Žena koupila v sekáči řetízek za pár korun. Vzácné označení odhalilo obrovskou hodnotu. Nemáte ho doma také?

Fotografie: Depositphotos

23letá žena byla v šoku, když zjistila cenu náhrdelníku, který původně koupila za pár korun. Měl mnohonásobně větší hodnotu, pohybovala se v řádu několika desítek tisíc korun.

Jessica Smith zbožňuje nakupování z druhé ruky, protože často naráží na levné kousky, kterými si může udělat radost. Začátkem léta se zastavila ve svém oblíbeném sekáči, kde zamířila přímo ke koutku s náhrdelníky. Když viděla, jak bohatý výběr obchod má, nevěděla, co popadnout dřív. Nakonec její zrak upoutal jeden průhledný náhrdelník, svým netypickým vzhledem ji skutečně uchvátil.

Hledala původ náhrdelníku

Podívala se na náhrdelník blíže a objevila na něm podpis s rokem 1973. Nedalo se však poznat, o čí podpis se jedná. To však Jessicu neodradilo a náhrdelník si koupila, protože stál pouhých 15 SEK (asi 30 korun). Chtěla se o něm dozvědět více, takže použila službu Google Lens. Jedná se o aplikaci, která vám umožňuje používat obrázek k vyhledávání na webu. Tímto způsobem se jí podařilo zjistit, že náhrdelník vyrobil umělec Aaronel deRoy Gruber. Ten se svými výtvory skutečně proslavil a většina z nich měla podobné rysy jako její právě zakoupený náhrdelník.

Byl šperk skutečně pravý?

Žena byla svým zjištěním šokována a rozhodla se kontaktovat nadaci Aaronela deRoye Grubera, která rychle zareagovala. Jessicu vyzvali, aby se do jejich nadace dostavila kvůli ověření šperku. Po jeho prozkoumání se ukázalo, že je skutečně pravý. Nejen to, bylo jí řečeno, že hodnota náhrdelníku je přes 20 000 SEK (více než 40 000 korun), což ženu naprosto vyvedlo z míry.

diamantový prsten

Před 33 lety si žena koupila prsten za 260 Kč na bleším trhu. Nyní se ale přišlo na jeho astronomickou hodnotu

@thehappygravedigger My best thrift find! Genuine artist-made vintage plexiglass necklace! #storytime #thrift #thriftfinds #bestthriftfinds #thriftflip #thriftingfinds ♬ original sound

Prohlédla si další umělcova díla

V nadaci se Jessica mohla podívat i na další umělcova díla. Ten již zesnul, ale za života byl velmi úspěšný s různými uměleckými díly v 60. a 70. letech, pro něž často používal plexisklo. Mimo jiné se mu podařilo vyrobit velké množství náhrdelníků se zcela unikátním vzhledem. K jednomu z nich se dostala právě tato žena, a může tak být za svůj nákup rozhodně ráda.

Zdroj: Newly

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*