Hlavní obsah
Sport

Přepište dějiny, remízový král povstal a vítězí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš V

8. kolo F:L, Sigma - České Budějovice, sektor hostí zahalil kouř z dýmovnice

Očima fanouška Sigmy: Remízový král uplynulých sezón povstal. Za poslední čtyři ligové ročníky měla Sigma v průměru 12 remíz na sezónu. Tuto sezónu zatím ani jednu. A je to znát, 18 bodů po 8 kolech Sigma ještě nikdy neměla! Užívejme si to.

Článek

Trenér Jílek neměl po reprezentační přestávce důvod měnit sestavu. Jen stopera Jakuba Pokorného, který si pravděpodobně doléčuje svalové zranění z předminulého zápasu, nahradil Lukáš Vraštil. Ne, že by byl fanoušek z téhle vynucené změny úplně v klidu, ale stoper Vraštil nakonec odehrál zápas 8. kola proti Českým Budějovicím spolehlivě, předvedl několik přesných krásných křižných pasů s přenesením hry na opačnou stranu hřiště, a dokonce mohl skórovat, jeho hlavička skončila vedle.

Jeden by řekl, že Sigma vletí do zápasu s Budějovicemi pořádně nabuzená, ale opak byl pravdou. Dlouhé minuty se hrálo na polovině domácích, kteří jen běhali, běhali a běhali. Když už se jim povedlo sehrát nějakou útočnou akci, okamžitě je z rychlého protiútoku procvičilo duo Alli-Aderian nebo, jako v případě inkasované branky, duo Alli-Skalák. Po inkasovaném gólu se začal konečně hrát fotbal podle olomouckých not. K obratu zavelel kapitán Breite, míč prostrčil na volného Lukáše Juliše a zbytek týmu se mohl jít radovat. Druhá branka vyplynula z pokračujícího tlaku Sigmy. Pak už jsme jen mohli sčítat nastřelené tyčky (Juliš, Ventúra) a neproměněné šance, z nichž největší po pasu od agilního Radima Breiteho neproměnil Jan Vodháněl.

Sigma zhruba od 65. do 80. minuty totálně vypadla z role. Vůbec se nemohla dostat k míči, natož za půlku. Před vlastním vápnem raději zaparkovala autobus a soustředila se na to, aby Budějovice nepustila do šance. Ty mohly přijít hlavně ze standardních situací, ale hosté se naštěstí na nic nezmohli. Minuty se vlekly, hráčům docházely síly a bohužel ani střídání nějak výrazně nepomohla. Sigma se v závěru přece jen zmátořila a celkem v klidu zápas dohrála. A ač se to vlastně ani nezdá, mohla vyhrát výraznějším rozdílem, kdyby… Ale tři body jsou doma a s nimi i pojistka průběžné třetí pozice. Ještě před měsícem jsme viděli trenéry Dynama České Budějovice v přímém přenosu téměř plakat nad nakládačkami, jaké dostávali (čtyři kola, nula bodů, skóre 5:17). Tahle výrazná sebedojímací prezentace zřejmě na vedení klubu zapůsobila. Trenéry nevyrazili, naopak tým doplnili a najednou je tady soupeř, jehož trenér po zápase se Sigmou vykládá, jak je jejich prohra nespravedlivá.

Podruhé za sebou Sigma otočila z 0:1, vyhrála potřetí (s pohárem počtvrté) v řadě a doma v této sezóně ještě neztratila ani bod. Lepší vstup do soutěže měla Sigma jen v sezóně 91/92, kdy jsme po 8. kole tabulku dokonce vedli po výhře 3:1 nad Duklou Praha. Byla to také šestá výhra v sezóně, k tomu se ale přidaly ještě remízy v Budějovicích a v Bratislavě se Slovanem. Za výhru byly tehdy dva body.

Tečí Breiteho střely (která by šla asi dvacet metrů vedle, jak řekl s nadsázkou její autor) si Jan Navrátil připsal 34. branku v dresu Sigmy a už je jen jeden gól od Michala HubníkaMilana Kerbra staršího, tatínka současného asistenta trenéra. Zajímavostí kola je, že skórovali oba bratři Julišové. Lukáš má v této sezóně už pátý zářez na pažbě, jeho dvacetiletý bratr Petr si za Hradec odbyl svoji střeleckou premiéru.

Pohled na tribuny poskytl sdělení, že se opět žádná rekordní návštěva nekonala a klub by se měl vážně zamyslet nad tím, jak přitáhnout fanoušky na stadion, když jen dobrými výsledky to evidentně nejde.

MOL Cup - Karlovarská losovačka, vol. 2

Přirovnání v titulku úplně nesedí, záměr zmanipulovat los českého poháru zřejmě žádný nebyl, nicméně chyba nastala. MOL Cup je soutěž, která mezi širokou fotbalovou veřejností získá pozornost málokdy a na významu nabude jen jednou za rok a jen tehdy, pokud je ve finále Sparta nebo Slavia. K propagaci nepřispívají nějak zvlášť ani kluby, ani samotná fotbalová asociace. Uspořádat finálový zápas, aby se obešel bez ostudy, se ještě před pár lety rovnalo pomalu zázraku přírody. Určení termínu a místa konání finále jako vyvrcholení sezóny je pro FAČR mnohdy těžko rozlousknutelný oříšek. A minulý týden přibyl další přírůstek do rodiny průšvihů, které si FAČR za rámeček nedá. Zcela proti regulím byla při losu 3. kola nahrazena v koši nasazených Zbrojovka Brno Duklou Praha. A podle toho vypadali i nalosovaní soupeři. Zatímco Dukla dostala doma druholigovou Opavu, Brnu vylosovali Plzeň, a ještě k tomu venku. Proti losu se za brněnský klub ohradil Zdeněk Psotka, jehož přestup z pozice technického ředitele FAČR do funkce sportovního manažera Zbrojovky Brno byl jedním z nejzajímavějších exsigmáckých fotbalových přestupů letošního roku. Chyba se potvrdila a losovalo se znovu. Brno si polepšilo a bude hrát v Opavě, ve třetím kole se jedná o jediný duel soupeřů ze stejné soutěže. Dukle určil opakovaný los výjezd na Slovácko. Sigma místo do třetiligových Záp pojede na druholigový Žižkov. Z prvoligových klubů má stejně „těžký“ los (tj. jedou na hřiště druholigového soupeře) kromě Sigmy ještě Hradec (Jihlava), Pardubice (pokud v dohrávce postoupí Vlašim), Slavia (v Kroměříži s Hanáckou Slavií), Teplice (Vyškov v Drnovicích) a Sparta (Líšeň). Ze hry už je venku Karviná.

Letem druholigovým světem

Béčko Sigmy znovu zvítězilo, tentokrát v hanáckém derby v Kroměříži s Hanáckou Slavií. O branky se postarali SpáčilŠíp. Oba mají v dresu Sigmy již přes dvacet ligových startů a určitě nejen oni dva mají chuť se probojovat z kádru Tomáše Janotky zpět do ligy. Dvacetiletý Jáchym Šíp měl slušně našlápnuto, za Sigmu debutoval už v osmnácti letech. Takových jako je on je ale v béčku povícero, Langer, Filip Uriča, Slavíček, Fiala a další. K áčku už přičichli, ale na trvalý posun se zřejmě ještě musí vykopat ve druhé lize. Situace v áčku je taková, že nejmladším hráčem, pravidelně nastupujícím v základní sestavě je čtyřiadvacetiletý Ondřej Zmrzlý a z odchovanců kromě něj pravidelně hrají už jen Navrátil a Pospíšil, oba mají přes třicet. Nějak se nám ti mladí odchovanci ze sestavy za poslední rok, dva vytratili.

Třetí hanácký tým ve druhé lize má jiné starosti, během reprepauzy vyměnil trenéra. Pavel Zavadil ve své premiéře v Drnovicích postavil do základní sestavy Prostějova všechny čtyři exsigmáky (Habustu, Látala, MalceSlaměnu). V zápase z deseti střel na branku skončilo sedm v síti a domácí favorit vyhrál nakonec 4:3. Domácí gólman Jan Stejskal přispěl k výhře jedním zákrokem, poprvé si za Vyškov zahrál Šimon Falta. Ten hrál druhou ligu naposledy před šesti lety proti Opavě, když Sigma naposledy postupovala zpět do ligy. Spolu s ním v zápase nastoupili mj. Chorý, Habusta, Houska, Jemelka, Plšek, Šindelář, VepřekZahradníček. Tuhle sestavu vedl trenér Jílek.

Jak se v lize dařilo exsigmákům:

Nepodařilo se vyhrát ani jednomu trenérovi. Remizovali Hapal (Baník) na Bohemce i Látal (Jablonec) doma v derby s Libercem. O poznání těžší soupeře měli Kováč (Pardubice) v podobě Slavie a Svědík (Slovácko) Sparty. Až do tohoto týdne se dalo spekulovat o tom, který z trenérů jako první odnese neutěšené výsledky vlastního týmu. Velkým favoritem byl Radoslav Látal, nicméně v pondělí bylo oznámeno, že v Hradci skončil trenér Weber a v Karviné Hejdušek. Oba týmy mají společné to, že je Sigma v této sezóně porazila 3:1. Věřme, že změna trenérů přinese kýžené ovoce a zejména Karviná obere o body oba své následující soupeře. Hraje na Slovácku a pak doma s Libercem.

V zápase v Pardubicích se to na hřišti exolomouckými hráči jen hemžilo. Slavia (Ševčík, Mandous a střídající Chytil) porazila Pardubice (Daněk, MatoušekSurzyn) gólem z penalty. Daněk se konečně dočkal hostování ze Sparty, odehrál svůj první soutěžní zápas sezóny a jeho fotbalové trápení je snad pro tentokrát u konce. Slovácko utrpělo na Spartě historický debakl 5:0.

Prohráli také Svozil Doležalem (oba Karviná) a jsou předposlední. Houska (Jablonec) čekal na start v lize téměř měsíc, Látal ho nakonec poslal na hřiště alespoň na půl hodiny místo dvaačtyřicetiletého Hübschmana. Poulolo (Boleslav) přispěl svojí první asistencí v lize k výhře 5:1 nad Hradcem. Jak se dalo čekat, gólmana Michala Reichla přes spolehlivé výkony posadil trenér Bohemians na lavičku. Přednost dostal nově příchozí Jedlička, který přišel na hostování z Plzně. Na demolici Zlína 7:1 se v dresu Plzně podíleli brankou Tomáš Chorý a asistencí Lukáš Kalvach, Václav Jemelka jako obvykle nenastoupil.

A co ex v zahraničí?

Lukáš Greššák nastoupil v roli kapitána FC Košice, společně s Martinem Šindelářem prohráli 0:1 v Ružomberoku. Tomáš Kalas si poprvé po přestupu z anglického Bristol City do německého Schalke 04 užil atmosféru druhé německé Bundesligy. Zatím jen na lavičce. David Zima (Torino FC) se po reprezentační pauze neobjevil na soupisce týmu v zápase Serie A se Salernitanou.

Pablo González je po konci v izraelském Hapoelu Tel Aviv bez angažmá, stejně jako Tomáš Přikryl, který byl naposledy spoluhráčem Martina Pospíšila v polské Jagiellonii.

Co náš čeká a nemine?

Sigma má teď zajímavý los, v sobotu jede na Bohemku a pak v poháru na Žižkov. Poslední zářijovou sobotu hrajeme doma s Baníkem, o týden později opět doma, a to s Boleslaví, pak se jede do Pardubic, následuje doma Zlín, zápas v Jablonci a celá série vyvrcholí 12. listopadu domácím utkáním se Slavií. Pak následuje reprezentační přestávka a kvalifikační zápas s Moldavskem, který se odehraje 20. listopadu na Andrově stadionu.

Kalendárium 11.9. - 17.9.

Před 10 lety

Sezóna 2013/14 patří k tomu nejhoršímu, co klub ve své historii vyprodukoval. V červnu 2013 jsem byl jako předseda sdružení fanoušků Sigma United spoluautorem otevřeného dopisu vedení klubu SK Sigma Olomouc: „Fanoušci společně“ (k dopisu se přihlásili i další skupiny fanoušků, a to Ultras 12 a Hanácká legie). Bylo v něm sedm bodů, ve kterých jsme vyjádřili nespokojenost jak se sportovním vedením a přestupovou politikou, tak s komunikací klubu s fanoušky, poukazovali jsme i na nejasné personální a finanční záležitosti klubu, požadovali jsme větší otevřenost a lepší komunikaci.

Před koncem předchozí sezóny byl 4 kola před koncem z průběžného 4. místa (po sérii šesti zápasů bez výhry) odvolán Roman Pivarník, kterého nahradil trenér z vlastních zdrojů, jeho asistent a bývalý skvělý hráč a reprezentant Martin Kotůlek, již pátý trenér Sigmy během dvou let! Ten se musel vypořádat s výrazně oslabeným kádrem. Tomáš Hořava odešel po sezóně do Plzně a před zápasem 8. kola s Jihlavou ho následoval Martin Pospíšil. Kdo je měl nahradit? Dvacetiletý David Houska, který proti Jihlavě hrál teprve čtvrtý ligový zápas v kariéře v základní sestavě, první v sezóně? Z klubu mezitím odešel i dlouholetý marketingový manažer Martin Rak.

A to ještě bohužel nebylo vše, co klub na čele s Josefem Lébrem v této sezóně předvedl.

V 8.kole přijela na Andrův stadion Jihlava. Mezi rozmrzelými fanoušky a vedením klubu to dost vřelo, poslední čtyři zápasy bez výhry, vzájemné osočování na debatních fórech nemělo konce, skandovalo se „Lébr ven“, respektive „Psotka ven“. Josef Lébr byl v té době společně se sdružením SK Sigma Olomouc MŽ vlastníkem klubu, Zdeněk Psotka sportovním manažerem. A nesmíme zapomenout na třetího do party, Jaromíra Gajdu, předsedu sdružení SK Sigma MŽ a velkého zákulisního hráče. Ve 35. minutě protesty vyvrcholily odchodem části fanoušků z východní tribuny. Ještě 7 minut před koncem Jihlava vedla 3:2. Pokud nějaký fanoušek měl před tímto zápasem nervy na pochodu, pak během něj mu už vyloženě tekly. Nakonec přišel obrat a Sigma dvěma brankami otočila zápas ve svůj prospěch. Mimochodem, pamětníkem zápasu je Jan Navrátil, který v něm odehrál svůj stý ligový zápas za Sigmu.

Před 20 lety

I úspěšné sezóny mají svoje horší dny. Sezóna 2003/2004 k nim patřila. V 7. kole jsme jako 4. tým tabulky vyjeli na Střelecký ostrov do Českých Budějovic a prohráli 2:1, když nám vítěznou branku dal dvaadvacetiletý David Lafata. Byla to jeho 10. ligová branka a zajímavé je, že se trefil v každém z předchozích třech vzájemných zápasů. Ve své kariéře nám dal 12 branek, nejvíc ze všech ligových hráčů.

Před 30 lety

Sigma mohutně investovala inkasované miliony za přestup Pavla Hapala do Bayeru 04 Leverkusen. Za jeho přestup v roce 1992 Sigma zinkasovala údajně 3,5 miliónů marek, což činilo v té době neskutečných 63 miliónů korun (československých). Před zahájením sezóny 1993/94 položila za 5 miliónů korun nový trávník. Také osadila stožáry umělého osvětlení, nakoupila okolní pozemky a rekonstruovala zázemí v útrobách hlavní tribuny, to vše údajně za 30 miliónů korun. I dnes by to byla slušná částka, natož v roce 1993. Pro představu, lístek na hlavní tribunu stál 25 korun, na stání 15. A aby byl trávník tipťop, první domácí zápas s Baníkem se hrál na hřišti v Prostějově. Další domácí zápas s Drnovicemi byl odložen, a tak Sigma odehrála první čtyři zápasy sezóny mimo svůj stadion. V brance se pravidelně střídali Luboš PřibylMartinem Vaniakem, který v 5. kole v Chebu vychytal první nulu sezóny, a tím si vydobyl až do konce podzimní části místo jedničky. Záda jim kryl dvacetiletý Zdeněk Psotka v B týmu a v dorostu chytal Dušan Romanovský, v současné uznávaný trávníkář, léta pečující o pažit na Andrově stadionu.

Před 40 lety

V sezóně 1983/84 vládl v klubu relativně klid a druholigová pohoda. Sigma vyhrála i v 6. kole národní ligy, tentokrát 3:0 doma nad Porubou a upevnila si vedení v soutěži. Tabulku vedla už o tři body, což při dnešním bodovém hodnocení odpovídá náskoku pěti bodů. Poprvé za Sigmu skóroval ze Slavie hostující teprve devatenáctiletý Radek Šindelář. Zdeněk Tulis v sezóně ještě neinkasoval a neprůstřelnost si držel již 540 minut.

Před 70 lety, 11. 9., se narodil útočník Jindřich Dvořák, který za Sigmu odehrál v sezóně 1982/83 11 ligových zápasů. Stihl dát jedinou soutěžní branku, a to vítěznou v Českém poháru na hřišti druholigových Českých Budějovic. Sigma vyhrála 2:0 a postoupila.

Zdroje:

„Archiv a statistiky autora

Stráž lidu 1983

Fotbal.cz

Sigmafotbal.cz

Otevřená encyklopedie Wikipedie

Transfermarkt.com

Livesport.cz

Fortunaliga.cz

Publikace 1919-2020 Z historie po současnost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz