Chrudimské noviny Vzdají hold velikánovi chrudimských dějin

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Vzdají hold velikánovi chrudimských dějin

Chrudim – Po dlouhé době se bude moci Chrudim pyšnit další významnou sochařskou prací, která svou kvalitou navazuje na zdařilou sochařskou realizaci Zdeňka Němečka, jenž v 70. letech ztvárnil pro Chrudim divadelního loutkoherce Matěje Kopeckého. Bustou od sochaře Martina Žáka se rozhodl vzdát hold jednomu z velikánů chrudimských dějin investor a developer Milan Kušta. Dovolujeme si Vás pozvat na slavnostní odhalení busty čestného občana města Chrudimi, Karla Pippicha.

Bustu slavnostně odhalí sokolská stráž.  Foto: Chrudimské noviny

Karel Pippich pokračoval v obětavé práci pro národ a město Chrudim ve šlépějích svého otce Emanuela. Byl příkladem venkovského intelektuála a osvíceného politika, kterých je v dnešní době tak málo. Mimo jiné zajistil také 20 tisíc zlatých z celkového rozpočtu 60 tisíc na stavbu chrudimského muzea u císařského dvora.

Místo pro osazení busty je připraveno nad schránkami.  Foto: Chrudimské noviny

Slavnostní odhalení busty Karla Pippicha proběhne i za přítomnosti autora sochařského díla, Martina Žáka, ve čtvrtek 21. září v 16 hodin naproti Městskému úřadu Chrudim, v Poděbradově ulici před domem s číslem popisným 184. Hudebně akci doprovodí orchestr a pěvecký sbor ZUŠ Chrudim, vystoupí také mažoretky Sokola Chrudim. Na místě slavnostně promluví ředitel Státního oblastního archivu v Hradci Králové Ivo Šulc i galerista Luboš Jelínek a Milan Kušta.

Přichystána je i jedinečná příležitost prohlédnout si prostory nové rezidence zevnitř.  Foto: Chrudimské noviny

Veřejnost bude mít také možnost využít jedinečnou prohlídku i s výkladem nejnovějšího dokončeného projektu společnosti K2 invest, bytového domu rezidence Poděbradova, pro jejíž fasádu se busta Karla Pippicha realizovala, aby připomínala, že na místě nově vzniklé rezidence stával dříve dům, kde Karel Pippich a jeho rodina žili.

Původní dům rodiny Pippichových bude od čtvrtka připomínat důstojná busta Karla Pippicha.  Foto: Chrudimské noviny

Petra Vintrlíková

Reklama