Rudolf Bitzan – mezinárodně uznávaný architekt ze Stráže pod Ralskem

19. září 2023

Jedním z nejúspěšnějších severočeských architektů je rodák ze Stráže pod Ralskem Rudolf Bitzan.

Na svět přišel v roce 1872 a vystudoval libereckou průmyslovku. Potom pokračoval na Vysoké škole technické v Mnichově. Svou první praxi absolvoval u frýdlantského stavitele Wilhelma Stärze. Roku 1897 se stal stavitelským mistrem.

O šest let později se přestěhoval natrvalo do Drážďan, kde nejprve pracoval u kanceláře Schilling & Gräbner, pak nastoupil do ateliéru Lossow und Viehweger, aby se tu stal spoluautorem vítězného projektu nádraží v Lipsku.

Co se týká jeho rozlohy, jedná se o největší koncové hlavové nádraží v Evropě. Rozlohou obchodních ploch je dokonce největší na světě. Bylo otevřeno v roce 1915. Má 21 nástupišť a odbaví 150 000 lidí denně.

Architektonický skvost, který je také jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů celého Německa, je Bitzanovým nejvýznamnějším dílem, i když na něm nepracoval zdaleka sám.

Bitzan je také autorem libereckého krematoria, radnice v Döhlenu, Kostela sv. kříže ve Zhořelci nebo vily Oesterreicher v Českém Vrchlabí.

Držitel řady ocenění navrhoval obchodní domy, banky, vily, divadla, knihovny, kostely, kina, přehrady i pomníky. A rovněž interiérové prvky – třeba nábytek, dekorace, koberce a šperky.

Neprávem opomíjený Rudolf Bitzan, který patřil na českém území mezi nejvýznačnější tvůrce rané moderny a geometrické secese, zemřel v roce 1938 v Drážďanech.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.