Obrazy milionového umělce Justitze jsou k vidění v karlovarské galerii umění

19. září 2023 11:35

Nová výstava v karlovarské Galerii umění představuje práce jednoho ze zakladatelů českého moderního umění, Alfréda Justitze. Výstava se jmenuje Quo vadis homine.

„Je to poměrně ojedinělá příležitost zhlédnout přehled tvorby autora, který je jedním z výjimečných malířů české meziválečné kultury. Výstava představuje na padesát obrazů z deseti státních českých galerií, ale také díla ze soukromých sbírek, která běžně nejsou k vidění.,“ upozornila kurátorka Rea Michalová.   

Autor byl ovlivněn řadou stylů, jakými jsou například německý expresionismus, pozdní kubismus a moderní klasicismus. Maloval portréty, krajiny a zátiší.  Jak připomněla Rea Michalová, například obraz s biblickým námětem Útěk do Egypta je dokladem toho, jak byl Justitz inspirovám Paulem Cézannem.

Obrazy jsou zapůjčeny jak z řady galerií, tak od soukromých sběratelů. Mistrovou Jižní krajinou se mohla pochlubit přímo karlovarská Galerie umění, pochází totiž z jejich sbírek. Na výstavě nechybí ani práce ovlivněné kubismem, ke kterým patří Zátiší s košíkem.

Jméno Justitz se stalo ve světě umění velkým pojmem

„Po zásluze byla oceněna autorova role v tehdejším českém a česko-německém kulturním životě, a tato uměleckohistorická pozornost se promítla také do situace na trhu s uměním. Autorovy obrazy zažily prudký finanční vzestup a zařadily se k nejvyhledávanějším sběratelským položkám,“ uvedla MIchalová.

Zajímavostí je, umělec, který tvořil především ve 20. až 30. letech minulého století, se stal jedním z nejfalzifikovanějších představitelů své generace. Některé jeho drobné originální studie je možné koupit za částky okolo tisícikoruny, nejvyšší dosažená cena za dílo Alfréda Justitze v aukci byla 3 950 000 Kč.

Výstavu Quo vadis homine bude možné vidět v karlovarské Galerii umění do 5. listopadu.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio