Trio Giltburg – Jarůšková – Jarůšek nahrálo kompletní tria Antonína Dvořáka

Klavírní tria patří k vrcholům Dvořákovy komorní tvorby. První dvě tria jsou ovlivněna romantickou tradicí a ukazují skladatelovu schopnost vytvářet bohaté melodie a harmonie. Třetí trio je temnější a dramatičtější skladbou, odrážející Dvořákovu osobní krizi po smrti jeho matky. Čtvrté trio, známé jako „Dumky“, je originálním dílem, jež spojuje lidové prvky se sofistikovanou formou.

Kompletní nahrávka ve skvělém provedení proslulého klavíristy Borise Giltburga s Veronikou a Peterem Jarůškovými, stěžejními členy světoznámého Pavel Haas Quartet, patří k letošním nejočekávanějším novinkám klasiky. Supraphon album vydá na 2CD i v digitálních formátech již 22. září 2023.

Ve dnech, kdy Londýn slavil korunovaci nového krále, vznikala nahrávka pod dohledem legendárního britského producenta Andrew Keenera v krásném údolí řeky Wye na anglicko-velšském pomezí. Boris Giltburg to okomentoval: „Natáčeli jsme po dobu šesti dnů v usedlosti Wyastone Leys. Je to tam mimořádné svojí vynikající akustikou a zároveň je to inspirativní místo – zejména v případě Dvořákovy hudby, která je s přírodou výrazně spjatá. Samozřejmě ne s přírodou anglickou, ale kopce a údolí jsou prostě kopce a údolí, ať už jsou v jakékoli zemi. Soustředili jsme se jen na nahrávání, nic nás nerozptylovalo a neodvádělo naše myšlenky, a tak jsme se mohli plně zaměřit jen na hudbu samotnou.“

Houslistka Veronika Jarůšková ke spolupráci s Borisem Giltburgem uvedla: „Bývá skvělé, když muž dokáže zahrát něžně, projeví svoji zranitelnost a nehraje si jen na své ego. A právě Boris je schopen takové něhy, že máte pocit, jako byste se vznášeli na obláčku.“ S Borisem Giltburgem Pavel Haas Quartet spolupracoval již v roce 2017, kdy nahráli Dvořákovy kvintety, které byly posléze oceněny Gramophone Chamber Award. Odtud pochází neuvěřitelná souhra těchto tří hudebníků. Všichni disponují bravurní technikou, a současně spolu dýchají jako jedna bytost. Violoncellista Peter Jarůšek zavzpomínal: „Říkali jsme si s Veronikou, že by bylo zajímavé zkusit si s Borisem zahrát trio, ale nikdy jsme to nevyslovili nahlas. V roce 2018 nás Boris oslovil, jestli bychom nechtěli být součástí jeho projektu ve Flagey v Bruselu, a od toho se to potom všechno odvíjelo. Dalším impulsem byla nabídka festivalu Dvořákova Praha, jenž požádal Borise, zda by se stal kurátorem kompletních klavírních trií, a on se obrátil na nás. Tam byl ten první moment, kdy jsme se společně zamilovali do Dvořákových trií. Dumky jsou výjimečná skladba, ale když jsme objevili i jeho dvě raná tria, tak jsme zjistili, že je to vlastně nádherná cesta Dvořákovým životem.“

Trio008_photo_Marco_Borggreve_web.jpg

  • Boris Gildburg, Veronika Jarůšková, Peter Jarůšek (©Marco Borggreve)

Dumky patří k nejslavnějším opusům Antonína Dvořáka i k nejnahrávanějším komorním skladbám vůbec. Ví se, že Leoš Janáček je po koncertě s autorem u klavíru ocenil s výstižnou stručností sobě vlastní: „Nový zdroj světla tu vyzářil.“ Trio f moll zase věhlasný vídeňský kritik Eduard Hanslick označil jako skladatelovu vstupenku „mezi nejlepší moderní mistry“. První dvě Dvořákova tria jsou však k slyšení jen výjimečně.

„Spojuje nás možná až posedlost pro cokoli, co děláme s takovou vášní a láskou. Z naší nahrávky dýchá vřelost a radost. Komorní hudba už prostě nemůže být lepší,“ hodnotí Boris Giltburg novinku vzešlou ze spolupráce se spřízněnými muzikanty z Prahy.

cover_Giltburg-Jaruskovia_tria-Dvorak.jpg

BORIS GILTBURG je v Moskvě narozený izraelský klavírista, který je posluchači po celém světě obdivován pro velmi citlivou, kultivovanou a působivou interpretaci. V posledních letech se intenzivně věnuje především Beethovenovi, Ravelovi a Rachmaninovovi. Pravidelně vystupuje na recitálech v nejvýznamnějších koncertních síních světa, spolupracoval s mnoha světovými orchestry. Boris Giltburg získal mnohá prestižní ocenění nejen za svá sólová alba, ale i za společné nahrávky s Pavel Haas Quartet vydané u Supraphonu.

VERONIKA A PETER JARŮŠKOVI jsou členy mezinárodně uznávaného komorního souboru Pavel Haas Quartet. Kvarteto vystupuje v nejvýznamnějších světových koncertních síních a nahrálo devět alb ověnčených mnoha prestižními cenami domácí i zahraniční kritiky. Významný britský hudební časopis BBC Music Magazine zařadil Pavel Haas Quartet mezi 10 nejlepších smyčcových kvartet všech dob. Společně se svým dlouholetým přítelem a kolegou Borisem Giltburgem se manželé Jarůškovi vedle působení v kvartetu začali v posledních letech zabývat i literaturou pro klavírní trio. Vznikl tak nový ansámbl hudebníků špičkové úrovně, který se již představil na několika prestižních evropských pódiích a festivalech.

Zdroj: TZ
Úvodní foto: Boris Gildburg, Veronika Jarůšková, Peter Jarůšek (©Marco Borggreve)

Podcast