Hlavní obsah

Čtyři postupy, 591 zápasů a první výhra v bundeslize. Rekordman ale sochu odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako kdyby to měl někde napsané. Trenér Frank Schmidt zažil pohádkovou neděli: jeho Heidenheim dokráčel k historicky první bundesligové výhře v den, kdy byl přesně šestnáct let ve funkci. Mimochodem, žádný jiný kouč u německého profesionálního týmu nevydržel tak dlouho jako on. Schmidt právě v památnou neděli trumfl dosavadní rekord Volkera Finkeho z doby, kdy cepoval Freiburg (1991 až 2007).

Foto: Profimedia.cz

Trenér Heidenheimu Frank Schmidt

Článek

Platí spíš za pragmatika, euforií se nechává strhnout málokdy. Ale po svém 591. zápase na lavičce Heidenheimu se Schmidt neudržel. „Jsem šťastný, musím týmu pogratulovat,“ pravil po výhře 4:2 nad Brémami.

Sešlo se to kouzelně. Skoro vás může napadnout, že to snad ani nemohla být náhoda. Kromě úplně první výhry v bundeslize se v Heidenheimu tleskalo i kouči Schmidtovi k jeho privátnímu výročí. Šestnáct let v kuse u jednoho týmu!

Pokud o chlapíkovi s prošedivělými vousy slyšíte poprvé, vězte, že coby místní patriot býval kapitánem v Heidenheimer SB, což je předchůdce dnešního klubu. Když v roce 2007 ukončil kariéru, rovnou začal trénovat a u áčka z něj udělali asistenta Dietera Märkleho. Ten ale brzy dostal padáka a vedení ukázalo na 33letého Schmidta. Sotva by tenkrát někoho napadlo, že vydrží dlouhých šestnáct roků. A že se skromným Heidenheimem zažije čtyři postupy, z páté ligy se prokousal až do první.

„Tohle přesahuje všechny meze, které jsme si dokázali představit,“ vyznal se Schmidt letos na jaře po posunu mezi 18 nejlepších týmů Německa. Z trenérského zelenáče se stal respektovaný kouč, na prahu padesátky si říká o šanci na lepší adrese. Zkuste to ovšem zmínit v 50tisícovém městě na východ od Stuttgartu, kde Schmidt patří k váženým občanům. Když před ním napůl v žertu řekli, že by mu postavili sochu, odmítl. „Lidi by na ni močili,“ vzkázal úplně vážně.

Stejně kamenný výraz měl i ve chvíli, kdy ho hráči po květnovém postupovém nerváku v Řezně (3:2 s vítězným gólem v 99. minutě) pokropili pivem na pozápasové tiskovce. „Promiňte,“ omluvil se novinářům. „Holt budeme ještě týden trénovat, je mi to jedno.“

Asi vás nepřekvapí, že když mu boss Holger Sannwald po historickém postupu do bundesligy velkoryse nabídl smlouvu na dobu neurčitou, což je ve fotbalovém prostředí unikát, Schmidt zakroutil hlavou. „Typický Frank,“ usmál se Sannwald.

Mezi elitou to nejdřív drhlo. Nováček měl i kus smůly, třeba proti Hoffenheimu prošustroval dvougólové vedení. „S trochou nadsázky si říkám, jestli vůbec dokáže někdy vyhrát,“ poznamenal expert David Jarolím ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy na Sport.cz.

Týden nato ale Schmidtovi chlapci zaujali remízou 2:2 v Dortmundu a na čtvrtý pokus uhráli premiérové vítězství v přestřelce s Brémami. „Někdy je to moc velká divočina, ale nejdůležitější jsou body. Říkal jsem klukům, že pokud dokážeme využít náš potenciál, výhry budou přibývat,“ vykládal Schmidt ve chvílích, kdy mu na životní štaci začínal rok číslo 17. Kolik jich ještě přidá?

Reklama

Související témata:
  Ml. Boleslav - Slovácko dnes 17 : 00
20240514T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav vs. Slovácko
Ml. Boleslav
Slovácko
  Sparta - Ostrava dnes 19 : 30
20240514T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.