metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 23 °C

Čtvrtek 2. května 2024. Svátek má Zikmund

Lidem s rakovinou chybí informace. Pomoci má první konference ONKO PACIENT 2023

  11:17
Olomouc 19. září 2023 (PROTEXT) - První pacientskou konferenci zaměřenou na nejnovější poznatky v oblasti výzkumu, prevence, diagnostiky a léčby rakoviny uspořádá 5. října v Praze pod názvem ONKO PACIENT 2023 Nadace pro výzkum rakoviny ČR. Setkání určené zejména pro pacienty a jejich rodiny, ale také zástupce pacientských organizací a zdravotníky se uskuteční na Staroměstské radnici pod záštitou manželky prezidenta republiky Evy Pavlové a pražského primátora Bohuslava Svobody.

Zájemci se mohou již nyní registrovat na webu nadace.

„Přestože hlavním cílem naší nadace je podpora výzkumu rakoviny, stále více se na nás obracejí onkologičtí pacienti a jejich blízcí, kteří hledají o chorobě více informací. Proto jsme se rozhodli vytvořit fórum pro edukaci pacientů, na němž se budou moci setkat s odborníky na výzkum a léčbu onkologických onemocnění. Současně chceme nabídnout prostor i pro diskuzi různých skupin, které pomáhají pacientům v rámci své profese či ve volném čase, nebo pracují ve veřejném zdravotnictví. Konference ONKO PACIENT 2023 přesně zapadá do naší snahy poskytnout onkologicky nemocným lidem pravdivé a relevantní informace a nenechávat je v pro ně velmi náročném období napospas například dezinformacím na internetu,“ uvedl ředitel nadace Peter Vanek.

Program prvního ročníku se zaměří na témata, která bývají předmětem dotazů nejčastěji. Patří k nim například personalizovaná medicína a možnosti léčby „šité na míru“ pro lidi s rakovinou. Účastníci se dozvědí například i to, proč a jak vznikají nádorová onemocnění, zda je možné jim předcházet, kdy je správný čas uvažovat o experimentální léčbě v klinických studiích, zda a za jakých podmínek se mohou zařadit do klinické studie v zahraničí nebo co je čeká při stanovení diagnózy a léčbě. Zazní rovněž informace o karcinomu plic, který není strašákem jen pro kuřáky, nebo o dědičných dispozicích k onkologickým chorobám. Nebudou chybět ani vystoupení na téma prevence a preventivních screeningových programů. Všichni přednášející lékaři se následně zapojí do panelové diskuze moderované předním českým chirurgem Pavlem Pafkem, jenž se do povědomí širší veřejnosti dostal v roce 1996, kdy odstranil zhoubný nádor z plic prezidenta Václava Havla. V průběhu panelové debaty budou moci účastníci odborníkům pokládat dotazy.

„Jedním z problémů současné medicíny je to, že lékaři s pacienty nekomunikují. Pacient se závažným onemocněním ale musí vstřebat za krátkou dobu velké množství informací, navíc je často ve velké nejistotě, zmatený a ve značném stresu. Proto vítám každou iniciativu, která tento problém pomůže zmírnit, tedy i aktivitu Nadace pro výzkum rakoviny a její pacientskou konferenci,“ řekl Pafko.

Konference se uskuteční v Brožíkově sále Staroměstské radnice pro 120 až 150 účastníků, přednostně z řad pacientů a jejich rodinných příslušníků. Účast na konferenci je bezplatná.

Nadace pro výzkum rakoviny byla založena v Olomouci v roce 1997. Jako jediná v České republice se systematicky zaměřuje zejména na podporu výzkumu rakoviny a s tím spojených aktivit a projektů s cílem napomáhat zlepšování prevence, diagnostiky a léčby nádorových onemocnění. Předsedou správní rady nadace je odborník na onkologický výzkum Marián Hajdúch.

www.vyzkumrakoviny.cz; www.vyzkumrakoviny.cz/onko-pacient-2023

Hlavní zprávy

Domeček hříbeček. Betonová lobby o byznys nepřijde, ale zdroje ubývají

vydáno 1. května 2024  11:00

Nic není nemožné. Vedle obnovitelných energií mají lidé i obnovitelné stavební materiály. Není to jen dřevo. Kámen, písek, cement, beton, štěrk. Převaha...  celý článek

Skiareál z evropských dotací za 126 milionů lyžaře netáhl, je roky zavřený

vydáno 2. května 2024  0:12

Dotace z Evropské unie se staly nedílnou součástí většiny velkých projektů v Olomouckém kraji. Kromě všemožné dopravní infrastruktury putovaly velké sumy...  celý článek

Na Áčko do Motola dotace, na Déčko půjčka. Peníze z EU Praha nedostane ani na okruh

vydáno 2. května 2024  0:12

Více než 115 miliard korun. Tento obří obnos Evropská unie vyplatila hlavnímu městu na dotacích za poslední dvě dekády. Dost na to, aby z těchto peněz...  celý článek

Dotace probudily baťovský areál a vyčistily Bečvu, rozhledny se ale rozpadají

vydáno 2. května 2024  0:12

Za uplynulých dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie dorazily do Zlínského kraje miliardy korun. MF DNES vybrala projekty s největším...  celý článek