Třicet let PKF — Prague Philharmonia. Narozeninový koncert nabídne oblíbená díla orchestru

PKF — Prague Philharmonia slaví třicet let své existence. V neděli 1. října orchestr zahraje hudbu, která je mu nejblíže, a tím oslaví svůj narozeninový večer. Posluchači se mohou těšit na díla od velikánů, jako jsou Antonín Dvořák nebo Wolfgang A. Mozart. Taktovku tentokrát převezme rodák z Peru, Christoph-Mathias Mueller a sólových partů se ujmou kmenoví i zakládající hráči PKF.

Přesto, že se PKF — Prague Philharmonia za třicet let svojí existence vypracovala na orchestr, který exceluje v hudbě jakéhokoliv období a žánru, jedna éra je jí blízká už od samého počátku: klasicismus. Ten bude také v centru programu tohoto koncertu. Stěžejními kusy budou Mozartova Koncertantní symfonie Es dur pro hoboj, klarinet, lesní roh, fagot a orchestr, Voříškova Symfonie D dur, dále Předehra v italském stylu D dur Franze Schuberta a smyčcové Nokturno od Antonína Dvořáka.

61ed85e8-86d8-7856-72c7-d30233877fde.jpg
  • Tomáš Františ (©archiv PKF — Prague Philharmonia)

Taktovku nad provedením převezme švýcarský dirigent narozený v Peru, držitel prestižní OPUS Klassik Award za rok 2020, umělecký ředitel mezinárodního hudebního festivalu Murten Classics Christoph-Mathias Mueller. Ten ale nebude jediným protagonistou večera. Sólových partů Mozartovy Koncertantní symfonie se příznačně ujmou kmenoví hráči orchestru: Jan Souček (hoboj), Jan Brabec (klarinet), Mikuláš Koska (lesní roh) a Tomáš Františ (fagot).

Dílo nebylo vybráno náhodou. V roce 1994 zazněla Koncertantní symfonie na úplně prvním veřejném vystoupení orchestru a fagotového partu se i tenkrát ujal právě Tomáš Františ. Významné postavení v historii orchestru má i Symfonie D dur Jana Václava Huga Voříška. Během desetiletí se stala jednou z nejhranějších skladeb, a orchestr ji dodnes považuje za jednu ze svých oblíbených. Pořád se navíc hraje z not, které obsahují poznámky Jiřího Bělohlávka.

PKF — Prague Philharmonia vznikla v roce 1994 z iniciativy tehdejších studentů a zakládajícího šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, jako Pražská komorní filharmonie. Za třicet let své existence si vydobyla renomé doma i v zahraničí, spolupracovala s řadou světových hvězd a vyprofilovala se jako orchestr se specifickým zvukem, schopný pohybovat se v hudbě všech období a nejrůznějších žánrů.

Zdroj: TZ
Úvodní foto: Christoph-Mathias Mueller (©archiv PKF — Prague Philharmonia)

Podcast