přes nepřesvědčivé výkony Vallecana stále výborný. Alavés byl pro Madriďany po reprezentační přestávce značnou výzvou, jelikož po svém návratu mezi elitu získal už šest bodů.

Někteří diváci téměř začali slavit již v sedmé minutě, ale zakončení Sergia Camella pouze způsobilo iluzi úspěšné trefy, jelikož míč rozvlnil boční síť. Dalekonosná střela Palazóna měla pro hostujícího brankáře nepříjemnou trajektorii a proto ji Antonio Sivera vyřešil vyboxováním na rohový kop. Rayo vstoupilo do duelu mnohem lépe a prolomení bezbrankového stavu vypadalo býti pouze otázkou času.

Los Vallecanos se dočkali výhody pokutového kopu po zbytečném faulu obránce hostů. Palazón chladnokrevně poslal Siveru na opačnou stranu a zužitkoval šanci z 11 metrů. Baskové tedy odcházeli do poločasové přestávky s nejmenším možným deficitem.

Po změně stran se spustil velmi intenzivní déšť, který komplikoval tvorbu příležitostí. Přesto se Rayo téměř ujalo dvoubrankového náskoku, aby Sivera celou situaci odvrátil, tak se musel předvést parádním zákrokem světové třídy. Počasí se uklidnilo až po uplynutí hodiny hry, trávník byl však značně podmáčený.

Ve druhém dějství se na hrací půdu dostal i Ianis Hagi, syn slavného Gheorgheho. Právě mladík z Rumunska dokázal zakončit ze značného úhlu, Stole Dimitrievski se však předvedl kvalitním zákrokem, přestože se potýkal s malým zraněním. Krátce před koncem tak domácí stvrdili své vítězství, když využili rychlého protiútoku. Před brankou se ve správný čas a na správném místě objevil de Frutos, který se nemohl mýlit.

Vallecano po vysoké porážce potěšilo domácí publikum a připsalo si do tabulky tři body. V dalším kole Rayo vyzve 24. září Villarreal, Alavés se už o dva dny dříve střetne s Bilbaem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
5
5
0
0
10 : 3
15
2
FC Barcelona
5
4
1
0
13 : 4
13
3
Girona FC
5
4
1
0
11 : 4
13
4
Athletic Bilbao
5
3
1
1
9 : 4
10
5
Valencia CF
5
3
0
2
7 : 4
9
6
Rayo Vallecano
5
3
0
2
6 : 8
9
7
Atlético Madrid
4
2
1
1
10 : 4
7
8
Getafe CF
5
2
1
2
5 : 7
7
Cádiz CF
5
2
1
2
5 : 7
7
10
Real Betis
5
2
1
2
5 : 10
7
11
Real Sociedad
5
1
3
1
8 : 7
6
12
CA Osasuna
5
2
0
3
7 : 8
6
13
Villarreal CF
5
2
0
3
8 : 10
6
14
Deportivo Alavés
5
2
0
3
5 : 7
6
15
RCD Mallorca
5
1
2
2
4 : 5
5
16
Celta Vigo
5
1
1
3
4 : 7
4
17
Sevilla FC
4
1
0
3
6 : 8
3
18
Granada CF
5
1
0
4
9 : 16
3
19
UD Las Palmas
5
0
2
3
1 : 4
2
20
UD Almería
5
0
1
4
5 : 11
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (65)

Přidat komentář
Kongo

Po dlouhé době jsem fakt nadšený z výkonů Valencie. To nasazení mladíčků je vysoké. Takovou bojovnost za svoje klubové barvy jsem ve Valencii dlouho neviděl.

Reagovat
Eichel

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
Tony Stark

Dokedy tam chce Atlético Chola držať ? Už nemá čo tímu ponúknuť a s ním na lavičke nech zabudnú na úspechy.

Reagovat
Phillipinho

Opravdu budeme vsechno hazet na nej? Co treba podpora ze strany vedeni v poslednich letech?

Reagovat
Tony Stark

A na koho iného ? Podporu vedenia klubu má, takisto získal množstvo hráčov.

To, že je narcis ktorý nevie racionálne zhodnotiť a uvedomiť si, že už nemá čo tímu ponúknuť, je jeho chyba.

Reagovat
Phillipinho

Podivej se, co mu vedeni dalo v poslednich prestupovych oknech. Azpilicueta, Witsel nebo Galan? To jsou posily, se kteryma se ma hrat o titul a finalni faze v LM?

Reagovat
Eichel

Griezz, Depay, Molina, Lino, či de Paul sú ale slušní hráči...

Reagovat
Fairplay

Tak když mu dávali Felixe apod, tak jsme všichni viděli, jak s nimi nakládal Cholo očividně nějaký atraktivní ofenzivní fotbal hrát nechce, hráč jako Witsel je pro něj poklad. Byly časy kdy měl na každém postu extratřídu a stejně hrával bramboračku, on už Atléticu nemá co dát, bohužel po jeho odchodu dopadnou jak Tottenham po Pocchetinovi.

Reagovat
Phillipinho

Felix se sebou nalozil sam tom, ze je to nevychovanej fracek, kterej si mysli, ze je na tom kvalitativne podobne jako Messi, pricemz neni schopen slozit 2 dobry vykony v rade.

Nevim, teda kdy mel Chola na kazdym postu extratridu, nicmene letos mel jeden pozadavek - privest defenzivniho zaloznika. Tak mu ho vedeni neprivedlo a jeste mu po konci prestupovyho obdobi prodalo. Tresnickou na dortu je to, ze Cerezo (prezident) prohlasil, ze byt na miste Carrasca, tak odejde do Arabie take. Pritom vedel, ze Cholo ho chce udrzet.

Ver mi, ze Cholo je pro Atletico stale to nejlepsi.

Reagovat
Phillipinho

* prodalo Carrasca.

Reagovat
Jordi Alba

Konečně tu nekonzistentnost Felixe taky vidíš? Nebo to byl někdo jinej, kdo ho tu furt vyzdvihoval, už nevím.

Reagovat
Phillipinho

Tak Felix je nekonzistentni od zacatku angazma v Atleticu. On opravdu neni schopnej hrat nejak kontinualne dobre. Kolikrat ani v jednom zapase....

Reagovat
Jordi Alba

Proto jsem u něj dost skeptickej, vždycky mi přišel jako hráč co odehraje 3 zápasy dobrý a 3 k ničemu.

Reagovat
Gazdo

Bohuzial. Ale tie tri zapasy ked je dobry sa na neho velmi dobre pozera

Reagovat
Jordi Alba

Tak 3/6 je furt u nás na základ.

Líbí se mi Ferrán, jde vidět, že má konečně sebevědomí a on to v sobě prostě má. Polák by měl bejt furt záruka gólů, za nima mladej Yamal, už jenom naučit Raphinhu hrát fotbal a jdeme si pro treble.

Reagovat
Gazdo

Tak ja dufam ze sa chyti Roque namiesto toho Lewandowskeho aj ked sa obavam ze Roque proste nebude taky ten typicky hrot. Uvidime

Reagovat
Eichel

no ja mám z Lewu pocit, že má v sebe ako tak poslednú obstojnú sezónu.. ale snáď ma prekvapí

Reagovat
Jordi Alba

Já to taky myslel na tuhle sezónu.

Reagovat
Eichel

Tak to sme v riti

Ono ak sa napokon fakt ukáže, že sme kúpili za také peniaze hráča, ktorý nám dá jednu výbornú a jednu obstojnú sezónu v našej finančnej situácií a pak sa budeme modliť za Saudov..

Reagovat
Kluivert9

Tak konečně je v týmu, co chce hrát fotbal... uvidíme, co to s ním udělá.

Reagovat
Ferda Kokeš

Ten čas fakt hrozně letí. Obhajoby Chola tady píšeš už snad půl dekády.

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
romeo351

Reagovat
JakubOcko

Dneska na každým postě lepší hráč Nebral bych nikoho na výměnu a Griezmann hraje nějaké CDM? Víc bránil jak útočil Morata zralý na ručník nojo marodka se podepsala

Reagovat
Ed_Hazard

Durovi to zacina celkom sypat. Ma ho niekto nasledovaneho? Este v Castille som si od neho vela sluboval do buducna.

Reagovat
Phillipinho

Duro je dric, ale jinak podle me podprumernej utocnik. Polovinu svych ligovych golu dal Atleticu, jinak bida.

Reagovat
JakubOcko

Maká v každém zápase a není sobec jako většina útočníků... ne nadarmo jsem kupoval jeho dres

Reagovat
LAM

Pěkně se na to dneska koukalo. Tempo úplně jinde než před repre pauzou.

Jinak Cancelo na pravo obrovská kvalita. Hned je ta lajna úplně jinde, tak snad bude v pohodě i co do chování.

Reagovat
icka

No nesmí ho posadit na lavičku.

Reagovat
Kluivert9

Tak v Barce nemá kdo.

Reagovat
celeb

kapitán Roberto bude nespokojný a keďže hrával ešte so Xavim je veľmi veľká šanca, že ho bude Xavi pretláčať napriek zdravému rozumu.

Reagovat
sergi

No napríklad dnes je dosť pravedepodobné že nastúpi kapitán Roberto. Tvl.

Reagovat
Kluivert9

Nastoupil?

Reagovat
sergi

Nie v základe ale nastúpil.

Reagovat
Jordi Alba

Betis si klasicky přijel pro nakládačku.

Reagovat
Ferda Kokeš

Reagovat
dextroza_m

Njn, tym co nehraje beton...

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
sylarko

Viete mi niekto poslat link kde si mozem kuknut cely zapas zo zaznamu?

Reagovat
Gazdo

Tak zapas som pozrel az teraz zo zaznamu a musim uznat ze sa na to pozeralo dost dobre. Konecne tam nedal milion zaloznikov a hned sme boli nebezpecni aj smerom vpred. A teda Felixovi ked zrovna futbal chuti tak je radost sa na neho pozerat. Ak ma hrat v Barce takto tak sup vysolit co si za neho Atleti zapytaju. Len sa bojim ze mu to ako vzdy nevydrzi ale snad hej lebo takeho talentu je skoda. Jo a cela obrana Betisu je de facto nasa takze tych 5 golov ani tak neprekvapi

Reagovat
Elliasson

Nooo, včera jsem běžel 35 km v dresu Atletika. Ještě že mi nikdo neříkal, jak se vyvíjí zápas.

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
jany kozak

Reagovat
misinho7

Vykon teda mohol by lepsie ale Socky hrali dobre. Hlavne su 3 body.

Kubo prvy polcas delo. Fran bol mimo, no v druhy sa chytil a hned 2A.

Jude mohol natiahnut seriu ale ten ich brankar naozaj niektore top zakroky. Tak isto aj Kepa, aj ked obcas ma serie ze niekedy zbytocne odkopne ked tam ma X spoluhracov.

Reagovat
Tony Stark

Brahim už musí byť ďalší zápas v základe.

Reagovat
teenz

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
wyqinac

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj, mám přes uživatele vitasrp lístky na zápas Bayern Mnichov - Manchester United teď ve středu v Allianz Aréně. Bohužel mi odpadl spolucestující a jeden lístek bych mohl nabídnout. Měl by někdo zájem? Jak jsem nakoupil, tak prodávám - cena tedy 2700 Kč.

Reagovat
celeb

preferuje sa pohľadná slečna do 30 rokov, najlepšie fanynka MU.

Reagovat
ACSeRw!n

tak to te slusne natah bracho

Reagovat
Jordi Alba

Suchý triko. Jenom toho Erica prostě nenaučí bránit asi nikdo.

Reagovat
Phillipinho

Co to je za dabla ten Savio?

Reagovat
Jordi Alba

Tvrdím to furt, že z něj bude dělo. Doteď měl jenom smůlu na ty góly, ale herně je to těžkej nadprůměr zatím na takovejhle klub.

Reagovat
Eichel

je to s ním aź také zlé? mne vždy prišlo, že by bol možno lepším pivotom, než stopérom

Reagovat
Jordi Alba

On je prostě furt nedůraznej, když teda nepočítám zbytečný fauly na žlutou, ale jinak buď ty souboje nějak divně vypouští, nebo je to fakt nemehlo.

Reagovat
Elliasson

Vlastně... Girona nemůže hrát Ligu Mistrů, že ano?

Reagovat
Jordi Alba

To už se řešilo dřív, ohledem všech těch Evropských soutěží, popravdě nevím, ale hlavně spojitost s LM je zbytečná, zní to všechno sice hezky, ale je odehráno jenom 5 kol.

Reagovat
misinho7

Prečo?

Reagovat
Eichel

lebo tam má veľký podiel City Football Group

je to vidiet aj na pretupoch

Reagovat
misinho7

Jaj to som nevedel. Dik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele